Mainos

Koko Suomi leipoo: Katrin tyrni-kaneli kranssit

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps11_9963
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman ensimmäisessä jaksossa Katri leipoi tyrni-kaneli kransseja.

Hillo

  • 200 g pakastettuja tyrnimarjoja
  • 1 dl marmeladisokeria
  • 2 tl vaniljasokeria

Pullataikina

  • 1 ½ dl laktoositonta punaista maitoa
  • 1/3 pss Sunnuntai kuivahiivaa
  • ½ dl sokeria
  • 1-2 rkl tummaa siirappia
  • 1/3 tl suolaa
  • ½ rkl kardemummaa
  • 4-6 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 70 g Valio laktoositonta voita

Väliin

  • kanelia
  • sokeria

Koristeluun

  • 1 pkt punaisia kandeerattuja (sokeroituja) kirsikoita
  • raesokeria
  • tummanvihreää pasta tai geeliväriä
  • 1 kananmuna

Valmistusohje

VALMISTA TYRNIHILLO: Kaada jäiset tyrnimarjat, marmeladisokeri ja vaniljasokeri kattilaan. Kuumenna hiljalleen kiehuvaksi ja anna kiehua 5-10 minuuttia lieden tehosta riippuen. Siivilöi valmis hillo ja jäähdytä.

Hillo on valmista, kun marjat ovat hajonneet ja seos on hieman paksuuntunut. Hillon tulee kuitenkin olla notkeaa, jotta saat siivilöityä sen keittämisen jälkeen.

ALOITA TAIKINAN VALMISTAMINEN: Liuota kädenlämpöisen maidon joukkoon hiiva, suola, sokeri, siirappi ja kardemumma. Lisää vehnäjauhot hiljalleen taikinaan ja vatkaa muutama minuutti, jotta taikinaan tulee hyvä sitko. Tämän voit tehdä joko käsin tai yleiskoneella. Lisää loput jauhot vähitellen koko ajan alustaen. Lisää viimeiseksi pehmeä voi ja jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä taikina ja pidä tässä kohtaa 10-15 minuutin taikinalepo.

Kun taikina on levännyt, aloita leipominen. Ota taikinasta aluksi pieni pala pullataikinaa sivuun koristelehtiä varten.

Kauli taikinasta n. 0,5 cm paksu suorakaiteen mallinen levy (n. 20 cm x 35 cm). Levitä taikinalevyn päälle ensiksi jäähtynyt tyrnihillo tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle vielä kanelia ja hieman sokeria.

Taita pidempisivu levystä puoliksi, jolloin hillo jää taikinan väliin. Leikkaa taitoksensuuntaisesti noin 1,5-2 cm paksuja suikaleita.

Kieritä suikaleita päistään, jolloin ne muodostavat serpenttiinimäisen muodon. Yhdistä päädyt kranssin muotoon ja aseta mahdollisimman tasainen ympyrä pellille. Painele kranssin liitoskohta hyvin sormella kiinni.

Anna kranssien kohota pellillä sen aikaa, kun valmistat koristelehdet. Värjää loppuosa taikinasta vihreällä pasta tai geeli värillä. Kauli taikina ohueksi ja leikkaa, muotoile tai painele muotilla siitä lehdet kransseihin (2 lehteä/kranssi).

Kun lehdet ovat valmiit aseta ne kranssin liitoskohtaan. Paina lopuksi vielä lehtien keskelle punainen kirsikka ja voitele kananmunalla. Ripottele kranssiin raesokeria.

Paista kransseja 225 asteessa 10-15 minuuttia uuni tehosta riippuen. Ripusta narulla joulukuuseen tai nauti sellaisenaan!

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää jälleen suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Kolmen päivän vierailun aikana kokeillaan rohkeasti uusia raaka-aineita, opitaan maistamaan erilaisia makuja ja haastetaan vanhoja tottumuksia. Kyytiä saavat niin pakastepizzat, sokerikoukut kuin ruokahävikkiongelmat ja tilalle tulevat monipuoliset, värikkäät annokset sekä suunnitelmallisuus. Luvassa on iloista yhdessä tekemistä ja tärkeitä oivalluksia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja