Koko Suomi leipoo: Satumetsän taikapuu

KOKO_SUOMI_LEIPOO_KAUSI_6_JAKSO_3_BEAUTYSHOTS_KEKSITAIDETTA_MARI-1

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannessa jaksossa tehtiin keksitaidetta.

Inkivääripiparitaikina: Puunrunko

  • 125 g voi
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl vaalea siirappi
  • 1 dl kuohukerma
  • 2 dl mantelijauhot
  • 5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhot
  • 1 tl leivinjauhe
  • 2 tl jauhettu inkivääri
  • 1 tl vaniljasokeri
  • 5 dl vehnäjauhot kaulimiseen
  • Kylmävesi

Puunlehtikukkaset

  • 140 g voi (huoneenlämpöinen)
  • 170 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhot
  • 1 tl vaniljasokeri
  • 1 pieni muna (huoneenlämpöinen)
  • 10 g vehnäjauhot
  • 10 g kaakaojauhe
  • 70 g sokeria

Koristelu Pikeeri

  • 2 kananmunan valkuaista
  • 2-3 dl tomusokeri
  • erivärisiä koristehelmiä (vaaleanpunainen, sininen, kultainen, valkoinen)

Kokoaminen

  • 2 tuubia elintarvikeliima
  • 1 kg sokeria
  • Vaaleanpunainen tomuhile
  • Kultainen tomuhile
  • Valkoinen tomuhile
  • pinkki väri

Valmistusohje

"Satumetsän taikapuu kukkii moniväristä loistoaan jälleen kerran. Värikäs loisto vetää taianomaisuudellaan puoleensa Satumetsän eläimiä. Tällä kertaa puun ympärille on kerääntynyt yksisarvisia sekä puunoksille lintuja."

PUUNRUNKO: Sulata voi kattilassa, lisää sekaan sokeri ja siirappi. Sekoita kunnes sokeri on sulanut, kaada seos kulhoon ja nosta kylmään veteen jäähtymään. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voiseokseen kerma ja jauhot, sekoita tasaiseksi ja kaavi 2-3 litran pakastepussiin. Painele pussi litteäksi ja vie pakkaseen noin 30 minuutiksi. Valmista puunlehtikukkaset.

Leikkaa taikina puoliksi ja vie toinen osa takaisin pakkaseen. Pehmennä ensimmäinen pala jauhotetulla pöydällä, kauli ohueksi. Leikkaa palasta puunosa 1. sekä puunosa 2. ja nosta heti uunipellille leivinpaperin päälle. Toista toiselle palalle sama. Tee jäljelle jääneestä taikinasta ”maapohja” ympyrä sekä leikkaa muotilla 2 yksisarvista ja muutama lintu. Paista uunissa kiertoilmalla 175 asteessa noin 8 minuuttia. Keksien pitäisi saada hieman väriä. Annan hetki jäähtyä pellillä, nosta jäähtymään jääkaappiin hetkeksi.

PUUNLEHTIKUKKASET: Laita uuni lämpenemään kiertoilmalla 190 asteeseen. Vatkaa voi ja jauhot vaahdoksi vatkaimella. Yhdistä muna ja sokeri kevyesti sekoittaen käsivatkaimella. Kaada munaseos muutamassa osassa voiseokseen, sekoita. Ota taikinasta puolet toiseen kulhoon ja lisää loput vehnäjauhot sekaan, sekoita. Lisää kaakaojauhe toiseen kulhoon ja sekoita. Laita molemmat taikinat omiin pursotuspusseihin missä Wiltonin 2D tyllat. Pursota kiertäen pieniä kukkia (2-3 cm halkaisija) uunipellille leivinpaperin päälle. Paista kahdella pellillä kieroilmalla 190 asteessa noin 6-9 minuuttia. Anna hetki jäähtyä pellillä ja nosta tarjottimelle jäähtymään. Valmista nyt inkivääripiparista puunrunko loppuun.

PIKEERI: Vatkaa aineet voimakkaasti vatkaimella sekaisin, kunnes seos tasainen. Lisää tomusokeria, mikäli liian löysää. Koristele puunrungot erilaisilla kuvioilla. Koristele yksisarviset ja linnut. Mikäli loppuun jää aikaa koristele puunlehtikukat erivärisillä koristehelmillä.

KOKOAMINEN: Kokoa ensin puunrunko: Lämmitä sokeri paistinpannulla sulaksi. Kaada uunipellille leivinpaperin päälle viivaksi. Kasta yksi rungon osa tässä ja liimaa toinen rungon osa yhteen 90 asteen kulmassa. Kasta pannulla näiden kahden juuri osa ja liimaa rakennelma maaperälle. Kaada uudestaan sokeria leivinpaperille uunipellinpäälle ja uita kolmas puunrungonosa siinä. Liimaa ensimmäisiin osiin kiinni. Toista viimeiselle puunrungonosalle sama. Nyt runko on pystyssä. Pursota elintarvikeliima puolikkaan herneen verran puunlehtikukkaan ja liima puun latva osaan. Jatka niin että lehti osuus on täynnä. Liimaa loput lehtikukat maaperälle kasoiksi ja yksittäin. Liimaa elintarvikeliimalla yksisarviset maaperälle ja linnut puuhun. Ripottele päälle erivärisiä tomuhileitä. 

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!