Koko Suomi leipoo: Kukkiva pavlovakranssi, Hannan resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps8_beautyshots_taidonna25C225A8yte_hanna_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kahdeksannessa jaksossa tehtiin pavlova.

Marenkipohja

  • 6 kpl kananmunan valkuaisia
  • 3 dl erikoishienoa sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 tl maizenaa
  • 2 tl lakritsajauhetta
  • 2 tl sitruunan mehua
  • Rypsiöljy leivinpaperin voiteluun

Vadelmacurd

  • 400 g vadelmia (pakaste)
  • 4 dl hillosokeria
  • 4 kpl keltuaista
  • 200 g voita

Sitruunavaahto

  • 4 dl vispikermaa
  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 kpl sitruunaa
  • 2 dl tomusokeria
  • 4 tl vaniljasokeria

Pistaasipähkinärouhe

  • 70 g pistaasipähkinöitä

Sokerimassa orvokit

  • 70 g valkoista sokerimassaa
  • Elintarvikeliima
  • Musta elintarviketussi
  • Keltainen tomuväri
  • Violetti elintarvikeväri
  • Keltainen elintarvikeväri
  • Pieni pisara vodkaa
  • Hieman tomusokeria sokerimassan kaulintaan
  • 125 g tuoreita vadelmia
  • 125 g tuoreita mustikkoita (pensas)
  • Pistaasipähkinärouhe kts. yllä
  • Vadelmacurd kts. yllä
  • Puntti mintun lehtiä

Valmistusohje

MARENKIPOHJA: Piirrä kahdelle leivinpaperille valmiiksi lyijykynällä leveydeltään 23 cm ympyrä. Laita leivinpaperit uunipellin päälle piirrospuoli alaspäin. Erottele keltuaiset valkuaisista. Pidä huolta siitä, ettei yhtään keltuaista pääse valkuaisten joukkoon. Säilytä neljä kappaletta keltuaisia vadelma curdia varten. Laita kiertoilmauuni lämpenemään 100 asteeseen. Sekoita vaniljasokeri, maizena sekä lakritsijauhe yhteen desilitraan sokeria. 
Vaahdota valkuaiset metallikulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sitten sokeri sekä sokeri, jossa vaniljasokeri, maizena sekä lakritsijauhe vähitellen valkuaisvaahdon joukkoon samalla vatkaten. Vaahdosta tulee kiiltävää ja tiivistä.  Lisää lopuksi sitruunanmehu, ja vatkaa vielä vähän.Voitele leivinpaperi ympyrät rypsiöljyllä. Laita valkuaisvaahto pursotinpussiin, jossa on tähtitylla. Pursota uunipeltien päällä oleville leivinpapereille ympyrän avulla kaksi pyöreätä pohjaa niin, että muodostuu kranssi. Paista marenkipohjia 100 asteisessa kiertoilmauunissa 1.5 tuntia. Marenkipohja on kypsä, kun pohja irtoaa leivinpaperista. Kokeile pohjan irtoamista varovasti lastalla. Anna marenkipohjien viiletä, älä yritä nostaa pohjia lämpöisenä, sillä marenki murenee.

VADELMACURD: Laita vadelmat sekä sokeri kattilaan, ja keitä ilman kantta noin 9 minuuttia. Sulata voi joukkoon. Lisää joukkoon keltuaiset samalla sekoittaen. Kuumenna kiehumispisteeseen niin, että ensimmäiset kuplat nousevat pintaan. Poista kattila levyltä. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi. Nopeuta jäähtymistä sekoittelemassa seosta kylmässä vesihauteessa. Kun seos on huoneenlämpöistä, niin soseuta seos tehosekoittimessa. Siirrä seos jääkappiin kiinteytymään.

SITRUUNAVAAHTO: Vaahdota kerma. Pese sitruunat hyvin ja raasta niiden kuoret. Purista sitruunoista mehu. Sekoita kaikki aineet keskenään sekaisin, niin että viimeisenä nostelet joukkoon
kermavaahdon.

PISTAASIPÄHKINÄROUHE: Laita pähkinät tehosekoittimeen ja aja rouheeksi. Käytä noin puolet rouheesta pohjien väliin ja loppu rouhe koristeluun.

VALMISTUS: Voit käyttää koristeluun myös aitoja kukkia, mutta muista tällöin varmistaa, että käyttämäsi kukat ovat varmasti syötäviä eikä myrkyllisiä. Huomaa myös, ettei aidot kukat välttämättä kestä kylmäsäilytystä kovin hyvin.
Valmista sokerimassa orvokit: Jaa sokerimassa kolmeen osaan, josta jätät yhden osan valkoiseksi, toisen värjäät violetiksi ja kolmannen osan keltaiseksi. Kaulitse valkoinen massa ohueksi, ja ota siitä pyöreällä muotilla (esimerkiksi tyllälla) yhteensä 36 kappaletta terälehtiä. Kaulitse violetti massa ohueksi ja ota siitä pyöreitä terälehtiä yhteensä 24 kappaletta. Toista sama myös keltaisella massalla. Yhteen orvokkiin menee siis kolme valkoista
terälehteä sekä kaksi keltaista/violettia. Ohenna terälehtien reunoja pallotyökalulla tasaisemmaksi. Kokoa seuraavaksi kukkaset: Ota jäljelle jääneestä massasta pieni pallo ja litistä se tasaiseksi. Sipaise siihen liimaa. Paina terälehdet yksitellen paikalleen orvokin malliseksi: ensin kaksi violettia/keltaista ja viimeiseksi kolme valkoista. Paina lopuksi terälehtien keskustaan pieni syvennys kartionmuotoisen työkalun avulla. Anna orvokkien kuivua. (Kuivuvat melko nopeasti, koska ovat niin ohuita.) Maalaa keltaiselle tomuvärillä kuivuneisiin kukkiin keskusta. Kostuta tomuväriä hieman vodkalla, jolloin maalaaminen on helpompaa. Kun tomuväri on kuivahtanut, niin piirrä mustalla elintarviketussilla viivoja orvokin keskustaan.

Kun marenkipohjat ovat jäähtyneet, aseta ensimmäinen pohja tarjoilualustalle. Ripottele pohjan päälle pistaasipähkinärouhetta. Muista säilyttää rouhetta myös koristelua varten. Levitä pohjan päälle puolet vadelmacurdista sekä puolet sitruunavaahdosta. Aseta toinen pohja paikoilleen. Levitä jäljelle jäänyt vadelmacurd (jätä hieman curdia jäljelle roiskeita varten) pohjan päälle. Levitä loput sitruunavaahdosta pohjan päälle. Viimeistele kranssi laittamalla viivoja vadelmacurdista sitruunavaahdon päälle sekä ripottelemalla loput pistaasirouheesta kranssin päälle. Laita vadelmat ja mustikat paikoilleen sekä sokerimassasta tehdyt orvokit mintunlehtien päälle koristamaan pavlovaa.
 

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.