Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Mummin Sitruunamarenkipiirakka

Julkaistu 11.11.2019 20:30

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa kilpailijoiden tuli valmistaa lapsuudesta tuttu leivonnainen.

Pohja

  • 175 g pehmennyttä normaalisuolaista voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl kylmää vettä
  • 1 kananmuna
  • sitruunan raastettua kuorta

Täyte

  • 2 dl sitruunan mehua (3 sitruunaa)
  • 2.5 dl vettä
  • 3 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
  • 2 dl sokeria
  • 8 keltuaista
  • 100 g pehmennyttä suolaamatonta voita
  • sitruunan raastettua kuorta

Kuorrutus, sveitsiläinen marenki

  • 8 valkuaista
  • 5 dl sokeria (pienikiteistä Siro-sokeria)

Koristelu

  • 2 tuoretta sitruunaa

Valmistusohje

Uuni päälle 200C

Valmista pohja. Sekoita jauhot ja sokeri. Nypi ne sekaisin voin kanssa. Lisää muna, vesi ja halutessasi sitruunan kuori raastetta (1-2 rkl).
Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Laita piirakan pohjalle leivinpaperia, jonka päälle leivontapainot/kuivat herneet. Esipaista piirakkaa 200C asteessa n.10-15 min kunnes reunat saavat kauniisti väriä.Poista leivinpaperia ja painot ja paista pohjaa vielä n.5min. Alenna uunin lämpö 150C



Valmistele / mittaa ainekset täytettä varten valmiiksi esille. Erottele keltuaiset ja valkuaiset valmiiksi. Mittaa sokeri valmiiksi marenkia varten.
Sekoita vispilällä kattilassa yhteen kiisselin ainekset kylmänä. (voita lukuun ottamatta).

Lämmitä sitten seosta liedellä miedolla lämmöllä koko ajan. sekoittaen. Kun seos on kiehahtanut 3 minuuttia, ota liedeltä. Lopuksi sekoita kiisselin joukkoon voi.
Levitä kuuma kiisseli esikypsytetylle piirakkapohjalle. Valuta kiisseli sihdin läpi.

Nosta piirakka jäähtymään jääkaappiin n. 30min ajaksi.
Valmista sveitsiläinen marenki. Laita vettä kattilaan kiehumaan. Vatkaa valkuaiset kattilan päällä metallikulhossa ensin vaahdoksi (vesi ei saa koskettaa metallikulhon pohjaa). Lisää sokeria hitaasti joukkoon koko ajan vatkaten parissa osassa. Marenki on valmis, kun se on +60 asteista, kiiltävää ja jäykkää. (vie n. 10min) Nosta metallikulho pois ja vatkaa marenkia, kunnes se hieman jäähtyy.

Levitä ensin marenkia tasaisesti kauttaaltaan piirakalle. Pursota sitten sen päälle kauniita marenki pursotuksia piirakka täyteen. Tyyli on vapaa!
Laita piirakka vielä uuniin 150C n.30min kunnes marenki saa kauniin värin. Vahdi piirakkaa tarkasti, sillä marenki palaa todella helposti. (tai käytä vaihtoehtoisesti kaasupoltinta)
Anna piirakan jäähtyä kunnolla, ennen leikkaamista/ tarjolle laittoa.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Pastellinen sateenkaariunelma, Johannan reseptiKoko Suomi leipoo: Crème brûlée -piirakkaKoko Suomi leipoo: Karin munkkia a´la twist and shoutKoko Suomi leipoo: Leivos tropiikin lämmöstä Koko Suomi leipoo: Muumimamman Japanin tuliainenVilliyrtit: Kristan "Makea metsä"
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti