Koko Suomi leipoo: Tiramisudonitsit, Nanetten resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa leivottiin övereitä donitseja.
Donitsit
- 50 g voita
- 1 ½ dl sokeria
- 1 kpl kananmuna
- 5 dl erikoisvehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 dl kuohukermaa
- ½ tl suolaa
- 1 rkl pikakahvijauhetta
- Vehnäjauhoja kaulintaan
Paistamiseen
- 2 pkt munkinpaistorasvaa
Täyte
- 250 g mascarponea
- 1 kpl kananmuna
- ½ dl + ½ dl tomusokeria
- 2 rkl pikakahvijauhetta
- ½ kpl sitruuna
Kuorrute
- ½ dl vahvaa kahvia
- 50 g voita
- 3 dl tomusokeria
Koristeet
- savoiardikeksimuru
- 1 kpl kananmuna
- 1 kpl kananmunan keltuainen
- ¾ dl sokeria
- ¾ dl erikoisvehnäjauhoja
- Hyppysellinen suolaa
Italialainen marenki
- 1 kpl kananmunan valkuainen
- ½ dl + 1 ½ dl sokeria
- ½ dl vettä
Kaakao-sitruunavaahto
- ½ dl tummaa kaakaojauhetta
- 50 g mascarponea
- ½ kpl sitruuna
- ½ dl vispikermaa
- 1 dl tomusokeria
- ½ dl tumma kaakaojauhetta
Valmistusohje
POHJA: Vaahdota huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää kananmunat ja kerma. Sekoita hyvin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne nesteiden joukkoon. Kaulitse taikina 1,5 cm paksuiseksi levyksi, käytä vehnäjauhoja apuna. Ota taikinasta 8 cm halkaisijaltaan olevalla stanssilla 8 kappaletta donitseja. Tee jokaisen taikinaympyrän keskelle 2 cm halkaisijaltaan olevalla stanssilla reikä. Kuumenna munkinpaistorasva kattilassa 175 asteiseksi. Nosta donitsit reikäkauhalla rasvaan paistumaan. Paista donitseja 1-2 minuuttia molemmilta puolilta. Voit paistaa noin kolmea donitsia yhtäaikaisesti. Nosta kypsät donitsit reikäkauhalla talouspaperin päälle.
TÄYTE: Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Lisää molempien joukkoon ½ dl tomusokeria. Vaahdota valkuaiset ja tomusokeri kiiltäväksi, kovaksi vaahdoksi. Vaahdota myös keltuaiset tomusokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Raasta sitruunan kuori ja purista puolet sitruunan mehusta. Sekoita keltuaisvaahdon joukkoon mascarpone sekä sitruunan kuori ja mehu. Lisää lopuksi valkuaisvaahto muun täytteen joukkoon. Siirrä täyte pursotinpussiin. Leikkaa pursotinpussin päästä pari senttiä pois, jotta täytteen saa pursotettua.
KUORRUTE: Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Lisää voin joukkoon vahva kahvi. Lisää lopuksi tomusokeri, sekoita vispilällä tasaiseksi.
KORISTEET: Savoiardikeksimuru. Erottele kananmunan valkuainen ja keltuaiset eri kulhoihin. Vaahdota valkuainen sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota myös hieman keltuaisia. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Siivilöi kuivat aineet keltuaisen joukkoon. Yhdistä valkuaisvaahto muun taikinan joukkoon, sekoita nuolijalla. Lusikoi taikina nokareiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Paista keksejä 170 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna keksien jäähtyä. Murustele keksit käsin.
ITALIAINEN MARENKI: Vaahdota kananmunan valkuainen ½ dl sokerin kanssa. Mittaa kattilaan loput sokerit ja vesi. Kuumenna seos 120 asteiseksi. Kaada kuuma sokeri vaahdotetun valkuaisen joukkoon ohuena nauhana sähkövatkaimella samalla sekoittaen. Sekoita marenkia noin 5-8 minuuttia, kunnes se on paksua, vaaleaa vaahtoa. Siirrä marenki pursotinpusiin, jonka päässä on kukkatylla.
KAAKAO-SITRUUNAVAAHTO: Vaahdota mascarpone, vispikerma, tumma kaakaojauhe ja tomusokeri ilmavaksi vaahdoksi. Purista puolikkaan sitruunan mehu. Mausta kaakaovaahto sitruunan mehulla. Siirrä vaahto pursotinpussiin, jonka päässä on harvateräinen, pieni tähtitylla.
TÄYTTÖ JA KORISTELU: Halkaise jokainen donitsi kahtia. Pursota täyte toiselle donitsinpuolikkaalle (leikkauspintaa vasten). Nosta toinen donitsinpuolikas täytteen päälle leikkauspinta alaspäin. Täytä loputkin donitsit samalla tavalla. Levitä kuorrute donitsien päälle lusikalla. Laita kuhunkin kuorrutetta noin 1 rkl. Sihtaa donitsien päälle tummaa kaakaojauhetta tasainen kerros. Pursota jokaisen donitsin päälle italialaisesta marengista pieni ruusuke. Pursota myös kaakao-sitruunavaahto pariksi ruusukkeeksi jokaisen donitsin päälle. Ripottele donitsien päälle savoiardikeksimurua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Taivaallinen omenahillo
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Luumuhillo – perinteinen ja helppo resepti
-
Kotikeittiömestarit: Risto Mikkolan pekoni-aurajuusto-ananaspasta ja pikkelöityä ruusukaalia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Kesäkurpitsa-sitruunakakku
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Harri Syrjäsen kantarelli-pekonipasta