Mainos

Koko Suomi leipoo: Mustan metsän sarvet, Laura

koko_suomi_leipoo_s8_eps5_taidonnäyte_tehtävä_laura_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa leipurit pääsivät tekemään hybridileivonnaisen saksalaisista herkuista.

  • Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min

Taikina

  • 3 dl vettä
  • ½ pkt eli 6 g kuivahiivaa
  • 450 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 70 g voita (huoneenlämpöinen)
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 1 tl merisuolaa

Keksitaikina

  • 120 g voita
  • 60 g tomusokeria
  • 1 kpl vaniljatanko
  • 140 g vehnäjauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 30 g mantelijauhetta
  • 20 g kaakaojauhetta
  • ripaus merisuolaa
  • 1 kpl valkuainen

Soodakylpy

  • 1 ½ l vettä
  • 3 rkl ruokasoodaa

Taikinan työstäminen ja viimeistely

  • 50 g vehnäjauhoja
  • 1 tl rypsiöljyä
  • 1 kpl kananmuna
  • 30 g voita
  • 2 rkl vaniljasokeria (Dan Sukker)
  • 50 g tummaa suklaata

Täytteet

    Kirsikkahillo

    • 600 g + ½ dl kirsikkaoita (tuore) + vettä
    • Kermapursotus
    • 2 dl kuohukerma
    • 120 g smetanaa
    • ½ dl sokeria
    • 2 tl vaniljasokeria

    Valmistusohje

    PRETZEL-TAIKINA: Yhdistä kuivat aineet. Lämmitä vesi 42 asteeseen ja lisää joukkoon puolet kuivista aineista. Lisää voi ja vaivaa joukkoon loput jauhoista. Taikina on valmista, kun se on sileää ja kimmoisaa. Öljyä taikinan pinta ja laita kelmun alle kohoamaan 30 minuutiksi. Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele pulliksi. Taputtele ja kauli pulla ovaalin muotoiseksi. Laita toiselle reunalle kapea keksitaikinapötkö jarullaa kuten sikari. Taivuta päät sarven muotoon. Nosta öljyllä voidellulle leivinpaperille ja anna levätä kelmun alla 5 min.

    KEKSITAIKINA: Nypi kylmä voi ja kuivat aineet nopeasti muruksi. Lisää valkuainen ja pyörittele yhdeksi pötköksi. Kääri tuorekelmuun ja laita hetkeksi kylmään. Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele kapeaksi pötköksi, joka mahtuu juuri pretzelin sisään.

    SOODAKYLPY: Kiehauta vesi ja lisää ruokasooda. Annan veden kiehua hiljalleen. Kippaa pretzelit soodakylpyyn 30 sekunniksi. Nosta reikäkauhalla leivinpaperille. 

    PRETZELIEN VIIMEISTELY: Voitele pretzelit kananmunalla. Paista kiertoilmalla 200 °C noin 15 min. Sudi pretzelit sulalla voilla uunista oton jälkeen.

    KIRSIKKAHILLO: Poista tuoreista kirsikoista kivet. Mittaa ainekset kattilaan ja anna kiehua n. 10 min. Nosta kattila pois liedeltä ja mausta liköörillä. Anna hillon tekeytyä.

    KERMAPURSOTUS: Vaahdota kerma ja smetana. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.

    LEIVONNAISTEN TÄYTTÄMINEN JA VIIMEISTELY: Sulata suklaa. Halkaise jäähtyneet pretzelit vaakasuoraan puoliksi. Laita pohjalle reilusti kirsikkahilloa. Pursota hillon päälle kermatäytettä ja nosta pretzelin ns. hattu paikalleen. Hunnuta pretzelit vaniljasokerilla ja spritsaa suklaaraitoja niiden päälle.

    VINKKI: Pretzeleihin saadaan tunnusomainen napakka kiiltävä pinta kiehauttamalla ne ruokasoodalla maustetussa vedessä.



    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!