Koko Suomi leipoo: Katrin tyrni-kaneli kranssit
Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman ensimmäisessä jaksossa Katri leipoi tyrni-kaneli kransseja.
Hillo
- 200 g pakastettuja tyrnimarjoja
- 1 dl marmeladisokeria
- 2 tl vaniljasokeria
Pullataikina
- 1 ½ dl laktoositonta punaista maitoa
- 1/3 pss Sunnuntai kuivahiivaa
- ½ dl sokeria
- 1-2 rkl tummaa siirappia
- 1/3 tl suolaa
- ½ rkl kardemummaa
- 4-6 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 70 g Valio laktoositonta voita
Väliin
- kanelia
- sokeria
Koristeluun
- 1 pkt punaisia kandeerattuja (sokeroituja) kirsikoita
- raesokeria
- tummanvihreää pasta tai geeliväriä
- 1 kananmuna
Valmistusohje
VALMISTA TYRNIHILLO: Kaada jäiset tyrnimarjat, marmeladisokeri ja vaniljasokeri kattilaan. Kuumenna hiljalleen kiehuvaksi ja anna kiehua 5-10 minuuttia lieden tehosta riippuen. Siivilöi valmis hillo ja jäähdytä.
Hillo on valmista, kun marjat ovat hajonneet ja seos on hieman paksuuntunut. Hillon tulee kuitenkin olla notkeaa, jotta saat siivilöityä sen keittämisen jälkeen.
ALOITA TAIKINAN VALMISTAMINEN: Liuota kädenlämpöisen maidon joukkoon hiiva, suola, sokeri, siirappi ja kardemumma. Lisää vehnäjauhot hiljalleen taikinaan ja vatkaa muutama minuutti, jotta taikinaan tulee hyvä sitko. Tämän voit tehdä joko käsin tai yleiskoneella. Lisää loput jauhot vähitellen koko ajan alustaen. Lisää viimeiseksi pehmeä voi ja jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä taikina ja pidä tässä kohtaa 10-15 minuutin taikinalepo.
Kun taikina on levännyt, aloita leipominen. Ota taikinasta aluksi pieni pala pullataikinaa sivuun koristelehtiä varten.
Kauli taikinasta n. 0,5 cm paksu suorakaiteen mallinen levy (n. 20 cm x 35 cm). Levitä taikinalevyn päälle ensiksi jäähtynyt tyrnihillo tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle vielä kanelia ja hieman sokeria.
Taita pidempisivu levystä puoliksi, jolloin hillo jää taikinan väliin. Leikkaa taitoksensuuntaisesti noin 1,5-2 cm paksuja suikaleita.
Kieritä suikaleita päistään, jolloin ne muodostavat serpenttiinimäisen muodon. Yhdistä päädyt kranssin muotoon ja aseta mahdollisimman tasainen ympyrä pellille. Painele kranssin liitoskohta hyvin sormella kiinni.
Anna kranssien kohota pellillä sen aikaa, kun valmistat koristelehdet. Värjää loppuosa taikinasta vihreällä pasta tai geeli värillä. Kauli taikina ohueksi ja leikkaa, muotoile tai painele muotilla siitä lehdet kransseihin (2 lehteä/kranssi).
Kun lehdet ovat valmiit aseta ne kranssin liitoskohtaan. Paina lopuksi vielä lehtien keskelle punainen kirsikka ja voitele kananmunalla. Ripottele kranssiin raesokeria.
Paista kransseja 225 asteessa 10-15 minuuttia uuni tehosta riippuen. Ripusta narulla joulukuuseen tai nauti sellaisenaan!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Pika bébét
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan