Koko Suomi leipoo: Seesamin viemää – Seesaminsiemenkakku, yuzucurd ja kookosta
Koko Suomi leipoo -ohjelman kymmenessä jaksossa teemana on aasialaiset maut.
Kookosvaahto
- 400 ml purkki kookoskermaa (vitacoco)
Seesaminsiemenkakku
- 140 g vehnäjauhoja
- 30 g maissitärkkelystä
- 4 rkl mustaa seesamitahnaa
- 6 kananmunan keltuaista
- 50 g sokeria
- 160 ml täysmaitoa
- 110 g maissiöljyä
- 4 rkl mustia seesaminsiemeniä jauhettuna
- 8 munanvalkuaista
- 0,5 tl viinikiveä
- 100 g sokeria
Yuzucurd
- 3 kananmunan keltuaista
- 125ml sokeria
- 50 ml yuzumehua
- 100 g voita
Paahdettu kookoshiutale
- 2 dl kookoshiutaleita
Valmistusohje
YUZU: Yuzu kuuluu ryhmään papedoiksi kutsuttuja kiinalais-japanilaisia happamia pikkusitruksia. Hedelmä on vähämehuinen ja täynnä pulleita yksialkioisia siemeniä. Yuzu on kotoisin Kiinasta, mutta sitä kasvatetaan paljon Japanissa, jossa sekä mehua että raastettua kuorta käytetään perinteisessä japanilaisessa keittiössä. Hedelmän aromi on voimakas ja hieman terävä. Myynnissä aasialaisissa kaupoissa.
KOOKOSVAAHTO: Laita kookoskermapurkki kylmentymään jääkaappiin noin 2 h ennen vaahdotusta. Kaada purkista nestemäinen osa pois. Kaavi jäljelle jäänyt kiinteä osa kulhoon. Vaahdota 2 min ajan kunnes kerma on kuohkeaa.
SEESAMINSIEMENKAKKU: Lämmitä uuni 170 astetta. Pue uunipelti leivinpaperilla. Sekoita keskenään vehnäjauho ja maissijauho, laita odottamaan. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää maito, musta seesamitahna ja öljy, hyvin välillä sekoittaen. Siivilöi jauhoseos taikinaan ja lisää myös seesaminsiemenjauhe. Sekoita hyvin. Marenkia varten vatkaa munanvalkuaiset, sokeri ja viinikivi kiiltäväksi paksuksi vaahdoksi. Taittele nuolijalla marenkivaahto kolmessa osassa taikinan joukkoon. Levitä taikina öljytylle leivinpaperille. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Leikkaa kakusta suorakaiteen mallisia leivoksia, n. 4x10cm.
YUZUCURD: Vatkaa lämmönkestävässä kulhossa sekaisin keltuaiset ja sokeri (n. 1 min). Lisää yuzumehu ja sekoita kunnes seos on tasaista. Aseta kulho kiehuvan vesikattilan päälle ja vatkaa seosta vesihauteen päällä kunnes se lähtee paksuuntumaan (n. 10 min). Kun seos on paksuuntunut, nosta kulho pois vesihauteen päältä ja sekoita sekaan kuutioitu voi kuutio kerrallaan. Jäähdytä. Pursota leivoksen päälle kookosvaahtoa pieniksi huipuiksi. Pursota kookosvaahdon päälle yuzucurdia pieniä määriä.
PAAHDETTU KOOKOSHIUTALE: Paahda hiutaleita pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Ripottele jäähtyneenä leivoksen päälle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Suolakinuski-suklaajuustokakku
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Lihamakaronilaatikko sulatejuustolla – Katjan maukkaampi makaronilaatikko
-
Meksikolainen papukeitto
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Pinaattiletut ja nokkosletut – itse tehdyt voittavat kaupan versiot mennen tullen!
-
Harri Syrjäsen inkiväärishotti