Koko Suomi leipoo: Inkivääriset raparperitartaletit

Koko Suomi leipoo jakso 1: PETRI
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden ensimmäisessä jaksossa loihdittiin pieniä herkkuja raparperista. Tässä Petrin luomus.

Pohja

  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhetta
  • 2 dl tomusokeria
  • 1,5 tl jauhettua inkivääriä
  • 300 g voita
  • 2 kananmunankeltuaista

Täyte

  • 3 dl makeuttamatonta raparperimehua / noin 400–450 g raparperia
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl maizenaa
  • 4 kananmunaa
  • 200 g voita
  • 50 ml sitruunamehua
  • 2 tl liivatejauhetta

Marenki

  • 150 g valkuaista
  • 5 g sitruunamehua
  • 250 g sokeria
  • 75 g vettä (sokeriliemi)
  • 50 g sokeria (sokeriliemi)

Hillottu inkivääri

  • 100 g tuoretta inkivääriä
  • 100 g sokeria
  • 2 rkl hunajaa
  • 175 ml vettä

Valmistusohje

1. Valmista ensin tartalettitaikina. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kylmä paloiteltu voi. Nypi aineet nopeasti murumaiseksi taikinaksi. Lisää kananmunankeltuaiset. Peitä taikina tuorekelmulla ja aseta se jääkaappiin.

2. Kuori inkivääri ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Kiehauta siivut runsaassa vedessä kattilassa ja anna seistä 5 -10 min. Toista tämä kolme kertaa, jotta inkiväärin pistävä maku laimenee.

3. Paloittele raparperit ja soseuta ne. Puserra sose siivilän läpi kattilaan. Lisää joukkoon sokeri ja maizena. Kiehauta seos koko ajan vispilöiden ja jatka kunnes se sakenee. Vatkaa munat kevyesti vaahdoksi ja lisää ne sitten kuumaan seokseen koko ajan sekoittaen. Nosta kattila pois liedeltä. Mittaa liivatejauhe yhdessä sitruunamehun kanssa pieneen kattilaan turpoamaan. Sekoita raparperikastikkeen joukkoon paloiteltu voi. Kuumenna liivatetta kattilassa kunnes se on liuennut juoksevaksi nesteeksi. Lisää se kastikkeen joukkoon ja sekoita hyvin. Siivilöi kastike ja anna sen jäähtyä.

4. Laita uuni kuumenemaan +200 asteeseen. Kaaviloi taikina ohueksi levyksi. Voitele tartalettivuoat. Vuoraa vuoat taikinalla. Tee taikinaan reikiä haarukalla. Aseta kunkin taikinalla vuoratun vuoan päälle hieman vuokaa suurempi pala leivinpaperia ja sen päälle paistokuulat. Paista tarteletteja uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

5. Kaada inkiväärien viimeinen liotusvesi pois. Laita kattilaan vesi, sokeri ja hunaja inkiväärin kera. Anna kiehua noin 30 minuuttia.

6. Poista tartaleteista leivinpaperi kuulineen. Alenna lämpötila 180 asteeseen. Jatka paistamista vielä 10 minuuttia tai kunnes tartaletit ovat kypsiä. Nosta ne uunista jäähtymään.

7. Mittaa marenkia varten kattilaan valmiiksi 75 g vettä ja 50 g sokeria.

8. Mittaa puhtaaseen ja kuivaan yleiskoneen kulhoon valkuaiset, sitruunanmehu ja puolet sokerista (125 g).

9. Laita kattila tulelle ja ala vatkata marenkia yleiskoneessa kun sokeriveden lämpötila on 100 astetta.

10. Lisää loput sokerista kun valkuaisvaahto alkaa tulla jämäkäksi ja jatka vaahdottamista. Lisää vaahdon joukkoon +122 asteinen sokeriliemi ohuena nauhana. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on huoneenlämpöistä. Siirrä marenki pursotinpussiin.

11. Poista tartaletit paistovuoista ja aseta ne tarjoiluvadille. Jaa täyte paistetuille taikinapohjille ja anna sen hyytyä. Pursota marenki täytteen päälle.

12. Viimeistele marenki kaasupolttimella ja koristele leivokset pienillä hillotun inkiväärin paloilla.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.