Koko Suomi leipoo: Käpykakku
Koko Suomi leipoo -sarjan toisessa jaksossa taidonnäytteessä tehtiin käpykakku.
- Aktiivinen valmistusaika: 2h
Kakkupohja
- kananmuna 4 kpl
- sokeri 110 g
- Sunnuntai erikoisvehnäjauho 110 g
- perunajauho 30 g
Kostutus
- Vesi 200 ml
- Sokeri 50 g
- rommi
Täyte
- Omenahillo
- omena 150 g (kuorittu ja pilkottu)
- hillosokeri 80 g
- vesi
- kaneli
- sitruunamehu
Vaniljakreemi
- Valio kuohukerma 200 ml
- keltuainen 2 kpl
- perunajauho 15 g
- sokeri 50 g
- vaniljasokeri 2 tl
- Valio vispikerma 200 ml
- rommi
Kuorrutekreemi
- suklaa 40 g
- kaakaojauhe n. 1 tl
- vesi (kaakaojauheen liotukseen)
- Valio voi 50 g
- tomusokeri 20 g
Kuorrutus
- tomusokeri n. 200 g
- kaakaojauhe 15 g
- mantelijauhe 120 g
- valkuainen n. 40 g
- glukoosisiirappi
Pinnalle
- tomusokeri
Valmistusohje
OHJE: Esivalmistele halkaisijaltaan noin 20 cm vuoka. Vaahdota kananmuna ja sokeri. Lisää jauhot. Kaada massa kakkuvuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa kypsäksi.
Valmista kuorrute. Mittaa tomusokeri, kaakaojauhe ja mantelijauhe kulhoon. Lisää joukkoon valkuaiset vähitellen sekoittaen. Sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa glukoosisiirappia. Lisää tomusokeria niin, että saat kuorrutteesta kaulittavan. Kääri kuorrute kelmuun ja laita jääkaappiin tai pakastimeen.
Valmista täyte. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Pilko omenat pieniksi kuutioiksi kattilaan ja lisää omenoiden päälle tilkka vettä. Pehmennä omenat välillä sekoittaen. Lisää hillosokeri, kaneli ja sitruunamehu. Keitä hillokkeeksi. Voit halutessasi soseuttaa sauvasekoittimella.
Sekoita kerma, keltuaiset, sokeri ja perunajauhot. Keitä seosta koko ajan hyvin sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Jäähdytä. Vaahdota vispikerma. Yhdistä kiisseli ja vaahdotettu vispikerma. Mausta vaniljasokerilla ja rommilla.
Valmista kuorrutekreemi. Sulata suklaa. Liota kaakaojauhe veteen. Vaahdota voi ja tomusokeri. Lisää kaakao ja suklaa. Sekoita tasaiseksi.
Kakun kokoaminen ja koristelu. Leikkaa kakkupohja vaakatasossa kolmeen osaan. Kokoa kakku kostuttamalla pohjat rommivedellä ja täyttäen omenahillolla sekä vaniljakreemillä (kaksi täyteväliä). Leikkaa kakun keskiosa kaarevaan muotoon. Pilko pienimmiksi suikaleiksi sivusta jääneet palat ja liimaa ne omenahillolla ja kreemillä yhteen niin, että saat kakusta kävyn muotoisen.
Kuorruta kuorrutekreemillä niin, että kakun pinta on tasainen ja kolot täyttyvät.
Kauli marsipaanikuorrutus ja levitä se kakun päälle. Leikkaa käpysuomut saksilla.
Viimeistele tomusokerilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa