Koko Suomi leipoo: Sydämelliset ruis-porkkanabageli, Nellan resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps6_beautyshots_taidonna25C225A8yte_nella_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kuudennessa jaksossa valmistettiin välipalaherkku.

Ruis-porkkanabagelit

  • 3 dl vettä
  • 25 g tuore hiivaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1,5 tl suolaa
  • 6 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2 dl karkeaa ruisjauhoa
  • 4 rkl rypsiöljyä
  • 1 iso tai 2 pienempää porkkanaa
  • 2 l vettä
  • 1 rkl hunajaa
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 0,5 d unikonsiemeniä

Ruiskeksit

  • 1 dl karkeaa ruisjauhoa
  • 0,5 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 dl kevytmaitoa
  • 50 g voita

Kukkakaalihummus

  • 250 g kukkakaalia
  • 0,5 tl kurkumaa
  • 0,5 tl paprikajauhetta
  • 0,5 tl savupaprikajauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • Puolikas sitruuna
  • 1 rkl tahinia
  • 2 rkl + 2 rk oliiviöljyä

Fetavaahto

  • 200 g fetajuustoa (pala)
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • Ripaus mustapippuria

Lisäksi

  • 2 kpl avokadoa
  • 200 g Vuolu-kanaa (pehmeä savu)
  • 1 nippu tammenlehtisalaattia

Valmistusohje

RUIS-PORKKANABAGELIT: Kuori ja raasta porkkana. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja, suola ja 2 dl
vehnäjauhoja. Vatkaa hetki. Lisää ensin porkkanaraaste ja sitten ruisjauhot ja loput vehnäjauhot.
Vaivaa yleiskoneessa reilu 5 minuuttia Jätä taikina kohoamaan noin 35 minuutiksi. Pyöritä taikinasta pötkö ja jaa se 10 osaan. Pyöritä osa kerrallaan palloksi ja paina peukalolla keskelle reikä. Venytä reikää kevyesti ja muotoile bagelista tasainen. Anna kohota leivinpaperilla vuoratun uunipellin päällä 10–15 minuuttia. Kiehauta 2 l vettä kattilassa ja lisää hunaja. Keitä bageleita vedessä noin minuutti per puoli. Nosta bagelit pellille, voitele vesi-hunajaseoksella kevyesti ja paina ruiskeksi kevyesti bagelin päälle. Voitele ruiskeksejä myös hieman ja ripottele pinnalle seesamin- ja unikonsiemeniä. Paista 225 asteessa 15–20 minuuttia.

RUISKEKSIT: Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivien aineiden joukkoon sula voi ja maito.
Sekoita tasaiseksi. Siirrä hetkeksi kylmään. Kauli taikina leivinpaperin välissä melko ohueksi. Ota taikinasta sydänstanssilla 30 keksiä. Laita kolme keksiä jokaisen bagelin päälle.

KUKKAKAALIHUMMUS: Poista kukkakaalista kanta, irrota kukinnot ja puolita ne. Laita uunivuokaan ja lisää mausteet sekä
2 rkl oliiviöljyä. Laita uuni 200 asteeseen ja paahda uunissa alkulämmöstä alkaen noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki. Laita kukkakaalit tehosekoittimeen. Lisää puolikkaan sitruunan mehu ja tahini. Aja tasaiseksi. Lisää lopuksi 2 rkl oliiviöljyä.

FETAVAAHTO: Murenna feta haarukalla. Lisää tuorejuusto ja mustapippuri. Vatkaa sekaisin. Laita vaahto
pursotuspussiin, jossa on pyöreä iso tylla.

KOKOAMINEN: Kuori ja pilko avokadot. Halkaise hieman jäähtyneet bagelit. Levitä pohjalle kerros
kukkakaalihummusta. Asettele salaatinlehti siten, että se jää näkyviin, kun kansi tulee päälle.
Pursota päälle fetavaahtoa. Laita seuraavaksi avokadopalat ja kana bagelin sisään. Nosta bagelin
kansi päälle.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.