Koko Suomi leipoo: Pinacolada-leivos

KOKO_SUOMI_LEIPOO_KAUSI_6_JAKSO_2_COCTAIL_HOUR_MARI_KUVA_ANNA_GREUS

Koko Suomi leipoo -ohjelman toisessa jaksossa cocktailit nautittiin leivonnaisten muodossa.

Rommiananas-hilloke (leivoksen pohjalle ohut kerros)

  • 350 g tuoretta ananasta pilkottuna
  • 100 g hillosokeri
  • 1 dl Bacardi (vaalea rommi)
  • 1 tl rommiaromi
  • Kylmää vettä jäähdyttämiseen

Pähkinäiset-leivospohjat

  • 2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhot
  • 1 dl mantelijauhe
  • 1 dl hasselpähkinäjauhe
  • 2 rkl sokeri
  • ½ dl Bacardi (vaalea rommi)
  • 2 rkl auringonkukkaöljy

Valkosuklaa-kookoskuulat

  • 125 g valkosuklaa
  • vajaa 0,5 dl kuohukerma
  • 0,75 dl-1 dl kookoshiutaleet
  • 1 dl kookoshiutaleet päälle

Kookosrommimousse (Rommiananaksen päälle)

  • 4 liivatelehti
  • 2 dl kookosmaito (jääkaappikylmä)
  • 1 kpl kananmunan valkuainen (huoneenlämpöinen)
  • 1,5 dl kookoshiutaleet
  • 4 rkl Bacardi (vaalea rommi)
  • 30 g ananasmurska
  • 2 tl rommiaromi
  • Kylmä vettä liivatteille

Sveitsiläinen marenki (moussen päälle)

  • 3 kpl kananmunan valkuainen (huoneenlämpöinen)
  • 1,7 dl Siro hieno sokeri
  • 2-3 tl rommiaromi
  • Vettä kattilan pohjalle
  • keltainen geeliväriaine
  • n. 1 dl kookoshiutaleet
  • kourallinen mintunlehtiä

Valmistusohje

HILLOKE: Kuori kokonainen ananas ja pitkittäin neljään osaan. Leikkaa kova keskus pois. Paloittele ananaksesta 350 g pieniksi paloiksi kattilaan. Mittaa loput aineet sekaan ja keitä keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes ananas pehmenee noin 20-30 minuuttia. Aloita tässä vaiheessa pohjien teko. Kun neste on haihtunut ja ananas pehmentynyt, nosta kattila pois liedeltä ja lisää rommiaromi, sekoita. Kaada seos jäähtymään kulhoon ja nosta kylmävesihauteeseen jäähtymään.

POHJAT: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää sekaan rommi ja öljy, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kymmeneen alumiiniseen Eskimon leivosvuokaan uunipellin päälle. Painele taikina vuokiin ohueksi, hieman yläreunan yli. Pistele pohjiin haarukalla reikiä. Paista uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia. Valmista valkosuklaa-kookoskuulat. Irrota pohjat vuoista heti ja vie jäähtymään kylmään. Valmistakookosrommimousse.

VALKOSUKLAA-KOOKOSKUULAT: Pilko valkosuklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen ja kaada suklaarouheen päälle, sekoita kunnes suklaa on sulanut. Lisää kookoshiutaleet, sekoita. Laita kelmu päälle ja vie jääkaappiin jähmettymään noin 30 minuutiksi. Kaavi teelusikalla annoksia ja pyörittele ne palloiksi, kieritä pallo kookoshiutaleissa. Nosta kuulat jääkaappiin odottamaan koristelua.

KOOKOSROMMIMOUSSE: Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Ota kylmää kookosmaitoa lusikalla 1 dl ja vatkaa se vaahdoksi. Lisää kookosvaahtoon kookoshiutaleet ja sekoita. Leikkaa tuoreesta ananaksesta noin 30 g hyvin pientä silppua ja kaada sekaan ilman nestettä. Lämmitä rommi mikrossa ja sulata liivatteet rommiin. Vatkaa valkuainen kiinteäksi vaahdoksi. Kaada liivateseos 1 dl kookosmaidon joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää liivate-kookosseos kookoskermaseokseen vähitellen koko ajan vatkaten ja lisää rommiaromi joukkoon. Kääntele lopuksi vaahdotettu valkuainen sekaan.

LEIVOSTEN TÄYTTÖ: Laita leivoksien pohjalle rommiananasseosta lusikalla. Painele kevyesti tasaiseksi. Laita tämän päälle kookosrommimoussea lusikalla ja tasoita pinta. Nosta leivokset kylmään odottamaan koristelua. Valmista sveitsiläinen marenki.

SVEITSILÄINEN MARENKI: Erottele kananmunista valkuaiset yksitellen lasiin, keltuaista ei saa tulla mukaan yhtään. Kippaa valkuaiset metalliseen kulhoon. Laita isoon kattilan pohjalle vettä kiehumaan ja nosta metallikulho kattilan päälle, vesi ei saa koskea kulhon pohjaan. Vatkaa valkuaisia vatkaimella ja lisää sokeria vähitellen sekaan koko ajan vatkaten. Vatkaa noin 10 min, mittaa digilämpömittarilla seoksen lämpötila 60 asteinen. Nosta metallikulho pois kattilan päältä, jatka hetki sekoittamista. Lisää rommiaromi hyvin sekoittaen. Ota pieni osa marengista pieneen kulhoon ja värjää se muutaman tipan avulla vaalean keltaiseksi. Laita pursotuspussiin Wiltonin 1M tylla, ja laita keltaista marenkia lusikalla 3 kohtaan pussin reunoille viivaksi. Lisää valkoinen marenki keskelle vähitellen lusikalla. Pursota marenki ruusuksi aloittaen leivoksen keskeltä edeten reunoihin. Aseta päälle kookosvalkosuklaakuula, ripottele kookoshiutaleita pinnalle ja aseta yksi mintunlehti koristeeksi

Parhaat ruokaohjelmat