Mainos

Koko Suomi leipoo: Syyssesongin parhaat, Laura

koko_suomi_leipoo_s8_eps4_beautyshots_taidonnäyte_tehtävä_laura_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa inspiroidutaan syksyn mauista ja väreistä.

Tuulihattutaikina

  • 120 g vettä
  • 120 g kevytmaitoa
  • 90 g voita
  • 130 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 5 kpl kananmunia
  • ¾ tl muskottipähkinää (jauhettu)
  • ½ tl mustapippuria (myllystä)
  • 1 tl merisuolaa
  • 120 g Parmigiano reggiano juustoa

Marinoitu lehtikaali

  • 100 g lehtikaalia (tuore)
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 tl hunajaa (juokseva)
  • ripaus mustapippuria (myllystä)

Suppilovahvero-pekonitäyte

  • 25 g suppilovahveroa (kuivattu)
  • 170 g pekonia
  • 2 kpl valkosipulin kynttä
  • 100 g kevätsipulia
  • puntti timjamia, osa koristeluun (tuore)
  • 200 g tuorejuusto
  • 240 g smetana
  • ripaus merisuolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 150 g suippopaprikaa (punainen)

Kaurapiirakkapohja

  • 100 g Sunnuntai leivontamargariinia
  • 70 g fariinisokeria
  • 1 kpl kananmuna
  • 1 dl kaurahiutaletta
  • 200 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Vuoan voitelu

  • 1 rkl Sunnuntai leivontamargariinia

Saskatoon-mustaherukkahillo

  • 200 g saskatoon (pakaste)
  • 150 g mustaherukkaa (pakaste)
  • 1 dl hillosokeria
  • 3 rkl maissitärkkelystä
  • ½ dl vettä

Rahkatäyte

  • 250 g maitorahkaa
  • 2 kpl kananmunia
  • ½ dl sokeria
  • ½ dl kuohukermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • ¼ tl merisuolaa

Omenakinuski

  • 1½ dl kuohukermaa
  • 1½ dl fariinisokeria
  • 400 g omenaa (hapokas esim. Granny Smith)
  • 1 rkl leivontamargariinia
  • ½ tl merisuolaa

Valmistusohje

TUULIHATTUTAIKINA: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Riko kanamunat pieneen kulhoon ja riko niiden rakenne valmiiksi. Mittaa jauhot. Mittaa kattilaan vesi, maito ja voi. Kuumenna kiehuvaksi. Ota pois liedeltä ja lisää kaikki vehnäjauhot kerralla voimakkaasti sekoittaen. Laita kattila takaisin liedelle ja anna nesteen haihtua muutaman minuutin ajan koko ajan sekoitellen, jotta jauhot eivät pala. Siirrä massa kulhoon ja anna jäähtyä hieman. Raasta juusto. Lisää kananmunat vähän kerrallaan voimakkaasti sähkövatkaimella tai monitoimikoneella vatkaten. Tarkkaile massan koostumusta. Kananmunia on lisätty tarpeeksi, kun massaan tehty ura kuroutuu hiljalleen umpeen.  Lisää juustoraasteesta puolet massaan. Lisää mausteet. Siirrä massa pursotinpussiin ja pursota pellille taikinalevy. Ripottele loput juustoraasteesta sen pinnalle. Paista uunissa n. 25 min.

MARINOITU LEHTIKAALI: Poista lehtikaaleista paksut lehtiruodit ja silppua lehdet pieneksi. Lisää marinadin muut aineet ja puristele ne käsin lehtikaalisilpun kanssa sekaisin, jolloin lehtikaalin rakenne pehmenee. Jätä pöydälle marinoitumaan. 

SUPPILOVAHVERO-PEKONITÄYTE: Laita kuivatut suppilovahverot veteen pehmenemään. Mielellään jo pari tuntia etukäteen. Hienonna valkosipulin kynnet ja kuullota öljyssä pannulla. Lisää pekoni ja paista kypsäksi. Lisää suppilovahverot ja annan nesteen haihtua. Lisää kevätsipuli ja hienonnettu timjami. Anna jäähtyä. Vatkaa kulhossa tuorejuusto, ranskankerma ja mausteet. Ota erilleen 3 rkl koristelua varten. Yhdistä täytteet.

KÄÄRETORTUN KOKOAMINEN: Kippaa tuulihattulevy ylösalaisin siten, että kauniimpi juustoraastepinta jää käärittäessä näkyviin. Levitä kauttaaltaan suppilovahvero-pekonitäyte. Puristele lehtikaaleista ylimääräiset nesteet pois ja ripottele edellisen täytteen päälle.  Leikkaa suippopaprikasta pitkiä suikaleita ja aseta ne limittäin sen sivun viereen, mistä lähdet kääretorttua rullaamaan. Rullaa torttu tiiviisti leivinpaperia nostaen ja käännä sauma alle. 

KORISTELU JA VIIMEISTELY: Leikkaa päädyt pois sahalaitaisella veitsellä. Pursota pieniä nokareita tuorejuusto-ranskankermaseosta koko kääretortun pituudelle. Ripottele päälle kevätsipulin vartta ja suippopaprikaa väriä antamaan. Koristele lopuksi tuoreella timjamilla.

VINKKI: Kevennetyn version kääretortusta saat jättämällä pekonin pois ja vaihtamalla tuorejuusto-smetanaseoksen esimerkiksi kreikkalaiseen jogurttiin.

KAURAPIIRAKKAPOHJA: Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa Ø 24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Sekoita margariini ja sokeri sekaisin monitoimikoneella.  Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten. Lisää loput aineet ja taputtele taikina vuokaan. Tee n. 4 cm korkeat reunat. Laita pohja hetkeksi kylmään ja valmista rahkatäyte.  Paista uunissa 10 min, jonka aikana valmista hillo.  Kaada kuuma hillo piirakkapohjan päälle. Lusikoi varovasti rahkatäyte hillon päälle ja laita piirakka takaisin uuniin. Paista n. 30 min. Anna jäähtyä.

RAHKATÄYTE: Sekoita maitorahkan joukkoon loput täytteen aineksista.

SASKATOON-MUSTAHERUKKAHILLO: Laita marjat ja vesitilkka kattilaan. Anna marjojen sulaa hieman. Sekoita hillosokeri ja maissitärkkelys keskenään ja sekoita hyvin marjojen joukkoon. Kiehauta, jolloin marjaseos sakenee. 

OMENAKINUSKI: Kuori ja pilko omenat.  Pehmennä niitä esim. kattilassa tai mikrossa kahden minuutin ajan.  Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan ja anna kiehua reilusti. Keitä kunnes kinuski paksunee hieman.  Lisää joukkoon omenalohkot ja suola. Kaada jäähtynyt kinuski piirakan päälle.

VINKKI: Huomioi, että piirakka ei mahdu tavalliseen matalareunaiseen Ø 24 cm piirakkavuokaan. Valitse piirakkaan sinun lempimarjasi tai hedelmäsi! 

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.