Koko Suomi leipoo: Marin Seattlen torni
Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman toisessa jaksossa taidonnäytteessä leivottiin piparkakkutaideteoksia
Piparkakkutaikina
- 2 ½ dl tummaa siirappia
- 3 ½ dl sokeria
- 400 g Valio voita
- 1 ½ rkl kanelia
- 1 rkl inkivääriä
- ½ rkl neilikkaa
- ½ tl pomeranssin kuorta
- ½ tl suolaa
- 3 kananmunaa
- 3 tl ruokasoodaa
- n.14-15 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Pikeeri
- 2 kananmunanvalkuaista
- 500 g tomusokeria
Leivontaan
- vehnäjauhoja
Koristeluun
- 250 g valkoista sokerimassaa
- mustaa elintarvikeväriä
- vihreää elintarvikeväriä
- punaista elintarvikeväriä
- 2 dl tomusokeria
- valkoisia tai hopeisia sokerihelmiä
Kasaamiseen
- 5 dl sokeria
Valmistusohje
OHJE: Mittaa siirappi, voi, sokeri ja mausteet kattilaan. Kuumenna seos hellalla koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Lisää seoksen kananmunat yksi kerrallaan voimakkaasti sekoittaen. Sekoita loput kuiva-aineet keskenään toisessa astiassa ja sekoita ne sen jälkeen taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi, älä vaivaa. Peitä taikina kelmulla tai sulje tiiviiseen rasiaan ja anna maustua yön yli seuraavaan päivään.
Kauli taikinasta levy ja tee mallin mukaisia osia tarpeeksi. Pohja voi olla hieman paksumpi, muut noin 3 mm paksusta levystä. Paista piparit 200-asteisessa uunissa 5-7 minuuttia. Isommat osat vaativat pidemmän paistoajan. Tornin varsi paistetaan kahdessa osassa kaulimen tai muun uunia kestävän pyöreän osan päällä. Vuoraa kaulin foliolla ja laita päälle leivinpaperi sekä tornin puolikas. Paina osa napakasti kiinni kaulimeen ja paista kypsäksi kuten muutkin osat.
Osien ollessa valmiina, valmista kuuma sokeri sulattamalla sokeri paistinpannulla (VARO, on todella kuumaa). Kasta palojen kiinnityskohdat kuumassa sokerissa ja liimaa ne toisiinsa aloittaen tornin varresta.
Valmista pikeeri vatkaamalla 2-3 minuuttia valkuaisia ja tomusokeria. Jos pikeeri on liian ohutta, niin lisää siihen tomusokeria tai jos liian tiukkaa niin pisara vettä. Värjää osa pikeeristä vihreällä värillä ja osa punaisella. Laita kaikki värit omiin pursotuspusseihinsa ja sulje tiiviisti pussit, ettei pikeeri kovetu. Koristele ja viimeistele torni.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria