Koko Suomi leipoo: Valkosuklaa-mansikkakakku

KOKO_SUOMI_LEIPOO_6_JAKSO_7_BEAUTYSHOTS_MARIE_ANTOINETTEN_AAMUPALAKAKKU_TIMO

Koko Suomi leipoo -ohjelman kuudennessa jaksossa leivottiin omat versiot kuninkaallisesta aamupalakakusta.

Pohja

  • 200 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 3/4 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl ruokasoodaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 115 g suolatonta voita
  • 140 g sokeria
  • 1/2 kpl sitruuna
  • 1/2 tl vaniljaesanssia
  • 1/2 rkl sitruunamehua (puristettua)
  • 1/2 sitruunan kuori
  • 85 g munanvalkuaisia
  • 60 g mansikkareduktio ks. ohje alla
  • 85 g täysmaitoa
  • vaaleanpunaista väriä

Riisimuropohja

  • 30 g riisimuroja
  • 25 g valkosuklaata

Mansikkareduktio

  • 340 g mansikka, pakaste Pakkasmarja
  • 1 kpl sitruuna
  • 3/4 tl sitruunankuorta
  • 3/4 rkl sitruunamehua (puristettua)
  • suolaa (hyppysellinen)
  • 85 g sokeria

Valkosuklaakreemi

  • 150 g valkosuklaata
  • 225 g huoneenlämpöistä voita
  • 1,5 tl vaniljasokeria
  • 4,5 dl tomusokeria
  • 150 g tuorejuustoa
  • punaista väriä

Mansikkamousse

  • 1,25 dl vispikermaa
  • 100 g tuorejuustoa
  • 0,5-1,5 rkl sokeria
  • 60 g mansikkareduktiota
  • 2-3 liivatelehteä

Koristeet

  • 150 g Tuoreita mansikoita
  • 100 g Isoja (10 mm) kultaisia sokerihelmiä esim. decola.fi oma
  • 4 cl Vodkaa
  • Hopea kimalleväriä oma

Valmistusohje

MANSIKKAREDUKTION VALMISTUS: Sulata tai leikkaa mansikat ja soseuta. Laita mansikat ja sokeri kattilaan tai paistinpannulle ja kuumenna kuplivaksi, vähennä lämpöä ja anna kiehua kasaan, kunnes seosta on puolet jäljellä. Lisää sitruunamehu, -kuori ja suola. Jäähdytä.

POHJAN VALMISTUS: Kuumenna uuni 175 asteeseen. Lisää voi yleiskoneen kulhoon ja sekoita kunnes voi on tasaista ja kiiltävää. Lisää vähitellen sokeri ja sekoita, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa.  Lisää valkuaiset kahdessa erässä. Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja sitruunankuoriraaste kulhossa. Yhdistä omassa kulhossa mansikkareduktio, maito, vaniljauute, sitruunamehu ja väri. Yleiskoneen alhaisimmalla nopeudella lisää kolmannes kuivista aineista ja heti perään kolmannes nesteistä. Jatka samoin, kunnes kaikki aineet on yhdistetty.  Kun seos vaikuttaa olevan sekaisin, pysäytä yleiskone ja kaavi kulhoon reunat nuolijalla. Jaa taikina vuokiin toiseen 1/3 ja toiseen 2/3. Paista uunissa noin 25-35 minuuttia. Tarkkaile pohjien kypsymistä, ne kypsyvät eri aikaan. Anna jäähtyä noin 10 minuutta ja kumoa.

MANSIKKAMOUSSEN VALMISTUS: Liota liivatelehdet. Vaahdota kerma, lisää tuorejuusto ja mansikkareduktio. Sulata liivatelehden tilkkaan kuumaa vettä ja kaada joukkoon ohuena nauhana. Siirrä kylmään odottamaan käyttöä. 

VALKOSUKLAAKREEMI: Pilko valkosuklaa kulhoon ja sulata se mikrossa tai vesihauteessa. Vaahdota pehmeä voi ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt valkosuklaa varovasti valuttamalla sekaan koko ajan vatkaten. Lisää vähitellen 2 dl tomusokeria koko ajan vatkaten. Lisää seuraavaksi tuorejuusto koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi loput (1 dl) tomusokeria koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes kreemi on kuohkeaa ja tasaista. Ota kreemistä sivuun n. 2 dl ja värjää se punaiseksi. 

RUUSUT: Pursota punaisesta kreemistä ruusuja kakkuneulalle, siirrä kylmään ja aseta kakun päälle ennen tarjoilua. 

KAKUKAN KOKOAMINEN JA VIIMEISTELY: Leikkaa matalammasta pohjasta noin 11cm halkaisijaltaan olevalla stanssilla kakku pienemmäksi. Halkaiset korkeampi kakku kahteen yhtä korkeaan osaan. Aseta 1 iso pohja kakkuvadille ja lisää päälle mansikkamoussea. Aseta pienempi pohja moussen päälle ja lisää uusi kerros mansikkamoussea. Aseta viimeinen iso pohja päälle. Pistä grillitikkuja kakkuun pystyyn tukevoittamaan kakkua kuorrutuksen aikana. Kuorruta kakku kauttaaltaan valkosuklaakreemillä mutta älä vielä viimeistele sileäksi. Isojen kakkupohjien väliin jäävään ”syvänteeseen” saa laittaa reilusti kreemiä. Asettele leikattuja mansikoita kahden ison kakun väliin muodostuvaan ”syvänteeseen” sikin sokin Tasoita pinnat. Mansikoiden kohdalta kreemin reunat saavat jäädä epätasaisiksi. Sekoita kultaväriä vodkaan ja maalaa seoksella mansikoiden ylä- ja alapuolelta kakun reunat. Pursota kakun alareunan pyöreällä tyllalla ”helminauha”. Lisää mansikoita, ruusut ja helmet kakun päälle. 

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!