Mainos

Koko Suomi leipoo: Pretzel

koko_suomi_leipoo_s8_eps5_tekninen_tehtävä_kati_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa leipurit pääsivät muotoilemaan pretzeleitä.

  • Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min

Taikina

  • 270 ml maitoa
  • n. 400 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 5 g (n. ½ pss) Sunnuntai kuivahiivaa
  • 5 g (n. 1 tl) suolaa
  • 10 g (n. 1 rkl) sokeria
  • 50 g voita

Ripote

  • sormisuolaa

Keittämiseen/liottamiseen

  • n. 1 litraa vettä
  • n. 2 rkl ruokasoodaa

Olutdippi

  • ½ - 1 kpl valkosipulin kynsi
  • ½ rkl rypsiöljyä
  • 150 ml vaalea olutta
  • mascarponea
  • cheddarjuustoa
  • (maissitärkkelystä)
  • Mausteita; suola, vaahterasiirappi, sinappi, mustapippuri, juustokumina, cayennenpippuri, kurkuma

Valmistusohje

TAIKINA JA MUOTOILU: Sekoita keskenään vehnäjauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola, lisää maidon joukkoon. Aloita vaivaaminen ja lisää pehmeä voi vaivaamisen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinasta tasainen, kiiltävä ja kimmoisa. Laita taikina öljyttyyn kulhoon ja anna kohota vähintään puoli tuntia.

Kumoa taikina työtasolle. Ole tarkka jauhojen käytössä. Jaa taikina kymmeneen yhtä suureen osaan. Pyöritä palloiksi. Leivo palloista noin 50 cm:n pituinen tanko, jonka päät kapenevat ja keskelle muodostuu pieni pullistuma. Taivuta tanko U-muotoon, ota päistä kiinni ja kierrä ne toistensa ympäri kahdesti, jonka jälkeen kiinnitä päät pretzelin vastakkaisille puolille ja paina kevyesti. Muotoile ripeästi kaikki pretzelit.

PAISTO: Kiehauta vesi ja lisää sooda. Leikkaa viilto pretzelin paksuimpaan kohtaan. Pudota pretzel varovasti kiehuvaan veteen ja pidä hetken aikaa. Nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Toista tämä kaikille pretzeleille. Ripottele päälle sormisuolaa, kun pinta on vielä kostea.

Paista 225   - 250 asteissa uunissa 15 - 20 minuuttia, kunnes paistopinta on kauniin ruskea.

OLUTDIPPI: Kuori ja pilko valkosipulin kynsi, kuullota öljy kanssa kattilassa. Lisää olut sekä haluamasi määrä tuorejuustoa ja cheddarjuustoa. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen niin että juustot sulaa. Halutessasi voit suurustaa dipin maissitärkkelyksellä. Tällöin sekoita maissitärkkelystä veteen ja lisää seos voimakkaasti sekoittaen dippikastikkeen joukkoon. Mausta haluamallasi tavalla.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.