Koko Suomi leipoo: Inkan Yrttinen letitys

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps7_6875
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo -sarjan seitsemännessä jaksossa tehtävänä on täytetyt koristeleivät.

Vaalea leipä

  • 2,5dl vettä
  • 25g tuorehiivaa
  • 2tl suolaa
  • 1dl aurinkokuivattua tomaattia
  • 2tl oreganoa
  • 6-8dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
  • 0,5dl aurinkokuivatun tomaatin öljyä

Ruistaikina

  • 1,5dl vettä
  • 1rkl rypsiöljyä
  • 1tl suolaa
  • 3dl Sunnuntai hieno täysjyväruisjauhoja
  • 1dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Täyte

  • 1 ruukku basilikaa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 0,5dl mantelilastuja
  • 0,5dl parmesaanijuustoa
  • 1tl suolaa
  • 0,5tl mustapippurirouhetta
  • 1dl oliiviöljyä

Valmistusohje

VAALEA LEIPÄ: Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota siihen hiiva. Lisää suola, mausteet ja yritit, vehnäjauho ja lopuksi öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Jätä liinan alle nousemaan noin 20 minuutiksi.

RUISTAIKINA: Sekoita ainekset keskenään ja vaivaa tasaiseksi taikinapalloksi. Kauli ohueksi levyksi ja leikkaa siitä pitkiä siivuja (3), jotka voi letittää vaalean leivän päälle.

TÄYTE: Rouhi ja pilko valkosipuli, basilika, ja juusto. Mittaa kaikki muut paitsi öljy ja suola/pippuri tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Lisää öljyä, kunnes seos on tarpeeksi juoksevaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

LEIVÄN KOKOAMINEN: Kauli vaalea leipä ohueksi levyksi ja levitä yrttitäytettä (pesto) levyn päälle tasaisen ohuesti, älä laita liikaa, jottei pursua. Kääri levy rullalle ja leikkaa pitkittäissuunnassa 4 siivuun niin kuin pullan letityksessäkin. Jätä päätyyn noin 1cm, jota et leikkaa. Voitele vaalean leivän osiot (4) kananmunalla. Letitä ruistaikina 3 osalla ja aseta se vaalean leivän eri osioiden päälle niin, että letitys jää pintaan. Letitä leipä kauniiksi letiksi ja aseta se sydämen muotoon pellille. Leikkaa muoteilla ruistaikinasta lumihiutaleita, vesipisaroita, lehtiä ja kukkia ja asettele ne tasaisesti letitetyn leivän päälle niin, että ne kulkevat vuodenaikojen mukaan ympäri sydämen. Voitele ruiskoristeet munalla ja ripottele päälle seesami- ja chia-siemeniä. Paista leipää 200 asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä ja kauniin ruskea pinnasta. Voit tarvittaessa peittää leivinpaperilla, ettei leipä tummu liikaa. Tarjoile pestotahnan kanssa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.