Koko Suomi leipoo: Mehevä palsternakka-appelsiinikakku

KOKO_SUOMI_LEIPOO_KAUSI_6_JAKSO_6_BEAUTYSHOTS_KUORRUTETTU_KAHVIKAKKU_PIHLA

Koko Suomi leipoo -ohjelman kuudennessa jaksossa leivottiin kakkuja.

Kahvikakku

  • 200 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 3 kananmunia
  • n. 4 dl vehnäjauho ja
  • 1 tl leivinjauhe
  • 1 tl soodaa
  • 1 tl vaniljasokeri
  • 1 dl kuohukerma
  • n. 200 g palsternakkaa raastettuna
  • ½ appelsiinin mehu ja kuoriraaste
  • n. 1 dl mantelilastuja
  • + voita 25 g vuoan voiteluun

Kuorrute

  • 100 g voita
  • 3,5-4 dl tomusokeria
  • 125 g palsternakkaa
  • • 30 g valkosuklaata
  • ½ appelsiinin kuori ja n. 2 rkl mehua
  • 2 rkl kuohukermaa

Sokeroidut palsternakan kuoret

  • yhden palsternakan kuoret
  • 1,25 l vettä
  • 1,25 dl sokeria
  • + 0,5 dl sokeria sokerointiin

Karamellisoidut mantelit

  • 1 dl mantelilastuja
  • n. 2 rkl sokeria

Valmistusohje

KAHVIKAKKU: Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen. Lisää kuivat aineet vuorotellen kerman kanssa. Lisää raastettu palsternakka ja appelsiinin kuoriraaste sekä mehu.
Paahda mantelilastuja hetken aikaa pannulla ja sekoita taikinan joukkoon. Kaada taikina voideltuun kahvikakkuvuokaan (tilavuus n. 1,4 l) ja paista 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Jäähdytä kakku ja kumoa vuoasta.

KUORRUTE: Pilko palsternakka pieneksi ja keitä kuumassa vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä. Kaada ylimääräinen vesi pois ja soseuta. Pilko valkosuklaa pieneksi ja kaada kuuma palsternakkasose sen päälle. Anna seoksen seistä hetken ja sekoita se tasaiseksi, kunnes valkosuklaa sulanut joukkoon. Jäähdytä. Vaahdota voi ja lisää tomusokeria pikkuhiljaa. Vatkaa kunnes saat vaalean, kuohkean vaahdon. Lisää kerma, appelsiinin kuoriraaste ja mehu. Lisää palsternakka-valkosuklaatahna ja vatkaa tasaiseksi. Pursota tähtityllalla kreemiä kahvikakun pinnalle ja alareunaan.

SOKEROIDUT PALSTERNAKAN KUORET: Keitä vesi ja sokeri kuumaksi sokeriliemeksi. Lisää huolellisesti pestyn palsternakan kuoret sokeriliemeen ja anna keittyä n. 20-30 minuuttia
Poista kuoret liemestä ja sokeroi ne muutaman minuutin kuluttua.
Katkaise kuoria halutessasi hieman pienemmäksi ja asettele haluamallasi tavalla kahvikakun ja kuorrutteen päälle.

KARAMELLISOIDUT MANTELIT: Kaada mantelilastut kuumalle pannulle ja lisää sokeri. Sekoittele välissä kunnes sokeri on sulanut ja mantelilastut ovat saaneet paahteisen maun.
Kaada seos jäähtymään ja muserra sitä käsin pienemmäksi kakun päälle.

Parhaat ruokaohjelmat