Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Kartanon ruusut Saimaan lumossa, Ilonan resepti

Julkaistu 24.03.2025 15:03

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan tuoreen kauden kolmannen jakson resepti.

Sienileivän taikina

  • 165 g täysmaitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 315 g vehnäjauhoa
  • 25 g sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 50 g voita
  • n. 3 dl taikinan käsittelyyn vehnäjauhoja

Punajuurileivän taikina

  • 225 g (2-3 pientä) punajuurta
  • 70 g keitinvesi taikinaan
  • 10 g tuorehiivaa
  • 5 g suolaa
  • 185 g vehnäjauhoja
  • 20 g voita
  • n. 3 dl taikinan käsittelyyn vehnäjauhoja

Punajuurileivän täyte

  • n. 135 g (loput taikinaan tarkoitetusta määrästä) soseutettua punajuurta
  • 1 kpl valkosipulinkynttä
  • 1 tl sitruunamehua
  • ripaus suola
  • ripaus mustapippuria
  • 75 g sinihomejuustoa
  • 30 g saksanpähkinöitä

Sienileivän täyte

  • 25 g kuivattuja herkkutatteja
  • 0,5 dl nokkosta, kuivattu
  • 30 g auringonkukansiemeniä
  • 1 kpl valkosipulinkynsi
  • 100 g oliiviöljyä
  • 50 g parmesaania
  • ripaus suolaa

Voiteluun

  • 1 kpl kananmuna
  • 50 g maitoa

Lehtipersiljavoi

  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 dl lehtipersiljaa, tuore
  • 200 g voita

Valmistusohje

HERKKUTATTIEN JA NOKKOSEN ENNALLISTAMINEN: Laita sienileivän täytettä varten herkkutatit ja nokkonen likoamaan kuumaan veteen metallisiivilään. 

PUNAJUURIEN KYPSENNYS: Kuori ja paloittele punajuuret pieniksi kuutioiksi. Laita ne kattilaan ja lisää vettä sen verran, että ne juuri peittyvät. Keitä kypsiksi.

SIENILEIVÄN TAIKINA: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää osa jauhoista, sokeri ja suola, ja vaivaa. Lisää jauhoja tarvittaessa koko reseptissä mainittu määrä. Lisää viimeisenä voi. Jätä taikina lepäämään.

PUNAJUURIEN SOSEUTTAMINEN: Ota punajuurien keitinvesi talteen erilliseen kulhoon. Soseuta punajuuret ilman nestettä. Mittaa taikinaa varten 90 g sosetta leivontakulhoon ja jätä loput soseesta soseutusastiaan täytettä varten. Yhdistä soseutuskulhoon kaikki muut punajuurileivän täytteen ainekset paitsi
saksanpähkinä. Soseuta ja jätä odottamaan. Vie sauvasekoitin pesuun.

PUNAJUURILEIVÄN TAIKINA: Laita taikinaan tarkoitetun soseen joukkoon keitinvettä 70 g (jatka vedellä, jos keitinvesi ei riitä). Liuota hiiva kädenlämpöiseen punajuuriveteen/-soseeseen. Lisää suola ja vehnäjauhot ja vaivaa käsin. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi. Jätä taikina lepäämään. 

SIENIPESTO JA SIENILEIVÄN TÄYTTÄMINEN: Raasta parmesaani. Laita kaikki peston ainekset korkeaan astiaan ja survo sauvasekoittimella tasaiseksi. Punnitse taikina ja ota siitä 140 g erikseen. Kaulaa loppu taikina suorakaiteen muotoon 55 cm x 15 cm. Levitä pesto taikinalevyn pinnalle siten, että 1/3 pinnasta jää pituussuunnassa ilman pestoa. Taittele pituussuunnassa kolmeen kerrokseen aloittaen pestottomasta osasta. Leikkaa taikina pituussuunnassa kolmeen säikeeseen. Käännä säikeet siten, että pestopuoli on ylöspäin. Letitä taikina. Kaulaa ja täytä jäljellä oleva taikina pyrstön muotoon. Asettele pitko ja pyrstö pellille kalan muotoon. Tee pyrstöön kuvioita veitsellä painelemalla. Kohota. Voitele maidon ja kananmunan seoksella. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia punajuurileipien kanssa. 

PUNAJUURILEIVÄN TÄYTE JA TÄYTTÄMINEN: Pilko saksanpähkinät rouheeksi. Jaa levännyt punajuuritaikina kuuteen osaan ja kaulaa niistä jokainen ohueksi, pitkäksi soikioksi (n. 20 x 6 cm). Leikkaa pituussuunnassa kolmeen säikeeseen siten, että osat yhdistyvät edelleen yläreunasta. Letitä säikeet. Lisää lettien päälle täytteet. Kieritä ruusuiksi. Kohota. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia sienileivän kanssa. 

LEHTIPERSILJAVOI: Hienonna lehtipersilja. Pehmitä voi ja sekoita ainekset keskenään sekaisin.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Kukkaan puhjennut juustopiiras, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: Makujen metsä, Sarahin reseptiKoko Suomi leipoo: Yrttipestoinen leipäpuu, Johannan reseptiKoko Suomi leipoo: Kolmen viljan norppaleipä Saimaan levitelaudalla, Lenan reseptiKoko Suomi leipoo: Ullan Villimpi täytetty yrttileipäKoko Suomi leipoo: Oton Juures-yrttikranssi
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti