Koko Suomi leipoo: Kaukaa, mutta läheltä -maapallokakku, Tiia

koko_suomi_leipoo_s8_eps7_taidonnäyte_tehtävä_tiia_sole_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden seitsemännessä jaksossa tehtiin vastuullisuutta ilmentäviä maapallokakkuja.

  • Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min

Raparperipohja

  • 100 g voita
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2 dl vettä
  • 150 g ranskankermaa
  • 3 dl sokeria
  • 3 kpl kananmunaa
  • 5 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 dl kauralesettä
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 2 rkl vaniljasokeria
  • n. 200 g raparperia

Raparpericurd

  • 5 kpl kananmunan keltuaista
  • 500 g raparperia (tuore)
  • 1 dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • 50 g voita

Vaniljamousse & mansikat

  • 5 dl vispikermaa
  • 400 g tuorejuustoa
  • 1 dl tomusokeria
  • 500 g mansikkoita(tuore)

Kauramuru

  • 150 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl Kaurahiutaleita
  • 1 dl sokeria

Marenkivoikreemi

  • 5 kpl kanamunaa (valkuaiset)
  • 3 dl sokeria
  • 450 g voita
  • 1 rkl vaniljasokeria

Lisäksi

  • 1 sivu vohvelipaperia
  • 50 g saksanpähkinöitä
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • 1 kpl kukkalanka 40 cm
  • Kukkateippi, vihreä
  • Vihreä tomuväri
  • Elintarvikevärit; sininen, vihreä ja ruskea elintarvikeväri

Valmistusohje

RAPARPERIPOHJA: Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Kuori ja pilko raparperit pieniksi paloiksi, noin 1 cm x 1 cm. Sulata voi. Lisää mukaan rypsiöljy, creme fraice, sokeri sekä kananmunat. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivat aineet nesteisiin ja sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Kaada kolmeen vuokaan: halkaisijat 20, 18 sekä 16 cm. Lisää raparperin palat kakkutaikinan päälle. Paista alimmalla tasolla 180 asteessa noin 35–40 min. Jäähdytä pohjia hetken vuoissa ennen pois ottamista. Anna sitten jäähtyä kokonaan ennen kakun täyttämistä. 

RAPARPERICURD: Kuori ja pilko raparperi kattilaan veden kanssa, noin 1 cm paloiksi. Keitä veden ja sokerin kanssa, kunnes raparperi on pehmeää. Valuta vesi pois siivilän avulla, säästä neste kakkupohjan kostutusta varten. Hienonna raparperia siivilässä ja kaada takaisin kattilaan. Lisää kananmunien keltuaiset, säästä valkuaiset marenkikreemiä varten.  Sekoita, kunnes tahnamaista. Tarvittaessa lisää siivilöityä vettä.  Lisää voi, sekoita ja jäähdytä. 

VANILJAMOUSSE JA MANSIKAT: Vaahdota vispikerma. Lisää tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri. Pilko mansikat paloiksi ja siirrä kulhoon odottamaan täyttöä.

KAURAMURU: Sulata voi. Lisää muut ainekset voin sekaan ja levitä seos pellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 200 asteessa noin 10-15min, kunnes kullanruskeaa.

MARENKIREEMI: Laita valkuaiset ja sokeri teräsastiaan vesihauteen päälle. Lämmitä kunnes seos n. 60 asteinen. Kaada seos monitoimikoneeseen ja vatkaa täydellä teholla noin 5 min, kunnes seos on marenkia. Lisää huoneenlämpöinen voi pieninä määrinä ja vatkaa vielä noin 5 min melkein täydellä teholla. Mausta ja värjää suurin osa kreemistä siniseksi, ja noin 2-3 dl vihreäksi.

KAKUN TÄYTTÄMINEN: Kokoa kakku puolipallon muotoiseen teräsvuokaan, jonka olet päällystänyt sisältä kelmulla. Laita pienin pohja alimmaiseksi, pyöreä pinta alaspäin. Lisää vaniljamoussea n. 1/4 koko määrästä. Lisää raparpericurdia ja ripottele mansikan paloja ja kauramurua päälle. Lisää toisiksi pienin kakkupala ja toista täyttö, kunnes päällimmäisenä isoin kakkupala. Hyydytä jääkaapissa. Aloita sillä aikaa tekemään puu (ohje alla)

TAIMI: Leikkaa kukkalanka kolmeksi hieman keskenään eri pituiseksi palaksi. Leikkaa vohvelipaperista kolme lehden muotoista palaa ja kiinnitä ne kukkalankaan. Vohvelipaperin muotoa saa muokattua hieman kostutetuilla sormilla. Kiinnitä vihreällä kukkateipillä jokainen lanka yhteen ja muotoile taimen näköiseksi. Värjää tomuvärillä lehdet vihreiksi.

VIIMEISTELY: Kumoa kakku oikein päin tarjoilualustalle. Päällystä siniseksi värjätyllä marenkikreemillä ja anna hyytyä. Kumoa kakku oikein päin tarjoilualustalle. Päällystä siniseksi värjätyllä marenkikreemillä ja anna hyytyä (jatka puun valmistusta). Lisää keskelle kakkua saksanpähkinärouhetta ”mullaksi”. Pursota mullan ympärille ruohotyllalla vihreää marenkikreemiä Laita taimi ”mullan” keskelle. 

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.