Koko Suomi leipoo: Rouheiset bagelit, Merjan resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps6_beautyshots_taidonna25C225A8yte_memmu_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kuudennessa jaksossa valmistettiin välipalaherkku.

Bagelit

  • 5 dl n. 37 asteista + keittämiseen 2,5 l vettä
  • 4 rkl hunajaa
  • 2 tl suolaa
  • 20 g hiivaa
  • 10 ½ dl rouheisiä sämpyläjauhoja
  • 1 dl seesaminsiemeniä

Paahdetut pikkutomaatit

  • 300 g miniluumutomaatteja
  • 3–4 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
  • 1 rkl sormisuolaa
  • ½ tl mustapippurirouhetta

Tzaziki

  • 1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 kpl (n. 300 g) tuorekurkku
  • 1 kpl valkosipulinkynsi
  • ½ tl mustapippurirouhetta
  • 1–2 tl hunajaa

Levite

  • 1 prk (200g) maustamatonta tuorejuustoa
  • ½ punttia tuoretta basilikaa

Paistetut tofukuutiot

  • 300 g kylmäsavu tofua
  • n. 1 rk rypsiöljyä paistamiseen

Muut täytteet

  • n. 300 g tuoretta punaista paprikaa suikaloituna
  • n. 50 g rucolaa

Valmistusohje

BAGELIT: Lämmitä vesi, kaada kulhoon, jossa alustat taikinan. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja hiiva. Sekoita, että liukenevat veteen. Alusta taikina lisäämällä pikkuhiljaa rouheisia sämpyläjauhoja. Vaivaa käsin tai koneella kiinteäksi taikinaksi. Anna kohota lämpimässä n. ½ tuntia. Leivo taikina paksuksi pitkäksi tangoksi ja jaa se 10 palaan. Pyöriä palloksi ja anna vielä lohota n. 15 min. Laita laakeaan kattilaan vesi ja siirappi kiehumaan. Uuni päälle 225 astetta. Paina kohonneeseen (palloon) pullaan reikä peukalolla ja venytä rinkeliksi. Pudota 2–4 rinkeliä kerralla veteen ja keitä 1 minuutti kummaltakin puolelta. Nosta rinkelit reikäkauhalla leivinpaperin päälle pellille ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista uunin keskitasolla noin 15 min, kunnes bagelit ovat kauniin ruskeita. Jäähdytä ja halkaise. Täytä.

TÄYTTEET: Halkaise tomaatit pituussuunnassa puoliksi. Vuoraa uunivuoka foliolla ja sivele folio öljyllä. Asettele tiiviisti/rinnakkain siemenpuoli ylöspäin. Ripottele suolaa ja mustapippurirouhetta päälle. Kypsennä ensin 15 min tai kunnes tomaateista alkaa irrota nestettä 200 asteessa. Laske lämpötilaa ja jatka paistamista niin kauan, kun ovat ruskistuneet reunoilta ja tiivistyneet kasaan.

TZAZIKI: Raasta kurkku ja jätä valumaan/poista ylimääräinen neste. Pehmitä tuorejuusto. Sekoita kaikki keskenään. 

LEVITE: Hienonna basilika. Pehmitä tuorejuusto. Sekoita hienonnettu basilika ja tuorejuusto keskenään.

PAISTETUT TOFUKUUTIOT: Kuivaa tofua ennen paistamista. Kuutioi tofu pieneksi. Ruskista kuutioidut tofut pannulla öljyssä.

BAGELEIDEN TÄYTTÄMINEN JA VIIMEISTELY: Halkaise bagelit. Levitä levitettä alimmaisen pinnalle. Sitten rucolaa ja paprikaa suikaloituna. Paistettuja tofukuutioita. Paistettuja pikkutomaatteja. Päällimmäiseksi tzazikia täytteiden päälle. Sitten bagelin kansi päälle. Laita bagelit paperisiin eväspusseihin.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.