Mainos
Mainos

Koko Suomi leipoo: Mummolan raparperi-mansikkapiirakka & vaniljakastike

Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa kilpailijoiden tuli valmistaa lapsuudesta tuttu leivonnainen.

Pohja + murukerros (1/4)

  • 125 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl piimää
  • 1 kananmuna

Italialainen marenki

  • 4 valkuaista
  • 2 1/2 dl erikoishienoa sokeria
  • 1 dl vettä
  • 2 tl sitruunamehua

Vaniljakastike

  • 4 dl kevytmaitoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 6 keltuaista
  • 3-4 rkl sokeria
  • vajaa 1 rkl maizena
  • 1 vaniljatanko

Täyte

  • 200 g mansikoita (tuoreita)
  • 200 g raparperia (tuoreita)
  • 200 g kermaviiliä
  • 250 g maitorahkaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 3 tl vaniljasokeria

Koristelu

  • 20 kpl tuoreita mintunlehtiä
  • 50 g tuoreita mansikoita lime-hunajamarinadissa
  • 0,5 dl juoksevaa hunaja
  • 6 kpl syötäviä kukkia
  • 3 tl kuivattua ja jauhettua raparperia

Valmistusohje

POHJA JA TÄYTE: Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisula. Nypi murumaiseksi. Laitetaan muruseoksesta ¼ toiseen kulhoon ja lisätään ¾ osaan piimä ja muna. Sekoita taikinaksi. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (n. 20cm) ja voitele vuoka hyvin. Levitä taikina tasaisesti pohjalle ja nosta hieman reunoille. Laita hetkeksi kylmään. Ripottele mansikat ja raparperipalat pohjataikinan päälle. Sekoita loput täytteen ainekset keskenään. Kaada seos mansikoiden ja raparperinpalojen päälle. Ripottele raparperipiirakan pinnalle loppu muruseos. Paista raparperipiirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

ITALIALAINEN MARENKI: Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kaada vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. kuumenna 120-asteiseksi. Kaada sokeriliemi ohuena, tasaisena nauhana valkuaisvaahtoon ja vatkaa koko ajan. Vatkaa seosta, kunnes se muuttuu paksuksi ja on huoneenlämpöistä.

VANILJAKASTIKE: Vatkaa kananmuna, sokeri ja maissijauho vaahdoksi. Kaada kattilaan maito ja lisää vaniljatangosta raaputetut siemenet ja tanko. Kuumenna kiehumispisteeseen. Kaada kuuma neste koko ajan reippaasti sekoittaen kananmuna-sokeri-maissijauhovaahtoon. Jos kypsennät kastikkeen loppuun kattilassa, laita seos takaisin kattilaan, nosta kattila liedelle ja saosta kastike koko ajan puuhaarukalla tai vispilällä sekoittaen matalassa lämpötilassa, kunnes se on halutun paksua.

KORISTELU: Pursota italialainen marenki tähtityllalla tortun päälle. Polta kaasupolttimella pinta marenkiin. Koristele kukilla ja ripottele marengin päälle raparperijauhetta. Sekoita yhden limen mehu ja 2 rkl hunajaa. Marinoi mansikat liemessä ja aseta marengin päälle. Tarjoa vaniljakastikkeen kera.

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja