Mainos

Koko Suomi leipoo: Jaanan juurileipurin jouluherkku

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps13_0874
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman kolmannessa jaksossa loihdittiin juhlapöytään suolaisia ja makeita leivoksia.

Speltillä rikastettu rouhea voitaikina

  • 160 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 60 g spelttijauhoja
  • ripaus suolaa
  • 230 g kylmää Valio voita kuutioina
  • 100 g jääkaappikylmää juurta (jämäjuurta)
  • Noin 50 g jääkylmää vettä
  • 20 g Valio voita sulatettuna
  • sokeria
  • piparkakkumaustetta
  • 50 g Valio voita vuoan voiteluun tai vuokaspray

Suklaaganache

  • 200 g valkosuklaata
  • 2 dl Valio kuohukermaa
  • 50 g Valio voita

Täyte

  • Voit käyttää tähän myös tähteeksi jäänyttä riisipuuroa. Mausta puuroa hiukan vaniljajauheella ja sokerilla.
  • 0,75 dl puuroriisiä
  • 3 dl Valio kuohukermaa
  • 250 g mascarponea
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 1 tl liivatejauhetta (1 rkl kylmää vettä liivatteen liottamiseen)

Piparkakkusiirappi

  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl piparkakkumaustetta

Täyttäminen ja koristelu

  • 1-2 granaattiomenaa

Valmistusohje

SPELTILLA RIKASTETTU ROUHEA VOITAIKINA: Sekoita jauhot ja suola. Nypi kylmä voi jauhojen sekaan "liuskoiksi". Saa jäädä isojakin liuskoja, jotka taikinan sisällä sulaessaan muodostavat lehtevyyden. Kaada sekaan kylmä juuri ja vesi. Sekoita juuri sen verran, että taikina pysyy kasassa. Kääri kelmuun ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 20 minuuttia.  Ota taikina kylmästä ja kauli siitä suorakulmio noin 20 cm x 50 cm. Taittele taikina kolmeen osaan ja laita taas jääkaappiin 20 minuutiksi. Jos on aikaa niin taikina pärjää jääkaapissa useamman päivän ja odottaa sinua kun ehdit sen paistamaan. Ota taikina jääkaapista. Kauli noin 5 mm paksuksi suorakaiteeksi. Levitä kaulitulle taikinalevylle sulatettu voi, sokeri ja piparkakkumauste. Kääri taikina rullalle. Leikkaa rullasta noin 3 cm leveitä paloja. Aseta palaset pöydälle niin, että näet "rullakuvion”. Kauli palaset kelmun alla noin 10-12 cm pyörylöiksi ja aseta väärinpäin olevalle muffinipellille, voidellun kohouman päälle. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes kupit ovat kypsiä ja rapeita. Paistoaika riippuu taikinan paksuudesta. Anna jäähtyä ja valele kupin sisus suklaaganachella.

SUKLAAGANACHELLA: Rouhi suklaa mikro kestävään kulhoon. Kaada päälle kerma. Lämmitä mikrossa täydellä teholla 1 minuutti. Anna jäähtyä hiukan ja sekoita. Jos suklaa ei ole täysin sulanut lämmitä vielä 15-30 sekuntia ja sekoita uudelleen. Kun suklaa on täysin sulanut, lisää joukkoon kylmä voi pieninä nokareina. Sekoita kunnes voi on sulanut. Lusikoi suklaaganachea kuppien pohjalle  ja pyörittele reunoille. Ganachella on tarkoitus eristää kostea täyte rapeasta kupista. Anna jähmettyä kylmässä. 

TÄYTE: Keitä puuroriisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma ja mascarpone kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta vaahto vaniljajauheella ja sokerilla. Lisää joukkoon sulatettu liivate.  Ota puolet seoksesta ja kääntele joukkoon jäähtyneet riisit. 

PIPARKAKKUSIIRAPPI: Keitä vettä ja sokeria, kunnes seos kirkastuu. Lisää joukkoon piparkakkumauste. Anna kiehahtaa, niin mausteiden aromit vapautuvat paremmin. Anna jäähtyä. 

TÄYTTÄMINEN KORISTELU: Lusikoi puolet riisi-vanilja-mascarponevaahdosta kuppeihin. Valuta piparkakkusiirappia täytteen päälle ohuena nauhana. Ripottele väliin myös hieman granaattiomenaa. Laita loput riisitäytteestä kuppeihin. Lusikoi kerma-mascarponeseos kuppeihin riisitäytteen päälle. Ripottele päälle granaattiomenaa. 

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.