Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Mummolan raparperi-mansikkapiirakka & vaniljakastike

Julkaistu 11.11.2019 20:30

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa kilpailijoiden tuli valmistaa lapsuudesta tuttu leivonnainen.

Pohja + murukerros (1/4)

  • 125 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl piimää
  • 1 kananmuna

Italialainen marenki

  • 4 valkuaista
  • 2 1/2 dl erikoishienoa sokeria
  • 1 dl vettä
  • 2 tl sitruunamehua

Vaniljakastike

  • 4 dl kevytmaitoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 6 keltuaista
  • 3-4 rkl sokeria
  • vajaa 1 rkl maizena
  • 1 vaniljatanko

Täyte

  • 200 g mansikoita (tuoreita)
  • 200 g raparperia (tuoreita)
  • 200 g kermaviiliä
  • 250 g maitorahkaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 3 tl vaniljasokeria

Koristelu

  • 20 kpl tuoreita mintunlehtiä
  • 50 g tuoreita mansikoita lime-hunajamarinadissa
  • 0,5 dl juoksevaa hunaja
  • 6 kpl syötäviä kukkia
  • 3 tl kuivattua ja jauhettua raparperia

Valmistusohje

POHJA JA TÄYTE: Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisula. Nypi murumaiseksi. Laitetaan muruseoksesta ¼ toiseen kulhoon ja lisätään ¾ osaan piimä ja muna. Sekoita taikinaksi. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (n. 20cm) ja voitele vuoka hyvin. Levitä taikina tasaisesti pohjalle ja nosta hieman reunoille. Laita hetkeksi kylmään. Ripottele mansikat ja raparperipalat pohjataikinan päälle. Sekoita loput täytteen ainekset keskenään. Kaada seos mansikoiden ja raparperinpalojen päälle. Ripottele raparperipiirakan pinnalle loppu muruseos. Paista raparperipiirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

ITALIALAINEN MARENKI: Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kaada vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. kuumenna 120-asteiseksi. Kaada sokeriliemi ohuena, tasaisena nauhana valkuaisvaahtoon ja vatkaa koko ajan. Vatkaa seosta, kunnes se muuttuu paksuksi ja on huoneenlämpöistä.

VANILJAKASTIKE: Vatkaa kananmuna, sokeri ja maissijauho vaahdoksi. Kaada kattilaan maito ja lisää vaniljatangosta raaputetut siemenet ja tanko. Kuumenna kiehumispisteeseen. Kaada kuuma neste koko ajan reippaasti sekoittaen kananmuna-sokeri-maissijauhovaahtoon. Jos kypsennät kastikkeen loppuun kattilassa, laita seos takaisin kattilaan, nosta kattila liedelle ja saosta kastike koko ajan puuhaarukalla tai vispilällä sekoittaen matalassa lämpötilassa, kunnes se on halutun paksua.

KORISTELU: Pursota italialainen marenki tähtityllalla tortun päälle. Polta kaasupolttimella pinta marenkiin. Koristele kukilla ja ripottele marengin päälle raparperijauhetta. Sekoita yhden limen mehu ja 2 rkl hunajaa. Marinoi mansikat liemessä ja aseta marengin päälle. Tarjoa vaniljakastikkeen kera.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Kesäinen marenkiunelma, Merjan reseptiKoko Suomi leipoo: Japanilainen juustokakku, yuzulumi ja marinoidut kirsikatKoko Suomi leipoo: Kahvileivos raparperisydämelläKoko Suomi leipoo: ”Päiväretki kuivurille” Omenapiirakka paahdetulla kaurapohjalla, vaniljakastikkeella ja kauramurullaKoko Suomi leipoo: Mansikkapaistos 2.0Koko Suomi leipoo: Kiisseliä kakussa
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti