Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Sadonkorjuun saaliin suolainen kääräri ja rukiinen mustikka-omenapiirakka, Tanja

MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 12.10.2022 12:51

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa inspiroidutaan syksyn mauista ja väreistä.

Kääräripohja

  • 6 kpl kananmunaa
  • 1 ½ rkl siirappia
  • ½ dl perunajauhoja
  • 1 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • ½ dl hiivaleipäjauhoja
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl oreganoa (kuivattu)
  • Pastavärit; oranssi ja vihreä

Käärärin täyte

  • 300 g maustamaton tuorejuusto
  • 120 g smetanaa (noin 40% rasvaa)
  • n. ½ kpl punasipulia
  • 1 kpl paprika (punainen, suomalainen)
  • n. 1 ½ dl aurinkokuivattua tomaattia (öljyssä), silputtuna
  • 1 puntti rucolaa
  • maun mukaan suolaa, mustapippuria, valkopippuria, valkosipulijauhetta

Käärärin koristelu

  • 200 g maustamaton tuorejuusto
  • n. 1 dl majoneesia
  • 2 kpl viikuna
  • muutama oksa herneenversoa
  • n. ¼ molempia paprikaa (punainen ja keltainen, suomalainen)
  • muutaman oksa rucolaa
  • n. 4 kpl kirsikkatomaatti
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus oreganoa

Piirakkapohja

  • 3 ¼ dl Sunnuntai erikoisvehnäjauho
  • 2 ¼ dl Sunnuntai hieno ruisjauho
  • 2 ¼ dl fariinisokeria
  • 175 g voi
  • ½ dl vettä
  • 1 tl vaniljasokeri

Kaulintaan

  • n. 2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Omenasose piirakalle

  • 4 kpl omenoita (esim. Royal Gala)
  • n. ½ dl vettä
  • n. 1 dl sokeri

Piirakan täyte

  • 400g maitorahka
  • 1 kpl kananmuna
  • n. 1 dl sokeri
  • 100g valkosuklaa
  • 5 dl metsämustikoita (suomalainen tuore tai pakaste)
  • n. 2 dl itse tehty omenasose (aikaisempi ohje)
  • n. ½ dl perunajauho

Kermavaahto piirakalle

  • 2 dl vispikerma
  • n. ½ dl sokeri
  • 1 tl vaniljasokeri

Valmistusohje

KÄÄRÄRIPOHJA: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vaahdota kananmunat ja siirappi. Lisää joukkoon peruna- ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, suola ja oregano. Lisää lopuksi hiivaleipäjauhot. Erota kahteen kippoon n. 1 dl taikinaa, värjää toinen oranssilla värillä ja toinen vihreällä, laita pieniin pursotinpusseihin, leikkaa kärkiin pieni reikä. Pursota leivinpaperoidulle uunipellille vinottaisia viivoja oranssilla ja vihreällä taikinalla. Kaada loppu taikina viirujen päälle ja levitä varoen tasaiseksi. Paista pohjaa keskitasolla n. 7-10 min. Kumoa kypsä pohja toiselle leivinpaperille, poista päällä oleva leivinpaperi. Jäähdytä. Muista, että pohja täytyy vielä kumota yhdelle leivinpaperille, että täytteen saa levitettyä ilman väriviiruja olevalle puolelle!

KÄÄRÄRIN TÄYTE: Vaahdota sähkövatkaimella smetana vaahdoksi. Notkista tuorejuusto eri kulhossa. Pilko punasipuli, paprika, aurinkokuivattu tomaatti ja rucola ja lisää tuorejuuston joukkoon. Lisää smetanavaahto täytteeseen ja sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla, pippurilla ja valkosipulijauheella maun mukaan.

KÄÄRÄRIN KOKOAMINEN: Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle (huom! Ei viiruiselle puolelle). Jätä yläreunasta pari senttiä ilman täytettä, ettei rullatessa täyte pursua ulos. Rullaa kääräri leivinpaperin avulla napakaksi rullaksi. Kääri rulla leivinpaperiin ja laita kylmään tekeytymään.

KÄÄRÄRIN KORISTELU: Nosta kääräri tarjoilulautaselle. Sekoita tuorejuusto ja majoneesi yhteen tasaiseksi, mausta oreganolla, suolalla ja mustapippurilla maun mukaan. Laita kuorrute pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla. Pursota kääretortun päälle kuorrute”palloja”. Koristele kääräri herneenversoilla, rucolalla, viikunalla, paprikasilpulla, kirsikkatomaatilla ja mustapippurilla.

PIIRAKKAPOHJA: Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa. Nypi voi ja kuivat aineet yhteen. Lisää vesi joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita kylmään jähmettymään.

OMENASOSE PIIRAKKAAN: Lohko omenat, poista siemenkodat ja laita kattilaan, jossa on vesi. Keitä omenoita kattilassa välillä sekoitellen niin kauan, että omenalohkot ovat pehmenneet (n. 5-10 min). Ota kattila liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella soseeksi. Lisää maun mukaan sokeria. Jäähdytä ennen piirakkapohjan päälle laittamista

PIIRAKAN TEKEMINEN: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa valkosuklaa veitsellä rouheeksi ja sekoita maitorahkan, kananmunan ja sokerin kanssa tasaiseksi seokseksi. Jaa pohjataikina kahteen osaan ja kauli toinen osa leivinpaperin päällä ohueksi pyöreäksi levyksi. Laita piirakkavuoka ylösalaisin taikinalevyn päälle ja leikkaa veitsellä vuoan kokoinen ympyrä taikinasta. Leikkaa keskelle vaahteranlehden mallinen reikä. Kauli lopusta taikinasta myös ympyrän mallinen ja laita voidellun piirakkavuoan pohjalle. Painele kevyesti vuokaan. Levitä pohjan päälle ohut kerros omenasosetta. Lisää sitten valkosuklaa-rahkatäyte. Sekoita perunajauhot mustikoihin ja lisää marjat täytteen päälle. Kumoa taikinakansi leivinpaperin avulla piirakan päälle ja painele reunoilta tiivisti yhteen pohjan kanssa. Paista uunissa n. 40 min. Laita tarvittaessa uuniin foliota piirakan päälle, ettei saa liikaa väriä. 

KERMAVAAHTO PIIRAKALLE: Vaahdota vispikerma sähkövatkaimella. Lisää sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Juhlien kuningatar -kakku, IirisKoko Suomi leipoo: Suppinaattirulla ja Omena-puolukkayllätys, TiiaKoko Suomi leipoo: Raikkaan syksyinen porkkana-parsakaali kääretorttu ja syksyinen omena-karpalopiirakka, OonaKoko Suomi leipoo: Syyssesongin parhaat, LauraKoko Suomi leipoo: Syyssadon herkkusieni-pororulla, KatiKoko Suomi leipoo: Kimchi-kääretorttu ja Sadonkorjuun kinuskinen omenapiirakka, Iiris
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti