Koko Suomi leipoo: Mokkakakku mantelilla ja vadelmalla, Ilonan resepti
Ilonan mokkakakku mantelilla ja vadelmalla.
Julkaistu 10.03.2025 20:45
MTV LIFESTYLE
Koko Suomi leipoo -sarjan kymmenennen kauden 2. jaksossa leivottiin fantasiakakkuja.
Mokkakreemi
400 g voi, huoneenlämpöinen
170 g vesi
170 g sokeri
2 rkl pikakahvijauhe
Kaakaokakkupohjat
4 kpl kananmuna
140 g sokeri
80 g vehnäjauho
80 g perunajauho
2 tl leivinjauhe
2 rkl kaakaojauhe
voiteluun vuokaspray
Karamellisoidut mantelit
120 g kuorellinen kokonainen manteli
85 g sokeri
50 g vesi
ripaus sormisuolaa
Vadelmamousse
3 kpl liivatelehti
100 g vispikerma
100 g maustamaton tuorejuusto
2 rkl tomusokeri
1 tl vaniljasokeri
150 g pakastevadelma, suomalainen
Kostutusliemi
100 g omenamehu
2 rkl tumma rommi
Marsipaanikävyt
35 g mantelijauhe
75 g tomusokeri
n. 10 g kananmunan valkuainen
enintään 1 dl kaakaojauhetta
2 dl tomusokeri massan työstämiseen
Kakun täyttäminen ja kuorruttaminen
150 g tuoreita vadelmia
Valmistusohje
Mokkakreemi
Kiehauta kattilassa vesi ja sokeri niin, että sokeri liukenee. Liuota joukkoon pikakahvijauhe. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Tee tällä välin kakun muut komponentit valmiiksi.
Varmista, että voi on samanlämpöinen kuin kahvisiirappi. Vaahdota voi. Sekoita joukkoon ohuena nauhana kahvisiirappi pikkuhiljaa. Jos kreemi muuttuu rakeiseksi, jatka vaahdotusta, kunnes sileää. Vaikka kreemi näyttäisi leikanneen täysin, jatka silti vaahdottamista kovalla teholla.
Kaakaokakkupohjat
Laita uuni päälle kiertoilmalle 190 asteeseen.
Valmistele kaksi 20 cm kokoista vuokaa voitelemalla ne vuokasprayllä ja laittamalla pohjalle leivinpaperi.
Vatkaa huoneenlämpöinen muna ja sokeri paksuksi vaahdoksi.
Sekoita loput kuivat aineet keskenään. Siivilöi seos vaahtoon ja kääntele huolellisesti nuolijalla.
Jaa vuokiin ja paista uunin keskitasolla n. 10 minuuttia, kunnes testitikkuun ei jää taikinaa. Jäähdytä kypsät pohjat.
Halkaise pohjat, jolloin saat neljä pohjaa.
Karamellisoidut mantelit
Laita pannulle kaikki muut aineet, paitsi sormisuola. Laita levy keskilämmölle.
Sekoita lastalla, kunnes sokeri on liuennut ja mantelit ovat kiiltäviä. Kun vesi haihtuu, sokeri alkaa kiteytyä manteleiden pinnalle. Tämän jälkeen sokeri alkaa pikkuhiljaa uudelleen liueta.
Kaada leivinpaperille siten, että mantelit ovat mahdollisimman irrallaan toisistaan.
Anna jäähtyä.
Pilko n. ¾ manteleista rouheeksi ja jätä loput kokonaisiksi koristelua varten.
Vadelmamousse
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
Sulata ja soseuta vadelmat ja paseeraa ne siivilän läpi kattilaan.
Liuota liivatelehdet kuumennettuun vadelmasoseeseen. Anna jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Notkista erikseen tuorejuusto ja sokerit. Vatkaa sekaan vadelmasose.
Kääntele nuolijalla vadelma-tuorejuustoseos kermavaahdon joukkoon.
Laita valmis mousse pursotuspussiin ja vie se jääkaappiin odottamaan. Tee tämän jälkeen mokkakreemi loppuun.
Kostutusliemi
Yhdistä omenamehu ja rommi.
Marsipaanikävyt
Jauha mantelijauhe ja tomusokeri hienoksi teholeikkurilla.
Lisää valkuaista vähän kerrallaan, kunnes massa on yhtenäistä ja muotoiltavaa.
Kääntele massaan käsin kaakaojauhetta, kunnes väri on tumman ruskea ja massa sopivan jämäkkää. Lisää tarvittaessa hieman tomusokeria.
Muotoile massasta käpyjä pyörittämällä pienä, n. peukalonpään kokoisia palloja ja leikkaamalla suomut saksilla.
Kakun täyttäminen ja kuorruttaminen
Laita ensimmäinen kakkupohja kakkupahville. Kostuta ja täytä ohuella kreemikerroksella. Painele kreemiin puolet vadelmista ja n. 1/3 mantelirouheesta.
Laita toinen kakkupohja päälle. Kostuta. Pursota mokkakreemistä ohut rengas kakun reunoille. Pursota keskelle vadelmamousse ja ripottele sen päälle n. 1/3 mantelirouheesta.
Laita kolmas kakkupohja päälle. Kostuta ja täytä kuten ensimmäinen väli.
Laita neljäs kakkupohja päälle. Kostuta. Kreemaa kakkuun murukerros ja vie hetkeksi kylmään.
Ota kakku kylmästä ja kuorruta. Asettele mantelit ja marsipaanikävyt kakun päälle.