Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Jaanan juurileipurin jouluherkku

MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 20.12.2021 21:20

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman kolmannessa jaksossa loihdittiin juhlapöytään suolaisia ja makeita leivoksia.

Speltillä rikastettu rouhea voitaikina

  • 160 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 60 g spelttijauhoja
  • ripaus suolaa
  • 230 g kylmää Valio voita kuutioina
  • 100 g jääkaappikylmää juurta (jämäjuurta)
  • Noin 50 g jääkylmää vettä
  • 20 g Valio voita sulatettuna
  • sokeria
  • piparkakkumaustetta
  • 50 g Valio voita vuoan voiteluun tai vuokaspray

Suklaaganache

  • 200 g valkosuklaata
  • 2 dl Valio kuohukermaa
  • 50 g Valio voita

Täyte

  • Voit käyttää tähän myös tähteeksi jäänyttä riisipuuroa. Mausta puuroa hiukan vaniljajauheella ja sokerilla.
  • 0,75 dl puuroriisiä
  • 3 dl Valio kuohukermaa
  • 250 g mascarponea
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 1 tl liivatejauhetta (1 rkl kylmää vettä liivatteen liottamiseen)

Piparkakkusiirappi

  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl piparkakkumaustetta

Täyttäminen ja koristelu

  • 1-2 granaattiomenaa

Valmistusohje

SPELTILLA RIKASTETTU ROUHEA VOITAIKINA: Sekoita jauhot ja suola. Nypi kylmä voi jauhojen sekaan "liuskoiksi". Saa jäädä isojakin liuskoja, jotka taikinan sisällä sulaessaan muodostavat lehtevyyden. Kaada sekaan kylmä juuri ja vesi. Sekoita juuri sen verran, että taikina pysyy kasassa. Kääri kelmuun ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 20 minuuttia.  Ota taikina kylmästä ja kauli siitä suorakulmio noin 20 cm x 50 cm. Taittele taikina kolmeen osaan ja laita taas jääkaappiin 20 minuutiksi. Jos on aikaa niin taikina pärjää jääkaapissa useamman päivän ja odottaa sinua kun ehdit sen paistamaan. Ota taikina jääkaapista. Kauli noin 5 mm paksuksi suorakaiteeksi. Levitä kaulitulle taikinalevylle sulatettu voi, sokeri ja piparkakkumauste. Kääri taikina rullalle. Leikkaa rullasta noin 3 cm leveitä paloja. Aseta palaset pöydälle niin, että näet "rullakuvion”. Kauli palaset kelmun alla noin 10-12 cm pyörylöiksi ja aseta väärinpäin olevalle muffinipellille, voidellun kohouman päälle. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes kupit ovat kypsiä ja rapeita. Paistoaika riippuu taikinan paksuudesta. Anna jäähtyä ja valele kupin sisus suklaaganachella.

SUKLAAGANACHELLA: Rouhi suklaa mikro kestävään kulhoon. Kaada päälle kerma. Lämmitä mikrossa täydellä teholla 1 minuutti. Anna jäähtyä hiukan ja sekoita. Jos suklaa ei ole täysin sulanut lämmitä vielä 15-30 sekuntia ja sekoita uudelleen. Kun suklaa on täysin sulanut, lisää joukkoon kylmä voi pieninä nokareina. Sekoita kunnes voi on sulanut. Lusikoi suklaaganachea kuppien pohjalle  ja pyörittele reunoille. Ganachella on tarkoitus eristää kostea täyte rapeasta kupista. Anna jähmettyä kylmässä. 

TÄYTE: Keitä puuroriisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma ja mascarpone kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta vaahto vaniljajauheella ja sokerilla. Lisää joukkoon sulatettu liivate.  Ota puolet seoksesta ja kääntele joukkoon jäähtyneet riisit. 

PIPARKAKKUSIIRAPPI: Keitä vettä ja sokeria, kunnes seos kirkastuu. Lisää joukkoon piparkakkumauste. Anna kiehahtaa, niin mausteiden aromit vapautuvat paremmin. Anna jäähtyä. 

TÄYTTÄMINEN KORISTELU: Lusikoi puolet riisi-vanilja-mascarponevaahdosta kuppeihin. Valuta piparkakkusiirappia täytteen päälle ohuena nauhana. Ripottele väliin myös hieman granaattiomenaa. Laita loput riisitäytteestä kuppeihin. Lusikoi kerma-mascarponeseos kuppeihin riisitäytteen päälle. Ripottele päälle granaattiomenaa. 

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Pelataan dominoa! -kakku, LauraKoko Suomi leipoo: Mariamin Ti amoKoko Suomi leipoo: Ullan mustikkahöpörön pöperöleivosKoko Suomi leipoo: Täyteläinen suklaakakku suolaisella karamellilla ja paahdetuilla pekaanipähkinöilläKoko Suomi leipoo: Eclairs sablepäällisellä, sitruunatäytteellä ja suklaakuorrutteellaKoko Suomi leipoo: Cafe Mocha leivokset
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti