Koko Suomi leipoo: Joulun makeat maut

Koko Suomi leipoo: Joulun makeat maut
Kirsikka Lyhteilä

Koko Suomi leipoo -ohjelman kuudennessa jaksossa kilpailijat tuunaavat perinteisiä joululeivonnaisia uuteen uskoon.

Mehevä kaakaopohja

  • 210 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 190 g sokeria
  • 75 g kaakaota (leivontaan tarkoitettua)
  • 0,75 tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,75 tl ruokasoodaa
  • 300 ml vettä
  • 90 g rypsiöljyä
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl voita vuoan voiteluun/vuokaspray

Kostutus

  • 2 dl täysmaitoa
  • 2 rkl kaakaojuomajauhetta

Täytteeksi

  • 4 dl kuohukermaa
  • 250 g mascarponea
  • 100 g valkosuklaata
  • 1 tl liivatejauhetta
  • 1 rkl vettä
  • 2 granaattiomenaa

Piparkakkukastike

  • 1,5 dl vettä
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,25 dl tummaa siirappia
  • 1 tl kanelia
  • 0,5 tl inkivääriä
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 0,5 tl jauhettua neilikkaa
  • 0,5 tl pomeranssinkuorta
  • pieni ripaus maustepippuria

Piparkakkupohja

  • 100 g piparkakkuja
  • 40 g voita

Korallituille

  • 80 g vettä
  • 10 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 20 g rypsiöljyä
  • ripaus sokeria
  • ripaus suolaa
  • syötävä kimallespray, kulta

Kuorrute, sveitsiläinen marenkivoikreemi

  • 4 valkuaista
  • 2 dl sokeria
  • 350 g voita
  • 1 tl vaniljauutetta
  • ripaus suolaa, jos käytät suolatonta voita.
  • 150 g tummaa suklaata

Viimeistely

  • Korallituille
  • Suklaapalloja, esim. pallomainen suklaakeksi
  • Suklaasprinkletti (esim. Unicorn poop tai Snowmans poop)
  • Kultaisia ja valkoisia koristerakeita
  • Piparkakkuja
  • Syötävä kimallespray, kulta
  • Syötävä kimallespray, helmiäinen
  • Kultaista tomuväriä
  • 2 cl vodkaa tai vettä

Valmistusohje

Pakkasessa kimaltava hanki. Lumessa kultaista valoaan hohtava tuikku. Sisällä talossa lämmintä ja kutsuvaa. Nenään kiirii piparkakun mausteinen tuoksu. Konvehtirasia odottaa pöydällä valitsijaansa. Glögi höyryää lasissa. Tässä kakussa yhdistyvät kaikki minulle tärkeät makeat joulun maut, suklaa, piparit ja glögi. Mehevä kaakaopohja tuo suklaan makua, raikas ja pirskahteleva granaattiomena tuo mieleen glögin yhdessä piparkakkukastikkeen kanssa. Kakun alin kerros, piparkakkumuru, tuo mukavaa rapeutta ja on erilainen lisä täytekakkuun.

MEHEVÄ KAAKAOPOHJA: Pingota leivinpaperi kahden 16 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Voitele tai suihkauta spraylla vuoan pohja ja reunat. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää nesteet ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina kahteen vuokaan ja paista 160 asteisessa uunissa uunin alatasolla n. 35-40 min. Anna pohjien jäähtyä ennen puolittamista.

TÄYTE: Irrota siemenet granaattiomenasta. Jätä odottamaan. Mittaa kerma ja mascarpone yleiskoneen kulhoon. Vatkaa pallovatkaimella löysäksi vaahdoksi. Laita liivate turpoamaan veteen n. 5-7 min. Sulata valkosuklaa, anna hieman jäähtyä ja lisää muuhun täytteeseen. Kuumenna turvonnut liivate ja lisää täytteeseen.

PIPARKAKKUKASTIKE: Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Kiehuta miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee hieman. Anna jäähtyä.

PIPARKAKKUPOHJA: Sulata voi. Murskaa piparit karkeaksi rouheeksi. Lisää joukkoon voisula.

KOKOAMINEN JA KORISTELU: Aseta kakkuvuoan rengas tarjoilualustalle ja vuoraa reuna korkealla leivinpaperin suikaleella. Painele kevyesti pohjalle piparkakku-voi muruseos. Lusikoi päälle ¼ täytteestä ja granaattiomenaa. Aseta päälle mehevä kaakaopohja, mascarponetäytettä, granaattiomenaa ja piparkakkukastiketta. Täytä loput kerrokset samoin. Laita kakku kylmään ja valmista koristeet sekä kuorrute.

KORALLITUILLE: Sekoita vesi ja vehnäjauhot. Lisää joukkoon öljy. Kuumenna paistinpannu (24-26 cm halkaisija) ja kaada koko seos pannulle. Anna tuillen “porista”, kunnes se on kokonaan rapea. Nosta palettiveitsen avulla kuivumaan leivinpaperin päälle. Ripauta päälle aavistus suolaa ja sokeria. Anna jäähtyä ja öljyn hieman imeytyä pois. Spreijaa kultaspraylla. Anna kuivua.

KUORRUTE: Laita valkuaiset yleiskoneen kulhoon. Lisää joukkoon sokeri. Aseta kulho vesihauteen päälle. Lämmitä seosta koko ajan kevyesti sekoittaen, kunnes seos saavuttaa 70 astetta. Siirrä kulho yleiskoneeseen, jossa on pallovatkain. Sekoita pienellä nopeudella, kunnes muna-sokeriseos jäähtyy ja kulho ei tunnu enää lämpimältä. Lisää nopeutta ja vatkaa kuohkeaksi ja kiiltäväksi marengiksi. Vaihda koneeseen lapa-vatkain ja lisää pehmeä voi nokare kerrallaan marengin joukkoon koko ajan hitaasti vatkaten. Voin lisäyksen jälkeen vatkaa seos tasaiseksi ja pehmeäksi. Lisää vaniljauute. Jos seos näyttää juoksettuvan niin jatka vatkaamista, kunnes saat sileää ja kuohkeaa marenkivoikreemiä. Ota pieni määrä kuorrutetta (n. 2 dl) talteen erilliseen kulhoon. Jätä odottamaan. Sulata suklaa, anna hieman jäähtyä ja lisää loppuun kuorrutteeseen kevyesti sekoittamalla. Laita suklaakuorrute pursotinpussiin, jossa on leveä suora tylla. Pursota täytettä kakun reunaan aloittaen alhaalta ja etene ylös. Tasoita reuna palettiveitsellä tai leveällä tasaisella raapalla. Laita kakku kylmään. Levitä vaaleaa kuorrutetta pitsimaton reunaan. Aseta pitsimatto kovettuneen kuorrutteen päälle kakun reunaan. Tasoita pitsimatto kakun reunaan. Apuna voit käyttää sokerimassatasoitinta. Laita kakku kylmään. Ota pitsimatto varovasti pois, kun marenkivoikreemi on jähmettynyt.

VIIMEISTELY: Leikkaa pitsikuorrutteen ja suklaakuorrutteen rajalle railomainen kolo terävällä veitsellä. Kuorruta railon reunat suklaakuorrutteella. Painele suklaapalloja, suklaasprinklettejä ja pienempiä koristerakeita railoon niin, että kuorrutetta ei näy. Laita kakku kylmään. Sekoita kultaista tomuväriä nesteeseen niin, että saat siveltimellä leviteltävää maalia. Maalaa railon reunat kultamaalilla. Aseta korallituillet kakun päälle. Voit palastella isosta tuillesta pienempiä palasia. Asettele suklaasprinklettejä, koristerakeita ja Candy Melts - palloja kakun päälle. Suihkauta kultaista kimalletta suklaakuorrutteeseen sinne tänne. Suihkauta helmiäiskimalletta valkoiseen kuorrutteeseen. Nauti kynttilän valossa höyryävän glögin kera.

VINKIT:

Mehevä kaakaopohja toimii myös kahvikakkuvuoassa paistettuna.

Erinomainen tarjottava vegaanille, kun lisäät tarjolle kasvipohjaista vispiä ja granaattiomenaa.

Pohja toimii myös gluteenittomista jauhoista tehtynä. Lisää kuitenkin joukkoon 0,5 tl psylliumia.

Jos vatkaat täytteen napakaksi ja annat kakun vetäytyä kylmässä yön yli, niin liivatetta ei tarvita.

Marenkivoikreemi juoksettuu helposti tekovaiheessa. Jos näin käy, niin jatka vatkaamista, kunnes kreemi on sileää ja ilmavaa.

Korallituillen paistaminen vie aikaa. Luota ja anna kypsyä.

Käytä koristelussa omaa luovuuttasi ja tee kakusta oman näköisesi.

Pyöreiden suklaakoristeiden tilalla voit käyttää myös lempi konvehtejasi.

Jos laiskottaa, niin yksinkertaista koristelua: jätä marenkivoikreemi pois, sulata 75 g sinistä suklaata kera 1 dl kermaa, anna hieman jäähtyä ja kaada kakun päälle. Koristele lempi konvehdeillasi, piparkakuilla ja granaattiomenalla.

 





Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.