Koko Suomi leipoo: Vana-Toomas tuuliviiri

KOKO_SUOMI_LEIPOO_KAUSI_6_JAKSO_3_BEAUTYSHOTS_KEKSITAIDETTA_ANNE-1

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannessa jaksossa tehtiin keksitaidetta.

Taikina (Vana-Toomas-osat)

  • 300 g Sunnuntai margariinia
  • 2 dl siirappia (tumma)
  • 2 dl sokeria
  • 3 tl kaneli
  • 3 tl inkivääri
  • 1 tl muskottipähkinä
  • 2 kananmunaa
  • n.12 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 2 tl sooda
  • 1,5 dl kaakaojauhe

Taikina (seisoma-alusta)

  • 1,5 dl vaalea siirappia
  • 2 tl kanelia
  • 2 tl kardemumma
  • 1 tl maustepippuria
  • 200 g voita
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 10 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
  • 2 tl sooda
  • 2 dl kermaa 10 %

Pikeeri

  • 2 dl tomusokeria
  • 1 valkuainen

Suklaa

  • 100 g tummaa suklaa sulatettuna (parta, kasvot, miekka ja lipun yksityiskohdat)
  • 400 g marsipaani
  • keltaista, vihreä ja ruskea elintarvikeväriä/kaakaojauhetta
  • elintarvikeliima

Kaulintaan/työstämiseen

  • Perunajauho

Valmistusohje

"Juhlavan näköinen vartija-sotilasmies Vana -Toomas tuuliviiri koostu kahdesta erilaisesta piparitaikinasta, kuorrutettuna marsipaanilla ja koristeltuna suklaalla sekä pikeerillä ja kiinnitetty sokeri karamellilla piparkakkutaikinasta alustalla."

TAIKINA (Vana-Toomas-osat): Kiehauta rasva, siirappi, sokeri ja mausteet. Anna seokseen jäähtyä haaleaksi. Lisää kananmunat, vehnäjauhot ja sooda. Sekoita hyvin, painaa litteäksi ja anna jäähtyä jääkaapissa.

TAIKINA (seisoma-alusta): Kiehauta siirappi ja mausteet. Vatkaa rasvaa ja sokeri vaahdoksi, lisää yksiteleen munat. Sekoita sooda jauhojen joukkoon. Sekoita siirappi voi vaahdon ja kerman joukkoon. Painele taikina litteäksi ja jäähdytä jääkaapissa

KORISTEET: Kuumenna sokeri paistinpannulla ruskeaksi karamelliksi ja käyttää piparin osien yhdistämiseen.

OSIEN VALMISTUS: Ota taikina jääkaapista ja kauli taikina numero 1 noin 0,7 cm paksuiseksi levyksi ja nosta uunipellille. Leikkaa veitsellä kaikki vartalon osat, lippu, miekka ja hattu. Paista uunissa 170 asteessa 15 min. Ota jääkaapista taikina numero 2, kauli 1 cm paksuinen levy ja leikkaa tuuliviirin alusta suora pellillä ja paista uunissa 180 asteessa 15 min. Jäähdytä kaikki paistetut osat.

Värjää marsipaani elintarvikeväreillä. Kauli ja leikkaa veitsellä sabluunan avulla takki, housut, hattu, miekka ja liima piparin ”vartaloon ” päälle. Päällystä takki keltaisella ja housut vihreällä. Koristele miekka ruskealla marsipaanilla. Käytä liimaamiseen elintarvikeliimaa. Halutessasi voit käyttää kullan tai hopean väristä elintarvikeväriä yksityiskohtien viimeistelyyn. Sulata tumma suklaa ja tee sillä kasvot, parta ja muut yksityiskohdat.

Valmista pikeeri ja koristele marsipaanilla kuorrutetut vaatteet ja tuuliviiri. Nosta valmis vartalo ja kastele kuuman sokeriin ja siirrä alustalle seisomaan. Pidä noin minuutin ajan kahdella kädellä kiinni ja laita joku tuki sen taakse väliaikaisesti niin, että piparimies pysy pystyssä. Koristele lippu ja kiinnittää kuumalla sokerilla. Koristele hattu ja miekka ja kiinnittää elintarvikeliimalla. Koristele seisoma-alusta halutulla tavalla käytettäessä ylijäämät marsipaanit ja koristeet.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!