Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Skumppalakki, Ilonan resepti

Julkaistu 28.04.2025 20:51

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman kahdeksannessa jaksossa taidonnäytteessä leipurit ällistyttävät tuomarit vapputeemaisilla illuusiokakuillaan.

Kuohuviinikakkupohja

  • 400 g sokeria
  • 226 g voita, huoneenlämpöinen
  • 340 g vehnäjauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 6 kananmunan valkuaista
  • 242 g rose kuohuviini, huoneenlämpöinen
  • 2 tl vaniljasokeria
  • vaaleanpunainen pastaväri

Vuoan voitellun

  • vuokaspray

Valkosuklaa croustillant (Paillete Feuilletine ja Chocolate croustillant)

    Paillete Feuilletine (yksi annos = n. 70 g)

    • 1 kpl valkuainen
    • n. 30 g voita
    • n. 30 g vehnäjauhoja
    • n. 30 g tomusokeria
    • suola ripaus

    Chocolate croustillant

    • Paillete Feuilletine edellisestä vaiheesta
    • 55 g tummaa suklaata
    • 20 g rypsiöljyä

    Passion curd

    • 5 kpl passionhedelmää
    • 1 kpl sitruuna
    • 7 kananmunan keltuaista
    • 50 g voita
    • 100 g sokeria
    • 250 g tuorejuustoa

    Kuohuviinivoikreemi

    • 225 g voita
    • 350 g tomusokeria
    • 2 tl vaniljasokeria
    • 0,5 tl suolaa
    • 60 g rose kuohuviiniä
    • vaaleanpunainen pastaväri
    • tummanvihreä pastaväri

    Kakun kokoaminen

    • 500 g valkoista sokerimassaa
    • 250 g mustaa sokerimassaa
    • kultatomuväri
    • tummanvihreä pastaväri
    • oranssi pastaväri
    • musta pastaväri
    • CMC-jauhe
    • 50 g glukoosisiirappia
    • 20 ml kirkasta viinaa

    Sokerimassojen työstämiseen

    • n. 4 dl maizenaa

    Serpentiini

    • 20 ml kirkasta viinaa
    • 1 x A4 arkki vohvelipaperi
    • pastavärejä: vihreä, punainen, keltainen

    Valmistusohje

    KUOHUVIINIKAKKUPOHJA: Laita uuni lämpenemään kiertoilmalle 150 asteeseen. Valmistele yksi pyöreä 20 cm kakkuvuoka laittamalla pohjalle leivinpaperi ja
    voitelemalla reunat, ja yksi 25 cm x 25 cm neliönmuotoinen reunavuoka voitelemalla reunat ja laittamalla se leivinpaperin päälle pellille. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri yleiskoneella lapavatkaimella. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Sekoita toisessa kulhossa valkuaiset, kuohuviini ja vaniljasokeri ja pari tippaa vaaleanpunaista pastaväriä. Laita keltuaiset valmiiksi kattilaan. Sekoita voi-sokerivaahtoon kuivat aineet ja kuohuviiniseos vuorotellen muutamassa
    erässä, aloittaen ja lopettaen kuiviin aineisiin. Jaa vuokiin: n. 650 g pyöreään vuokaan ja loput neliövuokaan. Paista neliökakkua 20-
    25 minuuttia ja pyöreää kakkua 5-10 minuuttia pidempään, kunnes testitikkuun ei jää
    enää taikinaa.

    VALKOSUKLAA CROUSTILLANT: Lämmitä uuni tasalämmölle 180 asteeseen. Erottele valkuainen ja keltuainen. Punnitse valkuainen, ja punnitse sen jälkeen voita, jauhoja ja tomusokeria kutakin yhtä monta grammaa, kuin valkuainen painaa. Laita kaikki omiin kippoihinsa. Laita keltuainen valmiiksi muiden keltuaisten kanssa kattilaan. Sulata tyhjässä kattilassa voi. Sekoita kuumaan voihin tomusokeri, kunnes se liukenee. Sekoita joukkoon jauhot. Sekoita joukkoon valkuainen ja ripaus suolaa. Levitä aivan ohueksi kerrokseksi leivinpaperille tai silikonimatolle ja paista n. 10 minuuttia, kunnes levy saa kullanruskean värin. Varo palamista.

    CHOCOLATE CROUSTILLANT: Riko jäähtynyt Paillete Feuilletine -levy pieniksi lastuiksi käsin murtamalla. Lastut saavat jäädä n. 2 cm kokoisiksi, joten vältä liian pientä murua. Sulata suklaa ja sekoita sen joukkoon rypsiöljy. Sekoita Paillete Feuilletine -lastut joukkoon.

