Koko Suomi leipoo: Riitan jouluinen lohikranssi
Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman kolmannessa jaksossa loihdittiin juhlapöytään suolaisia ja makeita leivoksia.
Taikina
- 40 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 200 g Valio maitoa
- 130 g Valio maitoa
- 10 g hunajaa
- ripaus sahramia
- 310 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 1 pussi Sunnuntai kuivahiivaa
- 1 ½ –2 tl suolaa
- 35 g huoneenlämpöistä Valio voita
Täyte
- 20 g Valio voita
- 1 purjo
- 1 pkt Valio Koskenlaskijaa
- 300 g savulohta
- mustapippuria
- suolaa
- 1 kpl kananmuna
- 3 rkl seesaminsiemeniä
- 1 tl sormisuolaa
Lehtikaalisipsit
- 300 g lehtikaalia
- 50 g oliiviöljyä
- 1 tl sormisuolaa
- 1 sitruuna + kuori
Kastike
- 1 keltuainen
- 1 valkosipulin kynsi
- tilliä
- kevätsipulia
- 1 tl hunajaa
- 1 tl kotisinappia
- 1 tl etikkaa
- ½ tl suolaa
- ½ tl sokeria
- valkopippuria
- 1 dl rypsiöljyä
- 150 g Valio kermaviiliä
Valmistusohje
TAIKINA: Lämmitä ensimmäinen erä maitoa (200 g) ja vehnäjauhoja (40 g) hyvin sekoittaen 65 asteeseen. Lisää kylmä maito (130 g), hunaja ja sahrami. Kun mittari näyttää 42 astetta, lisää toinen erä vehnäjauhoja (310 g), kuivahiiva ja suola. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia. Lisää voi. Jatka vaivaamista noin 10 minuuttia kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikina noin 30 minuuttia.
TÄYTE: Kuullota pilkottu purjo voissa. Jäähdytä. Sekoita kaikki täytteen raaka-aineet yhteen. Kauli taikina noin 40 cm x 25 cm kokoiseksi levyksi. Levitä täyte levylle ja kierrä rullaksi. Leikkaa noin 5 cm paloiksi. Aseta palat leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Jätä keskelle tyhjä tila. Kohota noin 20 minuuttia. Voitele munalla ja koristele seesaminsiemenillä ja sormisuolalla. Paista 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
LEHTIKAALISIPSIT: Revi kaali pieneksi kulhoon. Lisää öljy ja suola. Sekoita hyvin. Paista pellillä 175 asteessa 5 – 7 minuuttia. Lisää sitruuna paistamisen jälkeen.
KASTIKE: Sekoita rypsiöljyä ja kermaviiliä lukuun ottamatta kaikki aineet sauvasekoittimella. Valuta öljy joukkoon varovasti samalla sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Lisää lopuksi kermaviili.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti