Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman toisessa jaksossa taidonnäytteessä leivottiin piparkakkutaideteoksia
Taikina
- 400 g Valio voita tai margariinia
- 5 dl sokeria
- 3 dl tummaa siirappia
- 2 dl Valio kermaa (tai esim. kaurakermaa)
- 2 tl neilikkaa
- 2 tl kanelia
- 2 tl jauhettua pomeranssia
- 1 tl inkivääriä
- 1200 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 2 tl soodaa
Pikeeri (koristeluun)
- 3 valkuaista
- n. 8-10 dl tomusokeria
- 2-3 tl sitruunamehua
- elintarvikevärejä (pastavärejä: punainen, vihreä, keltainen)
- 2 rkl kaakaojauhetta
Liimaamiseen
- 500 g sokeria
Valmistusohje
TAIKINA: Sulata rasva kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, kerma ja mausteet. Sekoita, kunnes sokeri sulaa. Kaada seos taikinakulhoon ja vatkaa kuohkeaksi. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää taikinaan, sekoita hyvin. Anna taikina kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä. Leikkaa paljun osat mallin mukaan. Paljun reunoja varten ota kolme suorakaiteen muotoista palaa ja leikkaa se sitten veitsellä reilun yhden cm levyisiksi paloiksi. Muista myös tehdä iso pohja ja tee erilaisia hahmoja. Kypsennä osia leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 200 asteisessa uunissa noin 5-8 minuuttia.
PIKEERI: Mittaa kulhoon valkuaiset ja sitruunamehu. Vatkaa ne kevyesti sekaisin. Vatkaa seosta koko ajan ja lisää tomusokeria vähitellen joukkoon. Lisää tomusokeria, kunnes pikeeri on paksua. Värjää pikeeri geeli- tai pastaelintarvikeväreillä.
LIIMAAMINEN: Sulata sokeri kattilassa tai paistinpannulla. Liimaa piparkakkupaljun osat yhteen sulatetulla sokerilla. Koristele palju pikeerillä paletilla levittämällä ja pursottamalla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.