Koko Suomi leipoo: Ullan mustikkahöpörön pöperöleivos

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps1_3785
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo -sarjan ensimmäisessä jaksossa taidonnäytteessä kisaajat pääsevät leipomaan suosikkinsa perinneleivonnaisista.

Pohja

  • 125 g vehnäjauhoja
  • 25 g talkkunajauhoja
  • 30 g tomusokeria
  • 100 g voita
  • 1 keltuainen

Voiteluun

  • 2 rkl voita

Kaulintaan

  • ½ dl talkkunajauhoja

Mustikkapöperö-täyte

  • 200 g kohmeisia mustikoita
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl talkkunajauhoja
  • 2 dl vispikermaa
  • 3 liivatelehteä
  • 1 rkl puristettua sitruunanmehua
  • 1 rkl vettä

Ruby-mustikkakoristeet

  • 100 g ruby-suklaa
  • 2 rkl mustikkajauhetta

Koristeluun

  • 1 dl tuoreita mustikoita

Valmistusohje

LEIVOSPOHJAT: Mittaa kuivat aineet leivontakulhoon ja sekoita keskenään. Lisää kylmä voi kuutioina ja nypi se kuivien aineiden joukkoon. Lisää viimeiseksi keltuainen ja sekoita tasaiseksi. Nosta taikina hetkeksi jääkaappiin. Sillä aikaa voitele oikealla voilla 1-2 pientä leivosmuottia.

Kun taikina on ollut tovin jääkaapissa, ota se talkkunajauhotetulle alustalle. Kauli taikinasta ohut levy ja nosta taikina kaulimen avulla leivosmuottien päälle. Kauli taikina muottien päällä niin, että taikina leikkaantuu muottien mukaan. Painele taikina tasaisesti vuokiin ja nosta 10 minuutiksi jääkaappiin. Pistele pohjiin reikiä haarukalla.

Laita viilentyneet vuoat uuniin ja paista pohjia 175 asteessa 10 minuuttia. Kauli yli jäänyt taikina ja paista sitä pellillä noin 10 minuuttia. Kun ylijäänyt taikina on kypsää, murusta se rouheeksi.

TÄYTE: Laita liivatelehdet likoamaan veteen. Soseuta kohmeiset mustikat sauvasekoittimella ja lisää joukkoon sokeri. Sekoita talkkunajauhot mustikkasurvoksen joukkoon. Ota tässä vaiheessa erikseen 12 ruokalusikallista mustikkapöperöä talteen erilliseen astiaan.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää se mustikkasurvoksen joukkoon. Kuumenna keskenään sekoitettu sitruunamehu ja vesi. Sulata liivatelehdet kuumaan liemeen. Kun liivateliemi on jäähtynyt, lisää se ohuena nauhana koko ajan sekoittaen mustikka-talkkunavaahdon joukkoon. Siirrä jääkaappiin jähmettymään noin 10 minuutiksi.

RUBY-MUSTIKKAKORISTEET: Temperoi ruby-suklaa. Rouhi suklaa pieneksi rouheeksi ja ota siitä 25 g kulhoon. Sulata rubysuklaa mikrossa niin, että se juuri ja juuri sulaa. Kaada sulatettu suklaa keraamiseen kulhoon ja lisää joukkoon loppu suklaarouhe. Sekoita kunnes suklaa on 26 asteista. Jos suklaa ei jäähdy tarpeeksi, voit sekoittaa sitä kylmäkallen päällä. Kun suklaa on temperoitu, levitä siitä palettiveitsen avulla pieniä purjeita ja ripottele niihin pienen siivilän avulla mustikkajauhetta koristeeksi. Vie kylmään, jotta koristeet kovettuvat nopeasti.

LEIVOSTEN KOKOAMINEN JA KORISTELU: Kokoa mustikkapöperöleivokset asettamalla jäähtyneet pohjat tarjoiluvadille. Laita noin 1 tl pelkkää mustikkapöperöä pohjan päälle. Siirrä mustikkapöperö-täyte pursotinpussiin, jossa on tähtipäinen tylla. Pursota täytettä pohjien päälle kekomaiseksi pyörittäen. Laita jokaiseen koristeeksi ruby-purje.


3. Koristele tuoreilla mustikoilla ja talkkunarouheella.


 [KM1]Vesi puuttuu tarveaineista. Lisätty reseptiin.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.