Mainos

Koko Suomi leipoo: Katrin suklaa-appelsiini piparit

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps11_9963
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman ensimmäisessä jaksossa Katri leipoi suklaa-appelsiini pipareita.

Keksitaikina

  • 90 g Valio laktoositonta voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 ¾-2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • ½- ¾ dl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 raastettu appelsiininkuori
  • ½ tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa

Pikeeri

  • ½ dl kananmunan valkuaista (n.1-2 munaa)
  • 3-3 ½ dl tomusokeria
  • pasta tai geeli värejä oman mielen mukaan

Valmistusohje

OHJE: Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Mittaa yleiskoneeseen (tai kulho + sähkövatkain) voi ja sokeri. Vaahdota niitä muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita huolellisesti.

Mittaa toiseen kulhoon kuivat ainekset ja sekoita ne huolellisesti. Raasta appelsiininkuori ja lisää taikinaan. Lisää kuivat aineet kolmessa osassa taikinaan. Vatkaa vain pikaisesti sekaisin, ettei taikinaan muodostu sitkoa.

Kauli taikina kahdeksi ohueksi levyksi. Kääri levyt tuorekelmun sisään ja vie jääkaappiin 30 minuutiksi tai pakkaseen 15 minuutiksi.

Kauli taikina 3-4 mm ohueksi levyksi hyvin jauhotetulla alustalla. Leikkaa taikinalevyistä haluamasi muotoisia keksejä ja siirrä ne pellille. Muodosta jäljelle jääneestä taikinasta uusi pallo ja kaulitse uudelleen. Jos taikina ehtii pehmetä huoneenlämmössä pehmeäksi, laita se uudelleen jääkaappiin. Tee jokaiseen pipariin pillillä ripustusreikä.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 10 minuutin ajan. Keksit ovat uunista tullessaan vielä pehmeitä, mutta jäähtyessään ne kovettuvat sopiviksi.

PIKEERI: Mittaa valkuainen ja tomusokeri kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella 3-4 minuuttia. Värjää halutessasi pasta-, tai geeliväreillä. Pikeeri kovettuu nopeasti! Jos et aloita pursottamista heti, laita pikeeri pursotuspussiin ja teippaa tyllan pää umpeen. Jos kaikki ei mahdu kerralla pursotuspussiin, kastele talouspaperi vedellä ja peitä kulhoon jäävä pikeeri sen avulla.

Koristele jäähtyneet keksit pikeerillä. Keksit säilyvät hyvänä noin kolmesta viiteen päivään suljetussa rasiassa.

Hyvin jäähdytetty taikina pitää muotonsa kauniisti uunissa, joten taikinan käyttäminen jääkaapin kautta on tärkeä vaihe!

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!