    PASSION CURD: Halkaise passionhedelmät ja laita niiden sisältö kattilaan. Purista joukkoon sitruunan mehu ja lisää muutkin aineet tuorejuustoa ja voita lukuun ottamatta kattilaan. Sekoita käsivispilällä. Lämmitä seosta samalla sekoittaen. Ota pois liedeltä, kun seos on selkeästi paksuuntunut. Sekoita lopuksi joukkoon voi. Siivilöi ja jäähdytä. Sekoita jäähtyneen curdin joukkoon tuorejuusto. Vie jääkaappiin odottamaan.

    KUOHUVIINIVOIKREEMI: Vaahdota pehmeä voi ja sekoita joukkoon vaniljasokeri ja suola. Sekoita joukkoon tomusokeri ja kuohuviini muutamassa erässä vuorotellen. Laita kreemistä 300 g toiseen kulhoon ja värjää se tumman vihreäksi. Värjää loput vaaleanpunaiseksi.

    KAKUN KOKOAMINEN: Neliönmuotoisesta kakkupohjasta tulee alusta lakille. Pyöreästä kakkupohjasta tulee lakki. Muotoile loput kakut lakin muotoon siten, että lipan tyvi on ikään kuin koholla verrattuna lipan kärkeen ja lakin takaosaan.
    o Jätä runsaasti tilaa lakin etupuolelle lippaa varten.
    o Lakki madaltuu takareunaa kohden.
    o Paina lakin mustaa alareunaa kohti keskikohtaa siten, että valkoinen hattuosa hieman ”pullistelee”.
    o Tee lakkiin suuria syviä painaumia.
    Käytä täyttämiseen passiontäytettä ja croustillantia.
    o Halkaise pyöreä kakku kahteen osaan.
    o Täytteet tulevat kahteen väliin: alustakakun päälle ja yhden pyöreän
    kakkupohjan päälle.
    o Ota kaikki ylijäämäpalat talteen. Erottele niistä pois kreemiä sisältävät osat, ja värjää ja murustele loput kakusta vihreäksi teholeikkurissa. Kuorruta lakki sokerimassalla: päällisosa valkoisella ja alareunaa kiertävä nauha mustalla.
    o Kaulaa valkoinen sokerimassa ohueksi levyksi ja tee siihen tekstuuria sokerimassanmuotoiluvälineillä. Nosta levy kakun päälle ja painele kiinni
    muotoonsa. Nosta sokerimassaa painaumiin siten, ettei se pääse venymään ja repeämään. 
    o Muotoile mustasta sokerimassasta käsin pitkä pötkö, ja kaulitse se sitten levyksi. Pituuden pitää riittää kiertämään koko kakku. Käytä raappaa sokerimassan leikkaamiseen: leikkaa siisti n. 2 cm levyinen pitkä suikale. Kiinnitä valkoisen kakun alareunaan siten, että sauma tulee lakin taakse keskelle.

    Tee lippa mustasta sokerimassasta. Sekoita joukkoon CMC-jauhetta, jotta se kovettuu muotoonsa nopeammin. Käytä muodon tukena kuivumisen ajan esim. foliota ja reunakalvoa. Kuivumisen jälkeen sivele lipan pintaan glukoosisiirappia siveltimellä.Tee lakin lyyra-kokardi valkoisesta sokerimassasta ja värjää se kultatomulla siveltimen avulla. Viimeistele alla oleva kakkupohja levittämällä vihreää voikreemiä ja tuputtamalla päälle vihreää kakkumurua ikään kuin ruohoksi tai sammaleeksi. Viimeistele lakki värjäämällä ja muotoilemalla aidon näköiseksi. Käytä värjäämiseen
    pastavärejä, joita laimennat viinalla. Käytä maalaamiseen sivellintä. 

    SERPENTIINI: Leikkaa saksilla vohvelipaperista pitkä n. 1 cm levyisiä suikaleita. Värjää viinalla laimennetuilla pastaväreillä raitoja. Aseta serpentiinin muotoon
    kosteana ja anna kuivua. 

    Lisää aiheesta:

    Koko Suomi leipoo: Prinsessan iltapäivätee, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: Pastellinen sateenkaariunelma, Johannan reseptiKoko Suomi leipoo: Vintage wedding! Harrietin reseptiKoko Suomi leipoo: Unia kukkaniityistä, Juulian reseptiKoko Suomi leipoo: Yksisarviskakku, Paulan reseptiKoko Suomi leipoo: Ullan Unelmien gravity cake
    Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

    Tuoreimmat aiheesta

    Koko Suomi leipoo
    • 10.6.13:58
      Koko Suomi leipoo -reseptit

      Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

    • 10.6.13:35
      Koko Suomi leipoo -reseptit

      Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

    • 5.6.14:18
      Koko Suomi leipoo -reseptit

      Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

    • 5.6.12:55
      Koko Suomi leipoo -reseptit

      Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

    • 5.6.12:37
      Koko Suomi leipoo -reseptit

      Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti