Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Pretzel

MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 12.10.2022 21:55

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa leipurit pääsivät muotoilemaan pretzeleitä.

  • Kokonaisvalmistusaika: 160 min

Taikina

  • 270 ml maitoa
  • n. 400 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 5 g (n. ½ pss) Sunnuntai kuivahiivaa
  • 5 g (n. 1 tl) suolaa
  • 10 g (n. 1 rkl) sokeria
  • 50 g voita

Ripote

  • sormisuolaa

Keittämiseen/liottamiseen

  • n. 1 litraa vettä
  • n. 2 rkl ruokasoodaa

Olutdippi

  • ½ - 1 kpl valkosipulin kynsi
  • ½ rkl rypsiöljyä
  • 150 ml vaalea olutta
  • mascarponea
  • cheddarjuustoa
  • (maissitärkkelystä)
  • Mausteita; suola, vaahterasiirappi, sinappi, mustapippuri, juustokumina, cayennenpippuri, kurkuma

Valmistusohje

TAIKINA JA MUOTOILU: Sekoita keskenään vehnäjauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola, lisää maidon joukkoon. Aloita vaivaaminen ja lisää pehmeä voi vaivaamisen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinasta tasainen, kiiltävä ja kimmoisa. Laita taikina öljyttyyn kulhoon ja anna kohota vähintään puoli tuntia.

Kumoa taikina työtasolle. Ole tarkka jauhojen käytössä. Jaa taikina kymmeneen yhtä suureen osaan. Pyöritä palloiksi. Leivo palloista noin 50 cm:n pituinen tanko, jonka päät kapenevat ja keskelle muodostuu pieni pullistuma. Taivuta tanko U-muotoon, ota päistä kiinni ja kierrä ne toistensa ympäri kahdesti, jonka jälkeen kiinnitä päät pretzelin vastakkaisille puolille ja paina kevyesti. Muotoile ripeästi kaikki pretzelit.

PAISTO: Kiehauta vesi ja lisää sooda. Leikkaa viilto pretzelin paksuimpaan kohtaan. Pudota pretzel varovasti kiehuvaan veteen ja pidä hetken aikaa. Nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Toista tämä kaikille pretzeleille. Ripottele päälle sormisuolaa, kun pinta on vielä kostea.

Paista 225   - 250 asteissa uunissa 15 - 20 minuuttia, kunnes paistopinta on kauniin ruskea.

OLUTDIPPI: Kuori ja pilko valkosipulin kynsi, kuullota öljy kanssa kattilassa. Lisää olut sekä haluamasi määrä tuorejuustoa ja cheddarjuustoa. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen niin että juustot sulaa. Halutessasi voit suurustaa dipin maissitärkkelyksellä. Tällöin sekoita maissitärkkelystä veteen ja lisää seos voimakkaasti sekoittaen dippikastikkeen joukkoon. Mausta haluamallasi tavalla.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Kukkaan puhjennut juustopiiras, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: Kalanruotopitko savulohimoussella, Kristan reseptiKoko Suomi leipoo: Etelä-Karjalainen vetyleipäpitko, Janin reseptiKoko Suomi leipoo: Mariamin Laskiaisen poro-briocheKoko Suomi leipoo: Lohileivokset mustalla limelläKoko Suomi leipoo: Pizza Benedict
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti