Koko Suomi leipoo: Sydämelliset ruis-porkkanabageli, Nellan resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kuudennessa jaksossa valmistettiin välipalaherkku.
Ruis-porkkanabagelit
- 3 dl vettä
- 25 g tuore hiivaa
- 1 rkl hunajaa
- 1,5 tl suolaa
- 6 dl erikoisvehnäjauhoja
- 2 dl karkeaa ruisjauhoa
- 4 rkl rypsiöljyä
- 1 iso tai 2 pienempää porkkanaa
- 2 l vettä
- 1 rkl hunajaa
- 0,5 dl seesaminsiemeniä
- 0,5 d unikonsiemeniä
Ruiskeksit
- 1 dl karkeaa ruisjauhoa
- 0,5 dl erikoisvehnäjauhoja
- 0,5 tl suolaa
- 0,5 dl kevytmaitoa
- 50 g voita
Kukkakaalihummus
- 250 g kukkakaalia
- 0,5 tl kurkumaa
- 0,5 tl paprikajauhetta
- 0,5 tl savupaprikajauhetta
- 0,5 tl suolaa
- Puolikas sitruuna
- 1 rkl tahinia
- 2 rkl + 2 rk oliiviöljyä
Fetavaahto
- 200 g fetajuustoa (pala)
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- Ripaus mustapippuria
Lisäksi
- 2 kpl avokadoa
- 200 g Vuolu-kanaa (pehmeä savu)
- 1 nippu tammenlehtisalaattia
Valmistusohje
RUIS-PORKKANABAGELIT: Kuori ja raasta porkkana. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja, suola ja 2 dl
vehnäjauhoja. Vatkaa hetki. Lisää ensin porkkanaraaste ja sitten ruisjauhot ja loput vehnäjauhot.
Vaivaa yleiskoneessa reilu 5 minuuttia Jätä taikina kohoamaan noin 35 minuutiksi. Pyöritä taikinasta pötkö ja jaa se 10 osaan. Pyöritä osa kerrallaan palloksi ja paina peukalolla keskelle reikä. Venytä reikää kevyesti ja muotoile bagelista tasainen. Anna kohota leivinpaperilla vuoratun uunipellin päällä 10–15 minuuttia. Kiehauta 2 l vettä kattilassa ja lisää hunaja. Keitä bageleita vedessä noin minuutti per puoli. Nosta bagelit pellille, voitele vesi-hunajaseoksella kevyesti ja paina ruiskeksi kevyesti bagelin päälle. Voitele ruiskeksejä myös hieman ja ripottele pinnalle seesamin- ja unikonsiemeniä. Paista 225 asteessa 15–20 minuuttia.
RUISKEKSIT: Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivien aineiden joukkoon sula voi ja maito.
Sekoita tasaiseksi. Siirrä hetkeksi kylmään. Kauli taikina leivinpaperin välissä melko ohueksi. Ota taikinasta sydänstanssilla 30 keksiä. Laita kolme keksiä jokaisen bagelin päälle.
KUKKAKAALIHUMMUS: Poista kukkakaalista kanta, irrota kukinnot ja puolita ne. Laita uunivuokaan ja lisää mausteet sekä
2 rkl oliiviöljyä. Laita uuni 200 asteeseen ja paahda uunissa alkulämmöstä alkaen noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki. Laita kukkakaalit tehosekoittimeen. Lisää puolikkaan sitruunan mehu ja tahini. Aja tasaiseksi. Lisää lopuksi 2 rkl oliiviöljyä.
FETAVAAHTO: Murenna feta haarukalla. Lisää tuorejuusto ja mustapippuri. Vatkaa sekaisin. Laita vaahto
pursotuspussiin, jossa on pyöreä iso tylla.
KOKOAMINEN: Kuori ja pilko avokadot. Halkaise hieman jäähtyneet bagelit. Levitä pohjalle kerros
kukkakaalihummusta. Asettele salaatinlehti siten, että se jää näkyviin, kun kansi tulee päälle.
Pursota päälle fetavaahtoa. Laita seuraavaksi avokadopalat ja kana bagelin sisään. Nosta bagelin
kansi päälle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Brie-parsataskut