Koko Suomi leipoo: Lauran Yrteillä täytetty koristeleipä
Koko Suomi leipoo -sarjan seitsemännessä jaksossa tehtävänä on täytetyt koristeleivät.
Leipätaikina
- 4 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 1 rkl siirappia
- 40 g tuorehiivaa
- ¼ dl ruokaöljyä
- 2 dl Sunnuntai rouheinen sämpyläjauhoa
- 7 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
- 15 g pinaattia
- ½ dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
Alustukseen
- 1 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
Voiteluun
- 2 kpl kananmuna
Yrttipesto
- 2 dl tuoretta pinaattia
- ½ ruukkua tuoretta korianteria
- ½ ruukkua tuoretta basilikaa
- ½ dl pinjansiemeniä
- 1 kpl valkosipulinkynsi
- 1 kpl sitruunan raastettu kuori
- 1 dl neitsytoliiviöljyä
- 1 dl parmesaania
- ripaus mustapippuri
- ¼ tl suola
Tapenade
- 1 ½ dl kalamata-oliiveja
- ½ dl oliiviöljyä
- 1 kpl valkosipulin kynsi
- n. 7 kpl kapriksia (pieniä)
- ripaus mustapippuria
Hummus
- 230 g kikherneitä
- ¼ ruukkua persiljaa
- 1 kpl valkosipulin kynsi
- ¼ dl seesamiöljyä
- ¼ dl vettä
- ¼ tl suolaa
- ½ tl juustokuminaa
- 2 rkl tahinitahnaa
Pestojugurtti
- Puolet edellä valmistetusta yrttipestosta
- 1 dl kreikkalaista jugurttia
Paiston jälkeen koristeeksi
- ¼ ruukkua basilikaa
- ¼ ruukkua korianteria
Valmistusohje
LEIPÄ: Laita kädenlämpöinen vesi (37°C) yleiskoneeseen ja lisää sekaan suola, siirappi ja tuorehiiva. Sekoita vispilällä, kunnes hiiva on liuennut. Vaivaa taikinakoukulla ja lisää rouheista sämpyläjauhoja ja erikoisvehnäjauhoja vähitellen noin puolet ohjeen määrästä. Lisää sitten öljy ja jatka vaivaamista jauhoja vähitellen lisäten noin 8 minuuttia, kunnes taikinaan on muodostunut hyvä sitko. Taikinaa voi vaivata vielä käsin.
Ota taikinasta toiseen astiaan noin 250 g kun taikina on vielä löysähköä. Lisää tähän veitsellä hienonnettu pinaatti sekä tarvittaessa vielä pieni määrä erikoisvehnäjauhoa.
Anna taikinoiden kohota leivinliinan alla (lämpimän vesihauteen päällä) 10–20 minuuttia.
Tee kohoamisen aikana yrttipesto. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.
Kun taikina on kohonnut, kaulitse suuremmasta taikinasta suorakaiteen muotoinen (15x35cm) levy. Lisää puolet pestosta ja kääri napakalle rullalle. Laita rulla uunipellille ympyrän muotoon ja liitä saumakohdat yhteen. Leivo pienemmästä taikinasta 5 säikeellä lettipitko. Asettele lettipitko kevyesti rullan päälle. Leikkaa saksilla alemman rullan sisä- ja ulkopinnalle (alareunaan) noin 1 cm syvät kauniit viillot. Anna kohota noin 30 minuuttia lämpimän vesihauteen päällä leivinliinalla peitettynä. Voitele ennen paistoa kanamunalla. Paista leipää 180°C uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
Hienonna basilika ja korianteri pieneksi silpuksi ja ripottele valmiin leivän päälle.
Lisukkeet
HUMMUS: Lisää tehosekoittimeen kaikki raaka-aineet ja sekoita tasaiseksi.
TAPENADE: Lisää tehosekoittimeen kaikkia raaka-aineet ja sekoita tasaiseksi.
PESTOJUGURTTI: Lisää jäljelle jääneeseen yrttipestoon kreikkalainen jugurtti ja sekoita tasaiseksi.
Tarjoile lisukkeet erillisistä tarjoilukulhoista; dippaa leipää eri lisukkeissa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Nopeat bebe-leivokset
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nopeat kalkkunawrapit
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka