Koko Suomi leipoo: Mustan metsän sarvet, Laura
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa leipurit pääsivät tekemään hybridileivonnaisen saksalaisista herkuista.
- Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min
Taikina
- 3 dl vettä
- ½ pkt eli 6 g kuivahiivaa
- 450 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 70 g voita (huoneenlämpöinen)
- 1 rkl fariinisokeria
- 1 tl merisuolaa
Keksitaikina
- 120 g voita
- 60 g tomusokeria
- 1 kpl vaniljatanko
- 140 g vehnäjauhoja
- ½ tl leivinjauhetta
- 30 g mantelijauhetta
- 20 g kaakaojauhetta
- ripaus merisuolaa
- 1 kpl valkuainen
Soodakylpy
- 1 ½ l vettä
- 3 rkl ruokasoodaa
Taikinan työstäminen ja viimeistely
- 50 g vehnäjauhoja
- 1 tl rypsiöljyä
- 1 kpl kananmuna
- 30 g voita
- 2 rkl vaniljasokeria (Dan Sukker)
- 50 g tummaa suklaata
Täytteet
Kirsikkahillo
- 600 g + ½ dl kirsikkaoita (tuore) + vettä
- Kermapursotus
- 2 dl kuohukerma
- 120 g smetanaa
- ½ dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
Valmistusohje
PRETZEL-TAIKINA: Yhdistä kuivat aineet. Lämmitä vesi 42 asteeseen ja lisää joukkoon puolet kuivista aineista. Lisää voi ja vaivaa joukkoon loput jauhoista. Taikina on valmista, kun se on sileää ja kimmoisaa. Öljyä taikinan pinta ja laita kelmun alle kohoamaan 30 minuutiksi. Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele pulliksi. Taputtele ja kauli pulla ovaalin muotoiseksi. Laita toiselle reunalle kapea keksitaikinapötkö jarullaa kuten sikari. Taivuta päät sarven muotoon. Nosta öljyllä voidellulle leivinpaperille ja anna levätä kelmun alla 5 min.
KEKSITAIKINA: Nypi kylmä voi ja kuivat aineet nopeasti muruksi. Lisää valkuainen ja pyörittele yhdeksi pötköksi. Kääri tuorekelmuun ja laita hetkeksi kylmään. Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele kapeaksi pötköksi, joka mahtuu juuri pretzelin sisään.
SOODAKYLPY: Kiehauta vesi ja lisää ruokasooda. Annan veden kiehua hiljalleen. Kippaa pretzelit soodakylpyyn 30 sekunniksi. Nosta reikäkauhalla leivinpaperille.
PRETZELIEN VIIMEISTELY: Voitele pretzelit kananmunalla. Paista kiertoilmalla 200 °C noin 15 min. Sudi pretzelit sulalla voilla uunista oton jälkeen.
KIRSIKKAHILLO: Poista tuoreista kirsikoista kivet. Mittaa ainekset kattilaan ja anna kiehua n. 10 min. Nosta kattila pois liedeltä ja mausta liköörillä. Anna hillon tekeytyä.
KERMAPURSOTUS: Vaahdota kerma ja smetana. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
LEIVONNAISTEN TÄYTTÄMINEN JA VIIMEISTELY: Sulata suklaa. Halkaise jäähtyneet pretzelit vaakasuoraan puoliksi. Laita pohjalle reilusti kirsikkahilloa. Pursota hillon päälle kermatäytettä ja nosta pretzelin ns. hattu paikalleen. Hunnuta pretzelit vaniljasokerilla ja spritsaa suklaaraitoja niiden päälle.
VINKKI: Pretzeleihin saadaan tunnusomainen napakka kiiltävä pinta kiehauttamalla ne ruokasoodalla maustetussa vedessä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Taivaallinen omenahillo
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Luumuhillo – perinteinen ja helppo resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Kotikeittiömestarit: Risto Mikkolan pekoni-aurajuusto-ananaspasta ja pikkelöityä ruusukaalia
-
Liisan superhelpot kesäkurpitsapiiraat
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Kesäkurpitsa-sitruunakakku
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Omena-kaurapaistos ja vaniljakastike