Koko Suomi leipoo: Japanilaiset maitosämpylät
Koko Suomi leipoo -sarjan seitsemännessä jaksossa teknisessä tehtävässä leivotaan Japanilaisia maitosämpylöitä. Tarjoillaan luumulevitteen kanssa.
- Kokonaisvalmistusaika: 2h
- Annosmäärä: 9
Esiseos
- Valio täysmaito 70 ml
- Sunnuntai erikoisvehnäjauho 15 g
Taikina
- Sunnuntai erikoisvehnäjauho n. 250 g
- Sunnuntai kuivahiiva n. 5 g
- Valio täysmaito 100 ml
- sokeri 40 g
- suola ¾ tl
- Valio voi 50 g
- kananmuna 50 g
- Voitelu
- kananmuna
- vesi
Koristeet
- Sun-Maid rusinoita (silmät)
Taitotaikina
- Vesi 80 ml
- Suola 15 g
- Sunnuntai erikoisvehnäjauho 75 g
- Perunajauho 30 g
Viimeistely paiston jälkeen
- kaakaojauhe
- vodka
Luumulevite
- luumu 150 g
- rypsiöljy 1 tl
- pieni sipuli ½ kpl
- tuore inkivääri ½ rkl
- valkosipulin kynsi 1 kpl
- laakerinlehti 1 kpl
- fariinisokeri 40 g
- vesi 100 ml
- etikka 1 tl
- maustepippuri
- mustapippuri
- suola
- Valio smetana 100 g
Valmistusohje
VALMISTUSOHJEET: Valmista esiseos yhdistämällä aineet kattilaan ja vatkaamalla pienellä lämmöllä, kunnes seos on tasainen ja paksuuntunut. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Yhdistä muut aineet ja lisää joukkoon jäähtynyt esiseos. Vaivaa erittäin hyvä sitko, taikinan kuuluu olla pehmeää ja hyvin elastista. Anna kohota taikinan kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina 10 yhtä suureen osaan ja muotoile varovasti palloiksi. Laita 9 sämpylää ringiksi leivinpaperin päälle (”puput ringissä”). Tee yhdestä sämpylästä pupun korvat jokaiselle sämpylälle. Kohota huolellisesti.
TAITOTAIKINA: Kuumenna vesi ja suola kiehumispisteeseen. Ota pois liedeltä ja lisää vehnäjauho. Jäähdytä 50 asteiseksi ja lisää perunajauho (osan voit korvata kaakaojauheella, jos haluat tehdä tummia koristeita). Jäähdytä.
Muotoile taikinasta koristeita sämpylöille (esim. häntä, kuonokopat, viikset).
SÄMPYLÖIDEN KORISTELEMINEN JA PAISTAMINEN: Voitele sämpylät vedellä ohennetulla kananmunalla. Laita taitotyötaikinasta tehdyt koristeet. Paista.
VIIMEISTELY PAISTON JÄLKEEN: Sekoita ainekset. Maalaa tarvittaessa viikset tms.
LUUMULEVITE: Raasta inkivääri ja pilko sipulit ja luumut. Kuullota sipulit ja mausteet kattilassa. Lisää pilkotut luumut, vesi, inkivääri, etikka ja fariinisokeri. Hauduta kypsäksi.
Soseuta tarvittaessa. Vaahdota smetana ja yhdistä seokset. Tarjoile erikseen sämpylöiden kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Suolakinuski-suklaajuustokakku
-
Lihamakaronilaatikko sulatejuustolla – Katjan maukkaampi makaronilaatikko
-
Salamurhaajan pasta eli spagetti all'assassina
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Kapen helppo kurpitsapasta
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Meksikolainen papukeitto