Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Syyssadon herkkusieni-pororulla, Kati

MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 05.10.2022 21:55

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa inspiroidutaan syksyn mauista ja väreistä.

Tuulihattu-kääretorttupohja

  • 125 g voita
  • 2,5 dl maitoa
  • 2,5 dl vettä
  • 3 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 3 kpl kananmunia

Herkkusieni-porotäyte

  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 100 g ranskakermaa
  • 50 g smetanaa
  • 100 g kylmäsavustettua pororouhetta
  • ½ kpl punasipulia
  • 100 g herkkusieniä
  • ½ kpl paprikaa
  • 1 kpl sitruunaa
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus valkopippuria
  • voita (paistamiseen)

Tuorejuustokuorrute

  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 dl vispikermaa
  • 0,5 tl suolaa

Koristeet

  • 1 pussi herneenversoa
  • 1 pussi persiljaa
  • 2 rkl unikonsiementä
  • 100 g leipäjuustoa

Tartalettitaikina

  • 225 g voita
  • 160 g tomusokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 1,5 tl vaniljapastaa
  • 6 kpl kananmunan keltuaista
  • 450 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Kaulintaan

  • 1 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Kinuskitäyte

  • 250 g fariinisokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kuohukermaa
  • 50 g voita
  • 1,5 tl vaniljasokeria
  • 1 kpl kananmunan keltuaista
  • 5 dl puolukkaa (pakaste)

Italialainen marenki

  • 2,5 dl sokeria
  • 1 dl vettä
  • 3 kpl kananmunan valkuaista

Koristeet

  • 0,5 dl Kuivattua puolukkajauhetta
  • Puolukan lehdet

Valmistusohje

KÄÄRETORTTUPOHJA: Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Yhdistä maito, vesi, voi ja suola kattilassa.  Kuumenna seos kiehuvaksi. Nosta kattila levyltä, lisää joukkoon yhteen sekoitettu vehnäjauho ja leivinjauhe. Sekoita voimakkaasti, kunnes taikina on tasaista ja irtoaa reunoista. Jäähdytä seosta, lisää kananmunat taikinaan yksitellen vatkaten koko ajan, jatka vatkaamista, kunnes taikinasta tulee paksua ja kiiltävää. Nostele taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasolla noin 25 min. Anna jäähtyä ennen täyttöä.

HERKKUSIENI-POROTÄYTE: Pilko herkkusienet palasiksi ja paista voissa 5–10 min kunnes ovat pienentyneet puolella, lisää joukkoon loppuvaiheessa pilkottu punasipuli ja pororouhe. Mausta mustapippurilla. Anna jäähtyä.  Pilko pieniksi kuutioiksi paprika. Yhdistä kulhossa maustamaton tuorejuusto, ranskankerma, smetana, paprika ja jäähtynyt herkkusieni-poroseos, sekoita tasaiseksi massaksi.  Mausta sitruunalla, sokerilla, suolalla sekä musta- ja valkopippurilla.

KUORRUTE: Vatkaa kulhossa maustamaton tuorejuusto sileäksi. Lisää joukkoon vispikerma ja suola, vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.

KORISTEET: Nostele herkkusieni-porotäyte kääretorttupohjan päälle. Kääri rulla kääretortun tapaan ja laita tulla jääkaappiin vetäytymään. Kuorruta kääretorttu tuorejuustokuorrutteella. Koristele herneenversoilla, persiljalla, unikonsiemenillä ja pursotuksilla.

TARTALETTIPOHJAT: Sekoita yleiskoneen kulhossa huoneenlämpöinen voi sileäksi. Yhdistä joukkoon tomusokeri, suola ja vaniljapasta, vatkaa hetkenaikaa. Lisää kananmunan keltuaiset joukkoon, jatka vatkaamista. Kaada joukkoon lopuksi vehnäjauho ja sekoita kovaksi massaksi. Jaa tartalettitaikina kahteen osaan ja kauli yksi osa kahden leivinpaperin välissä n. 0,5 cm paksuiseksi, tee toiselle osalle taikinasta samoin. Nosta tartalettitaikinat jääkaappiin kylmään n. 10 minuutiksi. 

KINUSKITÄYTE: Lisää kattilaan fariinisokeri, vehnäjauho, kuohukerma, voi ja vaniljasokeri. Keitä seosta, kunnes voi on sulanut ja seos alkaa hieman paksuuntua. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon kananmunan keltuainen. Sekoittele lämpöisen lieden päällä vielä hetki, kunnes kinuskitäyte on paksua. Kaada seos kulhoon ja nosta kylmään.

TARTALETTIEN VALMISTUS: Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Ota kylmästä tartalettitaikinasta leivosrenkailla 12 kpl pyöreitä pohjia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperin päälle. Nosta leivosrenkaat pohjien päälle. Leikkaa veitseä apuna käyttäen leivosrenkaiden reunoille tartalettitaikinasta pitkät suikaleet ja asettele leivosrenkaiden reunoihin. Siisti leivosrenkaiden yläreunat veitsellä. Pistele haarukan avulla pohjille reikiä. Paista tartalettipohjia noin 10 minuuttia uunissa. Lisää kinuskitäyte tartalettien pohjalle sekä jäiset puolukat. Nosta takaisin uuniin ja paista noin 20 minuuttia. Anna tartalettien jäähtyä ennen koristelua.

KUORRUTE: Laita valkuaiset kulhoon. Mittaa kattilaan vesi ja fariinisokeri. Keitä vesi ja sokeri keskenään 120 asteeseen. Vesi-sokeriseoksen kiehuessa vatkaa valkuaisia kevyeksi vaahdoksi. Lisää hitaasti valuttamalla kiehuva sokeriliemi samalla vatkaten. Vatkaa marenkia, kunnes se jäähtyy huoneenlämpöiseksi. Värjää punaisella pastavärillä.

TARTALETTIEN KORISTELU: Pursota italiasta marenkia pursotuspussin ja tyllan avulla leivosten päälle.Viimeistele leivokset puolukan lehdillä ja puolukkajauheella.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Juhlien kuningatar -kakku, IirisKoko Suomi leipoo: Punajuuri-kääretorttu päärynä-auramoussella ja Puolukkakinuskipiirakka, SiiriKoko Suomi leipoo: Raikkaan syksyinen porkkana-parsakaali kääretorttu ja syksyinen omena-karpalopiirakka, OonaKoko Suomi leipoo: Syyssesongin parhaat, LauraKoko Suomi leipoo: Kimchi-kääretorttu ja Sadonkorjuun kinuskinen omenapiirakka, IirisKoko Suomi leipoo: Mustikkajuustokakku donitsipedillä (10 kpl)
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti