Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Muumien juhlapäivä - keksipalapeli, Laura

MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 28.09.2022 22:00

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kolmannessa jaksossa pääosassa ovat muumit.

Keksitaikina

  • 125 g voi
  • 125 g sokeri
  • 1 tl vaniljasokeri
  • 1 kpl kananmuna
  • 260 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho
  • 1–2 rkl limen mehu
  • kokonaisen limen kuoriraaste
  • ripaus merisuola
  • Koristelu

Pikeeri

  • 2 kpl kananmunan valkuainen
  • 400 g tomusokeri
  • 2 tl limen mehu
  • 1 rkl limen mehu
  • 1 rkl vadelmasose
  • 1 rkl matcha-teejauhe
  • 1 tl kurkuma (jauhettu)
  • 50 g sokerimassa (valkoinen)
  • pastaväri (pink)
  • 1 rkl vesi
  • 100 g tomusokeri
  • ½ tl kaakaojauhe (Van Houten black)
  • 1 tl kirkas alkoholi

Valmistusohje

KEKSIPALAPELI: Sekoita voi ja sokerit nopeasti sekaisin. Älä vaahdota. Lisää muna sähkövatkaimella sekoittaen. Lisää limen mehu, kuoriraaste ja ripaus suolaa. Lisää jauhot parissa erässä sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Laita jääkaappiin 30 min tekeytymään, jotta se on helpompi kaulia. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä n. 3–4 mm paksuiseksi. Liian ohuesta taikinasta tehdyt palapelin palat rikkoontuvat helposti. Leikkaa muotilla tai veitsellä suorakaiteen muotoinen 24 x 29 cm pala.  Paista uunissa 175 ºC 10 min. Ota pois uunista ja stanssaa palapeliin muotopalaset. Käytä muumimuotteja, ilmapallomuottia ja kakkukaavaa. Lopuksi vedä terävällä veitsellä muut palat pienemmiksi. Älä irrota palasia paikoiltaan. Laita takaisin uuniin ja paista kypsäksi n. 5–7 min kunnes reunat hieman tummuvat. Annan jäähtyä ennen kuin aloitat koristelun.

PERUSPIKEERI: Vaahdota valkuaiset kevyesti monitoimikoneessa tai sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri erissä ja sekoita muutaman minuutin ajan. Peruspikeerin tulisi olla jämäkkää, josta on helppo lähteä sitä löysentämään makuaineilla.

PINKKI PERUSPIKEERI: Värjää 2 rkl peruspikeeriä pinkillä pastavärillä. Pikeerin tulee olla niin kuivaa, että se ei tasoitu ollenkaan, mutta on kuitenkin pursotettavissa.

KELTAINEN PERUSPIKEERI: Värjää 1 rkl peruspikeeriä kurkumalla. Säädä koostumusta limen mehulla siten, että pikeeri on pursotettavissa, mutta jämäkkää.

VALKOINEN PERUSPIKEERI: Säädä pikeerin koostumus limen mehulla sellaiseksi, että voit pursottaa sillä keksien reunoja ja yksityiskohtia. Reunapikeeri on peruspikeeriä hieman juoksevampaa.

VALKOINEN LEVITTYVÄ PIKEERI: Lisää peruspikeeriin limen mehua, jotta siitä tulee hyvin levittyvää. Varo ettei pikeeristä tule liian juoksevaa, jolloin se ei pysy keksin päällä. Pikeerin tulisi tasoittua 10–15 sekunnissa.

VAALEANPUNAINEN LEVITTYVÄ PIKEERI: Lisää peruspikeeriin vadelmasosetta, jotta siitä tulee hyvin levittyvää. Pikeerin tulisi tasoittua 10–15 sekunnissa. 

VAALEANVIHREÄ LEVITTYVÄ PIKEERI: Lisää peruspikeeriin matcha-teejauhetta ja vettä, jotta siitä tulee hyvin levittyvää. Pikeerin tulisi tasoittua 10–15 sekunnissa.

PALAPELIN KORISTELU JA VIIMEISTELY: Kokoa palapeli tarjoilualustalle. Tarvittaessa siisti reunat terävällä veitsellä varovasti raaputtaen. Aloita keksien koristelu. Tee ensin ruusut pinkistä peruspikeeristä ja anna niiden kuivua sillä aikaa, kun kuorrutat keksejä. Kauli sokerimassa tomusokerin avulla ohueksi levyksi. Ota kakkukaavalla keksin kokoinen pala ja laita se kakun muotoisen keksin päälle. Sivele väliin pikeeriä, jotta sokerimassa pysyy paikoillaan. Pursota muumeille ääriviivat valkoisella reunapikeerillä. Kuorruta isot palat huolellisesti levittyvillä pikeereillä siten, että reunat pysyvät suorina. Tee perus- ja reunapikeereillä yksityiskohtia kuvaan, kuten Niiskuneidille nilkkakoru, kakkutarjotin, ilmapalloihin kuvioita ja muumeille hännät.  Lisää lopuksi muumeille ilmeet siveltimellä, joka on kastettu kaakao-alkoholiseokseen.

VINKKI: Pikeeri kuivuu nopeasti, joten jos avonaiseen astiaan jää pikeeriä, laita kostea talouspaperi ja tuorekelmu sen päälle estämään kovettumista.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Skumppalakki, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: Vintage wedding! Harrietin reseptiKoko Suomi leipoo: Kukkiva pavlovakranssi, Hannan reseptiKoko Suomi leipoo: Mökkitiellä juustokakkuset, Hannan reseptiKoko Suomi leipoo: Huojuva rengaslavaKoko Suomi leipoo: Makean modernia
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti