Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Marin Seattlen torni

MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 13.12.2021 20:40

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman toisessa jaksossa taidonnäytteessä leivottiin piparkakkutaideteoksia

Piparkakkutaikina

  • 2 ½ dl tummaa siirappia
  • 3 ½ dl sokeria
  • 400 g Valio voita
  • 1 ½ rkl kanelia
  • 1 rkl inkivääriä
  • ½ rkl neilikkaa
  • ½ tl pomeranssin kuorta
  • ½ tl suolaa
  • 3 kananmunaa
  • 3 tl ruokasoodaa
  • n.14-15 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Pikeeri

  • 2 kananmunanvalkuaista
  • 500 g tomusokeria

Leivontaan

  • vehnäjauhoja

Koristeluun

  • 250 g valkoista sokerimassaa
  • mustaa elintarvikeväriä
  • vihreää elintarvikeväriä
  • punaista elintarvikeväriä
  • 2 dl tomusokeria
  • valkoisia tai hopeisia sokerihelmiä

Kasaamiseen

  • 5 dl sokeria

Valmistusohje

OHJE: Mittaa siirappi, voi, sokeri ja mausteet kattilaan. Kuumenna seos hellalla koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Lisää seoksen kananmunat yksi kerrallaan voimakkaasti sekoittaen. Sekoita loput kuiva-aineet keskenään toisessa astiassa ja sekoita ne sen jälkeen taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi, älä vaivaa. Peitä taikina kelmulla tai sulje tiiviiseen rasiaan ja anna maustua yön yli seuraavaan päivään.

Kauli taikinasta levy ja tee mallin mukaisia osia tarpeeksi. Pohja voi olla hieman paksumpi, muut noin 3 mm paksusta levystä. Paista piparit 200-asteisessa uunissa 5-7 minuuttia. Isommat osat vaativat pidemmän paistoajan. Tornin varsi paistetaan kahdessa osassa kaulimen tai muun uunia kestävän pyöreän osan päällä. Vuoraa kaulin foliolla ja laita päälle leivinpaperi sekä tornin puolikas. Paina osa napakasti kiinni kaulimeen ja paista kypsäksi kuten muutkin osat.

Osien ollessa valmiina, valmista kuuma sokeri sulattamalla sokeri paistinpannulla (VARO, on todella kuumaa). Kasta palojen kiinnityskohdat kuumassa sokerissa ja liimaa ne toisiinsa aloittaen tornin varresta.

Valmista pikeeri vatkaamalla 2-3 minuuttia valkuaisia ja tomusokeria. Jos pikeeri on liian ohutta, niin lisää siihen tomusokeria tai jos liian tiukkaa niin pisara vettä. Värjää osa pikeeristä vihreällä värillä ja osa punaisella. Laita kaikki värit omiin pursotuspusseihinsa ja sulje tiiviisti pussit, ettei pikeeri kovetu. Koristele ja viimeistele torni.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Maijan piparkakkupaljuKoko Suomi leipoo: Sarin konjakkikoritKoko Suomi leipoo: Katrin suklaa-appelsiini piparitKoko Suomi leipoo: Eiffel-torniVilliyrtit: Kristan "Makea metsä"Halloween-piparitalo
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti