RUIS-PORKKANABAGELIT: Kuori ja raasta porkkana. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja, suola ja 2 dlvehnäjauhoja. Vatkaa hetki. Lisää ensin porkkanaraaste ja sitten ruisjauhot ja loput vehnäjauhot.Vaivaa yleiskoneessa reilu 5 minuuttia Jätä taikina kohoamaan noin 35 minuutiksi. Pyöritä taikinasta pötkö ja jaa se 10 osaan. Pyöritä osa kerrallaan palloksi ja paina peukalolla keskelle reikä. Venytä reikää kevyesti ja muotoile bagelista tasainen. Anna kohota leivinpaperilla vuoratun uunipellin päällä 10–15 minuuttia. Kiehauta 2 l vettä kattilassa ja lisää hunaja. Keitä bageleita vedessä noin minuutti per puoli. Nosta bagelit pellille, voitele vesi-hunajaseoksella kevyesti ja paina ruiskeksi kevyesti bagelin päälle. Voitele ruiskeksejä myös hieman ja ripottele pinnalle seesamin- ja unikonsiemeniä. Paista 225 asteessa 15–20 minuuttia.

