Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Liisan karpalo-kinuskikääretorttu

MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 20.12.2021 21:14

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman kolmannessa jaksossa loihdittiin juhlapöytään suolaisia ja makeita leivoksia.

Karpalohillo

  • 3 dl karpaloita
  • 1 dl sokeria
  • 1. Mittaa karpalot ja sokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes karpaloista alkaa irrota nestettä. Nosta lämpöä ja keitä muutama minuutti, jotta karpalon kuoret pehmenevät. Jäähdytä.

Pohja

  • 4 kananmunaa
  • 1½ dl erikoishienoa sokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 1¼ dl perunajauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • sokeria rullaamiseen

Täyte

  • 250 g mascarpone-tuorejuustoa
  • 2 dl Valio kuohukermaa
  • ½ dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa

Kuorrute

  • 50 g Valio voita
  • 1 dl fariinisokeria
  • ½ dl Valio kuohukermaa
  • 2 dl tomusokeria
  • ripaus suolaa

Koristeluun

  • piparkakkutaikinasta tehdyt koristeet (kts. ohje alla)
  • marenkilastut (kts. ohje alla)
  • talvisia koristerakeita
  • karpaloita

Marenkilastut

  • 2 valkuaista
  • 1 dl erikoishienoa sokeria
  • 2 rkl karpalojauhetta (pakastekuivattu)

Piparkakkutaikina

  • 300 g Valio voita
  • 1½ dl siirappia
  • 4 dl sokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl inkivääriä
  • ½ tl kardemummaa
  • 3 kananmunaa
  • 2 tl soodaa
  • 13 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Valmistusohje

OHJE: Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla. Vaahdota munat, sokeri ja vaniljatahna vaaleaksi, erittäin kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauho ja leivinjauhe yhteen ja siivilöi munavaahtoon. Kääntele varovasti sekaisin. Kaada taikina esivalmistellulle uunipellille ja paista 10–12 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin (pohjan paistuessa valmista marenkimassa koristeita varten kts. ohje). Anna pohjan jäähtyä hetki. Aseta puhdas leivinpaperi työtasolle ja sirottele sille sokeria. Kumoa hieman jäähtynyt pohja sokerin päälle ja rullaa paperin kanssa kääröksi. Anna pohjan jäähtyä rullattuna täytteen valmistuksen ajan.

Mittaa mascarpone, kerma, tomusokeri ja vaniljatahna kulhoon. Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Ota vaahdosta 1½ dl pursotinpussiin ja laita se jääkaappiin odottamaan.  Rullaa pohja auki ja levitä sille karpalohillo sekä loput mascarponetäytteestä. Jätä noin 3 cm pohjan toisesta reunasta tyhjäksi, jottei täyte pursu ulos rullatessa. Rullaa tiiviiksi rullaksi leivinpaperia apuna käyttäen. Kääri tiukasti paperiin ja anna asettua hetki jääkaapissa.

KUORRUTE: Mittaa kuorrutetta varten voi, fariinisokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna kunnes sokeri sulaa. Ota kattila liedeltä ja vatkaa joukkoon tomusokeri. Mausta suolalla. Anna kuorrutteen jäähtyä hetki välillä sekoitellen. Kaada kuorrute kääretortun päälle. Anna kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa noin 30 minuuttia ennen koristelua.

KORISTELU: Viimeistele kääretorttu pursottamalla täytettä kuorrutteen päälle. Asettele marenkikoristeet, piparkakut, karpalot ja koristerakeet paikoilleen ennen tarjoilua.

MARENKILASTUT: Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes sokerikiteet ovat sulaneet ja marenki on kiiltävää ja paksua. Levitä massa ohueksi kerrokseksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele pinnalle karpalojauhetta ja paista 80 ℃ kunnes marenki on rapeaa. Lohko jäähtynyt marenki paloiksi.

PIPARKAKKUTAIKINA: Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää munat ja lopuksi vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Kauli taikina ohueksi levyksi. Ota muotilla paloja levystä ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista piparkakkuja 200-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Hissu-mummun moderni kahvikakku, Janitan reseptiKoko Suomi leipoo: Överisti vähä kaikkee -överidonitsit, Merjan reseptiKoko Suomi leipoo: Kesän tuulahdus, Siirin reseptiKoko Suomi leipoo: Näkötornileivokset, KatiKoko Suomi leipoo: Karpalomoussella täytetty taatelikakkuValmista joulupöydän herkullisimmat leivonnaiset gluteenittomina – poimi reseptit!
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti