Koko Suomi leipoo: Sitruksiset raparperipalat

Koko Suomie leipoo jakso 1: SAARA
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden ensimmäisessä jaksossa loihdittiin pieniä herkkuja raparperista. Tässä Saaran taidonnäyte.

Ainekset

  • 280 g voita (pehmennyttä)
  • 500 g raparperia
  • 50 g sokeria
  • 170 g fariinisokeria
  • ½ appelsiinin kuori
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 sitruunan kuori
  • 190 g (n.3 isoa) kananmunaa
  • 200 g vehnäjauhoja
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • Ripaus suolaa
  • 100 g keitettyä polentaa (25g kuiva)
  • 50 g mantelirouhetta
  • 150 g värjäämätöntä marsipaania (pilkottu pieniksi paloiksi)

Vaniljakastike

  • 2 dl kevyt maitoa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 3 keltuaista
  • 1 ½ rkl sokeria
  • 1 ¼ tl maissitärkkelystä
  • ½ vaniljatankoa

Valmistusohje

Keitä polenta ja jätä se jäähtymään. Leikkaa raparperit paloiksi ja sekoita ne 50g sokerin kanssa ja anna seistä n.20 min.

Lämmitä uuni 180°C/ kiertoilmauuni 160°C. Voitele n. 20x30 cm vuoka ja leikkaa pohjalle leivinpaperi Vatkaa voi sekä sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää loppuvaiheessa mukaan hedelmien kuoret.

Lisää joukkoon munat yksitellen hyvin sekoittaen. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe, mantelirouhe ja suola keskenään sekaisin. Lisää vatkattuun seokseen jauhot sekä polenta, ja sekoita siten, että ovat juuri ja juuri sekaisin.

Lisää seokseen puolet raparpereista ja niistä mahdollisesti valunut neste sekä marsipaani palaset. Sekoita jälleen vain kevyesti sekaisin. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Lisää loput raparperit pinnalle. Paista uunissa 45-50 min. kunnes pinta on noussut ja saanut väriä, eikä taikina enää tartu tikulla kokeiltaessa.

Leikkaa paistos 12 nelikulmaiseen palaan.

Vaniljakastike: vatkaa munat, sokeri sekä maissitärkkelys kulhossa sekaisin. Kaada kattilaan maito sekä kerma, ja lisää vaniljansiemenet ja tanko. Kuumenna kiehumispisteeseen.

Kaada kuuma neste kananmunavaahtoon reippaasti sekoittaen. Laita seos takaisin kattilaan ja nosta se liedelle. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on sopivan paksua, oman maun mukaan.

Parhaat ruokaohjelmat