Mainos

Koko Suomi leipoo: Sadonkorjuun saaliin suolainen kääräri ja rukiinen mustikka-omenapiirakka, Tanja

koko_suomi_leipoo_s8_eps4_beautyshots_taidonnäyte_tehtävä_tanja_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa inspiroidutaan syksyn mauista ja väreistä.

Kääräripohja

  • 6 kpl kananmunaa
  • 1 ½ rkl siirappia
  • ½ dl perunajauhoja
  • 1 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • ½ dl hiivaleipäjauhoja
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl oreganoa (kuivattu)
  • Pastavärit; oranssi ja vihreä

Käärärin täyte

  • 300 g maustamaton tuorejuusto
  • 120 g smetanaa (noin 40% rasvaa)
  • n. ½ kpl punasipulia
  • 1 kpl paprika (punainen, suomalainen)
  • n. 1 ½ dl aurinkokuivattua tomaattia (öljyssä), silputtuna
  • 1 puntti rucolaa
  • maun mukaan suolaa, mustapippuria, valkopippuria, valkosipulijauhetta

Käärärin koristelu

  • 200 g maustamaton tuorejuusto
  • n. 1 dl majoneesia
  • 2 kpl viikuna
  • muutama oksa herneenversoa
  • n. ¼ molempia paprikaa (punainen ja keltainen, suomalainen)
  • muutaman oksa rucolaa
  • n. 4 kpl kirsikkatomaatti
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus oreganoa

Piirakkapohja

  • 3 ¼ dl Sunnuntai erikoisvehnäjauho
  • 2 ¼ dl Sunnuntai hieno ruisjauho
  • 2 ¼ dl fariinisokeria
  • 175 g voi
  • ½ dl vettä
  • 1 tl vaniljasokeri

Kaulintaan

  • n. 2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Omenasose piirakalle

  • 4 kpl omenoita (esim. Royal Gala)
  • n. ½ dl vettä
  • n. 1 dl sokeri

Piirakan täyte

  • 400g maitorahka
  • 1 kpl kananmuna
  • n. 1 dl sokeri
  • 100g valkosuklaa
  • 5 dl metsämustikoita (suomalainen tuore tai pakaste)
  • n. 2 dl itse tehty omenasose (aikaisempi ohje)
  • n. ½ dl perunajauho

Kermavaahto piirakalle

  • 2 dl vispikerma
  • n. ½ dl sokeri
  • 1 tl vaniljasokeri

Valmistusohje

KÄÄRÄRIPOHJA: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vaahdota kananmunat ja siirappi. Lisää joukkoon peruna- ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, suola ja oregano. Lisää lopuksi hiivaleipäjauhot. Erota kahteen kippoon n. 1 dl taikinaa, värjää toinen oranssilla värillä ja toinen vihreällä, laita pieniin pursotinpusseihin, leikkaa kärkiin pieni reikä. Pursota leivinpaperoidulle uunipellille vinottaisia viivoja oranssilla ja vihreällä taikinalla. Kaada loppu taikina viirujen päälle ja levitä varoen tasaiseksi. Paista pohjaa keskitasolla n. 7-10 min. Kumoa kypsä pohja toiselle leivinpaperille, poista päällä oleva leivinpaperi. Jäähdytä. Muista, että pohja täytyy vielä kumota yhdelle leivinpaperille, että täytteen saa levitettyä ilman väriviiruja olevalle puolelle!

KÄÄRÄRIN TÄYTE: Vaahdota sähkövatkaimella smetana vaahdoksi. Notkista tuorejuusto eri kulhossa. Pilko punasipuli, paprika, aurinkokuivattu tomaatti ja rucola ja lisää tuorejuuston joukkoon. Lisää smetanavaahto täytteeseen ja sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla, pippurilla ja valkosipulijauheella maun mukaan.

KÄÄRÄRIN KOKOAMINEN: Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle (huom! Ei viiruiselle puolelle). Jätä yläreunasta pari senttiä ilman täytettä, ettei rullatessa täyte pursua ulos. Rullaa kääräri leivinpaperin avulla napakaksi rullaksi. Kääri rulla leivinpaperiin ja laita kylmään tekeytymään.

KÄÄRÄRIN KORISTELU: Nosta kääräri tarjoilulautaselle. Sekoita tuorejuusto ja majoneesi yhteen tasaiseksi, mausta oreganolla, suolalla ja mustapippurilla maun mukaan. Laita kuorrute pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla. Pursota kääretortun päälle kuorrute”palloja”. Koristele kääräri herneenversoilla, rucolalla, viikunalla, paprikasilpulla, kirsikkatomaatilla ja mustapippurilla.

PIIRAKKAPOHJA: Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa. Nypi voi ja kuivat aineet yhteen. Lisää vesi joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita kylmään jähmettymään.

OMENASOSE PIIRAKKAAN: Lohko omenat, poista siemenkodat ja laita kattilaan, jossa on vesi. Keitä omenoita kattilassa välillä sekoitellen niin kauan, että omenalohkot ovat pehmenneet (n. 5-10 min). Ota kattila liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella soseeksi. Lisää maun mukaan sokeria. Jäähdytä ennen piirakkapohjan päälle laittamista

PIIRAKAN TEKEMINEN: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa valkosuklaa veitsellä rouheeksi ja sekoita maitorahkan, kananmunan ja sokerin kanssa tasaiseksi seokseksi. Jaa pohjataikina kahteen osaan ja kauli toinen osa leivinpaperin päällä ohueksi pyöreäksi levyksi. Laita piirakkavuoka ylösalaisin taikinalevyn päälle ja leikkaa veitsellä vuoan kokoinen ympyrä taikinasta. Leikkaa keskelle vaahteranlehden mallinen reikä. Kauli lopusta taikinasta myös ympyrän mallinen ja laita voidellun piirakkavuoan pohjalle. Painele kevyesti vuokaan. Levitä pohjan päälle ohut kerros omenasosetta. Lisää sitten valkosuklaa-rahkatäyte. Sekoita perunajauhot mustikoihin ja lisää marjat täytteen päälle. Kumoa taikinakansi leivinpaperin avulla piirakan päälle ja painele reunoilta tiivisti yhteen pohjan kanssa. Paista uunissa n. 40 min. Laita tarvittaessa uuniin foliota piirakan päälle, ettei saa liikaa väriä. 

KERMAVAAHTO PIIRAKALLE: Vaahdota vispikerma sähkövatkaimella. Lisää sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.