Mainos

Koko Suomi leipoo: Näkötornileivokset, Kati

koko_suomi_leipoo_s8_eps1_beautyshots_taidonnäyte_tehtävä_kati_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden starttijaksossa kisaajat kertoivat itsestään leivoksien kautta.

Keksitaikina

  • 65 g voi
  • 65 g fariinisokeri
  • 65 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho

Kaulintaan

  • n. 60 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Tuulihattutaikina

  • 65 g voi
  • 65 g vesi
  • 65 g maito
  • 1 tl vaniljasokeri
  • 1 tl sokeri
  • 0,5 tl suola
  • 80 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho
  • 2 kpl kananmuna

Appelsiinicurd

  • 1 kpl (iso) appelsiini
  • 3 dl tomusokeri
  • 2 kpl kananmunan keltuainen
  • 50 g voi

Tumma suklaamousse

  • 200 g tumma suklaa
  • 250 g mascarpone
  • 1 rkl sokeri
  • 1,5 tl vaniljasokeri
  • 1,5 dl vispikerma
  • 1 rkl kaakaojauhe

Italialainen marenki

  • 2,5 dl sokeri
  • 1 dl vesi
  • 3 kpl kananmunan valkuainen
  • 1 rkl vaniljapasta
  • Suklaakoristeet
  • 150 g tumma suklaa
  • 30 g hasselpähkinärouhe
  • 1 (arkki) syötävä kulta
  • 1 kpl kultainen suihke

Valmistusohje

KEKSITAIKINA: Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vehnäjauho, jatka vatkaamista, kunnes taikina kiinteytyy.  Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä n. 2 mm paksuiseksi levyksi. Laita pakastimeen kylmään.

TUULIHATTUTAIKINA: Yhdistä maito, vesi, voi suola ja sokerit kattilassa, kuumenna seos kiehuvaksi.  Nosta kattila levyltä ja lisää joukkoon vehnäjauho, vatkaa puukauhalla voimakkaasti, kunnes taikina on tasaista. Jäähdytä seosta ja lisää kananmunat taikinaan yksitellen vatkaten koko ajan, jatka vatkaamista, kunnes taikinasta tulee paksua ja kiiltävää. Lisää tuulihattutaikina pursotuspussiin. 

Pursota tuulihattuja leivinpaperin päälle uunipellille 12 kpl. Ota keksitaikinasta halkaisijaltaan 5 cm muotilla palat ja nosta tuulihatun päälle. Paista uunin keskitasolla n. 30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttöä.

APPELSIINICURD: Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu kattilaan.  Lisää sekaan tomusokeri ja kananmunan keltuaiset.  Kuumenna seosta sekoitellen, anna kiehua hetken, kunnes seos paksuuntuu. Nosta kattila liedeltä ja lisää voi joukkoon, sekoittele. Kaada appelsiinicurd kulhoon ja nosta kylmään jäähtymään.

TUMMA SUKLAAMOUSSE: Sulata tumma suklaa ja anna jäähtyä. Vatkaa keskenään mascarpone, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon suklaa ja kaakaojauhe, sekoita tasaiseksi. Lisää vispikerma joukkoon ja vaahdota kuohkeaksi mousseksi.

ITALIALAINEN MARENKI: Laita valkuaiset kulhoon. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Keitä vesi ja sokeri keskenään 120 asteeseen. Vesi-sokeriseoksen kiehuessa vatkaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Lisää hitaasti valuttamalla kiehuva sokeriliemi samalla vatkaten. Vatkaa marenkia, kunnes se jäähtyy huoneenlämpöiseksi.

SUKLAAKORISTEET: Temperoi suklaa, sulata suklaasta 2/3 osaa, rouhi pieniksi palasiksi 1/3 osaa. Lisää sulatettua suklaata rouhittujen suklaiden joukkoon vähän kerrallaan ja sekoittele, kun rouhittu suklaa on sulanut täysin valmista koristeet. Leikkaa leivinpaperista muutama kaistale ja valuta suklaa, tasoittele palettiveitsen avulla. Suklaa kun alkaa kovettua tee veitsellä viillot suklaaseen, nosta tämän jälkeen suklaat jähmettymään pakastimeen. 

LEIVOSTEN TÄYTTÄMINEN JA VIIMEISTELY: Leikkaa saksilla n. 3 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä pala pois tuulihattutaikinan päältä. Laita tuulihattupohjat tarjoilualustalle. Pursota appelsiinicurdia tuulihattutaikinan pohjalle, lisää tämän jälkeen suklaamoussea. Pursota italiasta marenkia pursotuspussin ja (suljetun tähtityllan) avulla leivosten päälle. Viimeistele leivokset hasselpähkinärouheella, tumma suklaa -koristeilla sekä ripauksella syötävää kultaa ja kultasuihkeella.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.