Koko Suomi leipoo: SAVE the Planet, Iida

koko_suomi_leipoo_s8_eps7_taidonnäyte_tehtävä_iida_sami_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden seitsemännessä jaksossa tehtiin vastuullisuutta ilmentäviä maapallokakkuja.

  • Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min

Porkkanakakkupohja

  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 1,5 dl sokeria
  • 3 kpl kananmunia
  • 3 dl sulatettua voita
  • 4,5 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 0,5 tl inkivääriä
  • ripaus suolaa
  • 300 g porkkanaa

Kuningatarhillo

  • ¼ dl vettä
  • 100 g pakastemansikoita
  • 80 g pakastevadelmia
  • 80 g pakastemustikoita
  • 130 g hillosokeria

Vaniljamoussetäyte + marjat

  • 3 dl kuohukermaa
  • 200 g tuorejuustoa
  • 4 tl vaniljasokeria
  • 1 dl sokeria
  • ½ tl vaniljatahnaa
  • 3 liivatelehteä
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 100 g mansikoita (tuore)
  • 100 g mustikoita (tuore)
  • 100 g vadelmia (tuore)

Voikreemi

  • 500 g voita
  • 750 g tomusokeria
  • + pastaelintarvikeväriä. (lilaa, valkoista, vaaleansinistä, vihreää, vaaleanpunaista ja mustaa tekstiä varten)

Marjoja ja kukkia koristeeksi

  • 20 g vadelmia (tuore)
  • 20 g mustikoita (tuore)
  • 30 g mansikkaa (tuore)
  • Pieniä neilikoita, harsokukkaa, mustikan ja puolukan varpuja

Kostutus

  • (vain jos porkkanakakusta tulee kuiva!)
  • 3 dl kevyt maitoa

Valmistusohje

PORKKANAKAKKUPOHJA: Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita keskenään. Riko toiseen astiaan kananmunat ja lisää sulatettu voi. Lisää kananmuna-voiseokseen jauhot ja kääntele nuolijalla hyvin sekaisin. Kuori ja raasta porkkana, lisää taikinan sekaan nuolijalla käännellen. Paista 20cm vuoassa 170 asteessa noin 40 minuuttia. Pohja on valmis, kun pinta on kauniin kullanruskea ja pohja tuntuu kimmoisalta. Anna pohjan jäähtyä hetken vuoassa, kumoa se ja jäähdytä pohja ja leikkaa se kolmeen osaan.

KUNINGATARHILLO: Mittaa vesi ja marjat kattilaan. Kuumenna ja kunnes alkaa muodostua vesihöyryä lisää hillosokeri joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.

VANILJAMOUSSETÄYTE: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kuohukerma ja sokerit vaahdoksi. Notkista tuorejuusto, lisää joukkoon vaniljatahna ja kermavaahto. Sekoita hyvin. Kuumenna sitruunan mehu ja lisää joukkoon vedestä puristetut liivatteet. Sekoita liivate hyvin joukkoon, anna hetken jäähtyä ja lisää liivate koko ajan vatkaten kerma-tuorejuusto seokseen. Poista mansikoista kannat ja leikkaa mansikat pieniksi paloiksi. Lisää kaikki marjat moussen sekaan todella varovasti sekoittaen.

VOIKREEMI: Vaahdota huoneenlämpöinen voi vaahdoksi. Lisää pikkuhiljaa joukkoon tomusokeria. Vaahdota noin 10 minuuttia ja värjää kreemi tässä vaiheessa valkoiseksi. Laita tippa lilaa pasta väriä ja noin 1 tl valkoista väriä. Jaa kreemi (3/5 valkoista ja loput voikreemistä jaa 3 osaan joihin tulee vaaleansinistä, vaaleanpunaista ja vihreää). Ota ylijäämästä kreemistä 2 rkl voikreemiä sivuun ja värjää se mustaksi.

KAKUN KOKOAMINEN: Kokoa kakku noin 20-25 cm pyöreään kulhoon. Vuoraa kulhon sisäpuoli tuorekelmulla, jotta täytetty kakku lähtee irti kulhosta. Laita kakkupohja pohjalle ja kostuta tarvittaessa. Lisää jäähtynyt hillo ja vanilja-marjamousse. Lisää toinen kerros kakkupohjaa, kostuta jälleen ja lisää vielä hillo ja mousse. Laita nyt viimeinen kakkupohja ja kostuta se jälleen.

Laita täytetty kakku kylmään jähmettymään ja tee sillä aikaan voikreemi. Kaada kakku kakkupahvin päälle ja poista kelmu. Levitä valkoinen voikreemi pintaan ja anna jähmettyä hetken jääkaapissa. Levitä pullasudilla kakun pinnalle vesistöä ja vuoren huippuja yms tupsuttamalla voikreemiä pullasudilla. Koristele kakku lisäksi marjoilla, kukilla ja varvuilla. Pursota mustalla kreemillä kakkuun teksti; SAVE the PLANET.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.