Koko Suomi leipoo: Pullakranssi
Koko Suomi leipoo -sarjan kolmannessa jaksossa leivottiin pullakranssi.
Pullataikina
- Valio maito 180 ml
- hiiva 20 g
- sokeri 60 g
- kananmuna ½ (toinen puoli voiteluun)
- Valio voi 60
- kardemumma
- suola
- Sunnuntai erikoisvehnäjauho
- Sun-Maid rusina
Täyte
- Sun-Maid rusina
- Valio voi
- fariinisokeri
- suola
- kaneli
- vaniljasokeri
- pekaanipähkinä
Voitelu
- kananmuna
Koristelu
- Kinuski
- Valio kuohukerma
- sokeri
- fariinisokeri
- Valio voi
- suola
- paahdettu pekaanipähkinä
Valmistusohje
VALMISTA PULLATAIKINA: Valmista pullataikina; Riko kananmuna, sekoita rakenne rikki ja jaa se kahteen osaan (toinen puoli käytetään taikinaan ja toinen voiteluun). Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää sokeri, kananmunaa, kardemummaa ja 2/3 osa vehnäjauhoista. Sekoita raaka-aineet ja aloita taikinan vaivaus. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaksi. Lisää lopuksi suola ja pehmeä voi. Vaivaa tämän jälkeen valmiiksi, kimmoisaksi taikinaksi. Anna taikinan levätä lämpimässä paikassa noin 10 minuuttia muovilla peitettynä.
Pullataikinan levätessä valmista täyte. Paahda pekaanipähkinöitä kevyesti paistinpannulla, mausta ripauksella suolaa. Vaahdota pehmeä voi, fariinisokeri ja vaniljasokeri kevyesti. Lisää kaneli, rusinat ja paahdetut pekaanipähkinät (jätä osa koristeluun). Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku.
Pullakranssin muotoilu. Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan. Kaulitse taikinat suorakaiteen muotoiseksi (noin 35 x 20 cm). Levitä tai pursota täytettä kaulittujen taikinamattojen keskelle, noin neljän cm:n leveydelle. Leikkaa pitkiin sivuihin (molemmat pitkät sivut) terävällä veitsellä 1,5 – 2 cm:n kokoisia viiltoja melkein täytteeseen asti (hapsuja). Nostele kummaltakin puolelta leikatut taikinasiivut täytteen päälle vuorotellen, vähän limittäin täytteen päälle. Taittele pääteosat kevyesti kranssin alle. Toista näin molemmille osille. Nosta kranssit uunipellille leivinpaperin päälle sydämen muotoiseksi. Voit muotoilla vielä käsin. Laita kranssi kohoamaan muovilla peitettynä lämpimään paikkaan.
Kranssin kohotessa valmista kinuski. Mittaa kattilaan kerma, sokeri ja fariinisokeri. Keitä miedolla lämmöllä kinuskiksi. Lisää lopuksi pieni nokare voita ja ripaus suolaa.
Voitele kohonnut kranssi kananmunalla. Paista 175 asteissa uunissa noin 20 minuuttia. Paistoaika vaihtelee uunin tehosta ja kranssin paksuudesta. Tarkkaile kranssia paiston aikana.
Koristele kranssi kinuskiraidoilla ja paahdetuilla pekaanipähkinöillä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Paras sienikastike: Helppo suppilovahverokastike Katin ohjeella
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Hanna Sumarin tyrmäävän hyvä omenapiirakka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Taivaallinen omenahillo
-
Jäädytetty Nutella-juustokakku
-
Lassaka eli vähähiilihydraattinen lasagne ilman pastaa
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki