Koko Suomi leipoo: Kanelipullakakku, Johannan resepti
Johannan kanelipullakakku.
Julkaistu 10.03.2025 20:45
MTV LIFESTYLE
Koko Suomi leipoo -sarjan kymmenennen kauden 2. jaksossa leivottiin fantasiakakkuja.
KARDEMUMMA-PUOLUKKA KAKKUPOHJAT
430g vehnäjauhoja
1 tlsuolaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1 tl ruokasoodaa
330 g (huoneenlämpöistä) suolatonta voita
350 g sokeria
3 kokonaista isoa munaa ja 2 valkuaista
2 tl vaniljauutetta
360 ml (huoneenlämpöistä) kirnupiimää
150 g (jäisiä) puolukoita + 10g perunajauhoja
VUOKIEN VOITELUUN
20g voita
40g vehnäjauhoja
KANELIBOSTON
PULLATAIKINA
2 dl täysmaitoa
20 g hiivaa, tuore
40 g sokeria
½ tl suolaa
½ tl kardemummaa
400 g vehnäjauhoja
40 g voita (pehmeää)
KANELITÄYTE
40 g voita (pehmeää)
50 g fariinisokeria
1 ½ rkl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
1 rkl mantelijauhetta
RUSKISTETTU VOIKREEMI
225g (suolatonta) voita
300g tuorejuustoa
400-500g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1-2 tl kanelia
½ tl suolaa
TOMUSOKERIKUORRUTE
100-150g tomusokeria
1-2 rkl maitoa
KAKUN KOKOAMINEN
100 g mantelirouhetta
Valmistusohje
KARDEMUMMA-PUOLUKKA KAKKUPOHJAT
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen
Voitele ja jauhota 3 kpl 20 cm kakkuvuokia, pohjalle voi laittaa leivinpaperin, helpottaa irrottamista paistamisen jälkeen
Sekoita kulhossa vehnäjauhot, suola, leivinjauhe, kardemumma ja ruokasooda keskenään. Aseta sivuun
Vatkaa yleiskoneessa voi ja sokeri keskenään, noin 3 minuuttia. Kaavi kulhon reunoja ja pohjaa alas silikonilastalla tarpeen mukaan
Vatkaa joukkoon kerralla 3 kananmunaa, 2 valkuaista ja vaniljauute kunnes sekoittuvat, noin 2 minuuttia. Kaavi kulhon reunoja ja pohjaa tarpeen mukaan
Vatkaa hitaasti ja lisää samalla kuivat aineet pikkuhiljaa ja sen jälkeen piimä, sekoita vain sen verran että taikina on juuri ja juuri sekoitettu. Älä sekoita liikaa! Taikina on paksuhkoa. Pyöritä jäisiä puolukoita perunajauhoissa ja sekoita ne varovasti taikinan sekaan
Kaada taikina tasaisesti kakkuvuokiin. Punnitse ne halutessasi keittiövaa'alla tarkkuuden varmistamiseksi
Paista kakkupohjia noin 25 minuuttia tai kunnes kakut ovat kypsiä. Testaa kypsyys tarvittaessa tikulla. Anna kakkujen jäähtyä hetki ja kumoa sitten ritilän päälle jäähtymään.
KANELIBOSTON
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva ja sokeri. Vatkaa yleiskoneella hitaalla teholla, lisää jauhot, suola ja lopuksi pehmeä voi. Vaivaa taikinaa ainakin muutama minuutti.
Anna taikinan levätä noin 10 min.
Valmista kanelitäyte sekoittamalla kaikki raaka-aineet kulhossa, käytä käsivatkainta tai teholeikkuria.
Kauli taikinasta suorakaide noin 30x40cm ja levitä kanelitäyte. Rullaa ja leikkaa noin 15 pullaa. Asettele pullat 20cm kakkuvuokaan ja anna kohota noin 15 minuuttia. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.
RUSKISTETTU VOIKREEMI
Laita voi pieneen kattilaan lämpiämään ja sekoita, kunnes se on täysin sulanut.
Jatka ruskistamista ja sekoitta usein, kunnes väri muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinämäiseltä, noin 5-10 minuuttia.
Laita ruskistettu voi pieneen kulhoon ja jäähdytä, kunnes se on melkein jähmettynyt, mutta silti riittävän pehmeä vatkattavaksi (noin 20-30 minuuttia pakastimessa, tunti jääkaapissa).
Vatkaa voi vaaleaksi ja kermaiseksi, noin 2 minuuttia.
Lisää tuorejuusto, kaneli, tomusokeri, suola ja vatkaa täysin tasaiseksi ja kuohkeaksi, noin 2-3 minuuttia.
TOMUSOKERIKUORRUTE
Sekoita kulhossa tasaiseksi tahnaksi.
KAKUN KOKOAMINEN
Aseta korkean 20 cm kakkuvuoan reunoille reunakalvo.
Asettele sitten pohjalle ensimmäinen kakkupohja ja laita päälle osa voikuorrutteesta.
Laita seuraava pohja ja taas voikuorrutetta.
Aseta viimeinen pohja päälle ja laita asettumaan jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
Kumoa kakku varovasti vuoasta ja kuorruta lopulla voikuorrutteella.
Aseta viimeiseksi bostonpulla ja kuorruta tomusokerikuorrutteella. Koristele reunat mantelirouheella. Nauti!