Koko Suomi leipoo: Kesäillan-teehetki

KOKO_SUOMI_LEIPOO_KAUSI_6_JAKSO_4_BEAUTYSHOTS_HIGH_TEA_TARJOTIN_MARI_KUVA_ANNA_GREUS

Koko Suomi leipoo -ohjelman yhdeksännessä jaksossa tehtiin englantilaistyyppinen tarjotin iltapäiväteelle. Kesäillan-teehetki sisältää kesän yrttiset juustoleivät, suolaisen makeat skonssit mascarponekermalla sekä oman maan mansikoilla ja vadelmilla. Lisäksi makeana herkkuna tarjottimelta löytyy suussa sulavat pistaasi-suklaa petit foursit.

Yrttileipä

  • 3 ½ dl Sämpyläjauhoja
  • 2 tl leivinjauhe
  • 1 tl Suola
  • 2 tl Välimeren yrttiseos
  • 2 dl Mozzarellaraaste
  • ½ dl Ruokaöljy
  • 2 ½ dl Maito

Yrttinen täyte

  • 50 g Philadelphia tuorejuusto
  • 1 Kesäsipuli varrellinen punainen
  • 1 dl Tuore timjami silputtuna
  • 1 tl Mustapippurirouhe
  • 80 g Parmesaanilastuja
  • 50 g tuorejuusto pursoituksiin

Skonssit

  • 4 dl Vehnäjauho
  • 1 tl Leivinjauhe
  • 1 tl Sooda
  • 1 tl Vaniljasokeri
  • 1 tl Suola
  • 50 g Voi
  • 2 dl Piimä
  • 3 rkl pakastekuivattu vadelma
  • 1 Kananmuna voiteluun
  • 5 dl Vehnäjauhot kaulimiseen

Punainen marjasose

  • 150 g +2kpl Tuoreet mansikat
  • 70 g +3kpl Tuoreet vadelmat
  • 1 tl vaniljasokeri
  • 1 tl vaniljakreemijauhe
  • 1 rkl kardemumma

Mascarponekerma + lakukastike

  • 1 dl vispikerma
  • 150 g mascarpone
  • 2 tl vaniljasokeri
  • 100 g lakuja
  • 1 dl vettä

Pistaasi-suklaa petit fours

  • 100 g huoneenlämpöinen voi
  • ½ dl sokeri
  • 4 rkl juokseva hunaja
  • 2 kananmunaa
  • 2,5 dl vehnäjauhot
  • 2 tl leivinjauhe
  • 70 g valkosuklaa
  • 100 g tummasuklaa
  • 2 dl kuoritut pistaasipähkinät
  • 100g tummasuklaa (koristeluun)
  • 50g kuoritut pistaasipähkinät (koristeluun)

Valmistusohje

YRTTILEIPÄ: Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Sekoita jauhot, suola ja yrttiseos keskenään. Lisää taikinaan juusto, öljy ja maito. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikinasta leivinpaperille ympyrä (halkaisija noin 25cm, ei liian ohut). Paista uunin keskitasossa noin 15 minuuttia, anna hetki jäähtyä. Leikkaa 6 kpl noin 5 cm ympyrämuotilla palaset. Halkaise veitsellä palanen keskeltä: kansi ja pohja osat.

YRITTINEN TÄYTE: Leikkaa sipuli pieniksi paloiksi ja timjami pieneksi silpuksi. Sekoita vatkaimella kaikki aineet sekaisin. Levitä levite pohjan päälle veitsellä ja paina kansi kevyesti päälle. Vatkaa tuorejuusto notkeaksi ja piirakoita kannen päälle hieman levitettä ja laita koristeeksi muutama timjami. Nosta tarjoilulautaselle ja vie kylmään.

SKONSSIT: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.  Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi voi jauhojen joukkoon. Lisää piimä ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina jauhotetulle pöydälle ja kauli noin 3cm paksuisiksi. Jauhota noin 5 cm pyöreä muotti, paina muotilla taikinasta kuusi ympyrää (älä pyöritä muottia. Nosta leivokset leivinpaperin päälle ja voitele munalla pullasudin avulla. Paista uunin keskitasossa noin 8 minuuttia. Anna hetki jäähtyä, nosta tarjoilulautaselle ja sihtaa tomusokeri päälle.

PUNAINEN MARJASOSE: Survo marjat sauvasekoittimella. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada kulhoon, aseta muutama kokonainen marja päälle. 

MASCARPONEKERMA+LAKUKASTIKE: Mittaa lakut ja vesi kattilaan, kiehauta kunnes lakut ovat liuenneet, anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja notkista mascarpone, yhdistä ja lisää lakukastike.

PISTAASI-SUKLAA PETIT FOURS: Vaahdota voi, sokeri ja hunaja, lisää munat yksitellen. Rouhi suklaat pieniksi ja sekoita joukkoon, lisää pistaasit myös. Sekoita jauhot keskenään ja lisää taikinaan. Kaada taikina noin 20 x 25 cm vuoalle. Paista keskitasolla 180 asteessa noin 20 minuuttia. Anna hetki jäähtyä, leikkaa noin 5cm ympyrämuotilla leivospalat. Sulata suklaasta ⅔ Ja raasta loput ⅓ pieneksi. Sekoittele jotta kaikki suklaat sulaa. Levitä leivinpaperille ja ripottele pistaasipähkinät päälle. Vie kylmään hetkeksi. Kun suklaa on jähmettynyt, katko paloja ja liimaa tuorejuuston avulla leivoksen kylkeen. 

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.