Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Schwarzwaldin prezelit, Oona

MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 12.10.2022 21:55

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa leipurit pääsivät tekemään hybridileivonnaisen saksalaisista herkuista.

  • Kokonaisvalmistusaika: 160 min

Taikina

  • 2,5 dl vettä
  • 2,5 dl kirsikkamehua/nektaria
  • 50 g tuorehiivaa
  • 35 g ruokosokeria
  • 2 tl suolaa
  • 25 g pehmeää voita
  • n. 800 g vehnäjauhoja (taikinaan n. 8-10dl, loput muotoiluun)

Keittämiseen

  • 2 litraa vettä
  • 3 rkl ruokasoodaa

Kirsikkakompotti

  • 300 g pakastekirsikoita
  • 0,5 dl vettä
  • 0,5 dl kirsikkamehua/nektaria
  • 100 g hillosokeria
  • 0,5 rkl perunajauhoja
  • 5 rkl vettä

Kirsikka-suklaamousse

  • 200 g taloussuklaata
  • 50 g tummaa suklaata (70%)
  • 2 dl vispikermaa
  • 100 g pakastekirsikoita
  • 150 g creme fraishea
  • 45 g sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Kermapursotus

  • 2 dl vispikermaa
  • 20 g tomusokeria

Koristeet

  • 150 g tumma leivontasuklaa (kaakao 44%)

Suklaavaluma

  • 50 g tumma leivontasuklaa (kaakao 44%)

Valmistusohje

TAIKINA: Murenna hiiva kulhoon. Kuumenna vesi ja nektari kädenlämpöiseksi, kaada hiivan päälle ja sekoittele käsivispilällä, kunnes hiiva liukenee. Lisää ruokosokeri ja suola. Lisää jauhoja hiljalleen ja vaivaa taikinaa. Lisää pehmeä voisula ja vaivaa taikinaa 5-10minuuttia. Jätä kohoamaan 20minuutiksi.

Kun taikina on kohonnut, jaa taikina 15osaan, jokainen noin 50g kokoiseksi. Rullaa taikinapalloista noin 30cm pötköjä, muotoile pretzeleiden muotoon ja nosta pellille. Anna kohota 10-15minuuttia. Kiehauta vesi ja lisää ruokasooda. Kasta pretzeleitä 1- 2 kpl kerralla kiehuvaan soodaveteen 20-30 sekunnin ajan ja nosta reikäkauhalla takaisin pellille. Paista 225asteessa uunin keskiosassa 12-14 minuuttia. Anna jäähtyä.

KIRSIKKAKOMPOTTI: Laita kirsikat, vesi, mehu/nektari ja hillosokeri kattilaan, anna kiehua 10minuuttia, sekoittele säännöllisesti. Yhdistä vesitilkka ja perunajauho, ota kattila levyltä ja kaada jatkuvasti sekoitellen joukkoon. Nosta takaisin levylle ja anna kiehahtaa. Anna jäähtyä täysin.

KIRSIKKA-SUKLAAMOUSSE: Sulata suklaat. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Soseuta kohmeiset kirsikat ja lisää loput ainekset kirsikoiden joukkoon, vatkaa tasaiseksi. Lisää suklaasula, vatkaa tasaiseksi. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Laita mousse pursotinpussiin missä iso tähtitylla. Laita kylmään odottamaan.

KERMAPURSOTUS: Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi. Laita pursotinpussiin, missä ontylla. Laita kylmään odottamaan.

KORISTEET: Temperoi suklaa. Laita suklaa metallikulhoon kattilan päälle jossa hieman vettä. Sulata suklaa ja kuumenna 45asteiseksi. Nosta suklaakulho kylmän veden päälle, anna jäähtyä 27-28 asteiseksi. Nosta jälleen suklaakulho vesikattilan päälle ja kuumenna suklaa 30 asteiseksi.

Laita suklaa pursotinpussiin, leikkaa pussin kulmaan pieni reikä, ja tee leivinpaperille koristeita. Laita koristeet pakkaseen jähmettymään.

SUKLAAVALUMA: Sulata suklaa ja anna hieman jäähtyä.

KOKOAMINEN JA KORISTELU: Leikkaa jäähtyneet pretzelit halki. Lusikoi pohjapalojen päälle kirsikkakompottia sekä pursota kirsikka-suklaamoussea päälle. Nosta kansipala päälle. Valuta sulatettua suklaata raidoiksi ja pursota kermapursotuksia päälle. Koristele lopuksi pakkasesta otetuilla koristeilla.

VINKKI: Prezeleitä tehdessä, tee taikinapötköjen päädyistä hieman kapeampia, niin muoto pysyy paremmin kohotessa. Soseuta moussen kirsikat hyvin, muuten jäävät tyllan sisälle jumiin pursottaessa.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Wanhanajan kerroskakku, Paulan reseptiKoko Suomi leipoo: Lapsuuden klassikko – Kimble! OonaKoko Suomi leipoo: Hunajainen puolukkapallo, OonaKoko Suomi leipoo: Mustikkavyöry, OonaKoko Suomi leipoo: Mariamin Ti amoKoko Suomi leipoo: Marin jouluinen lumituisku
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti