Koko Suomi leipoo: Inkan puppelsiini eli pulla-appelsiini

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps1_3765
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo -sarjan ensimmäisessä jaksossa taidonnäytteessä kisaajat pääsevät leipomaan suosikkinsa perinneleivonnaisista.

Pullat

  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl sokeria (hieno)
  • 1 tl kardemummaa
  • 100 g voisulaa
  • 6-8 dl vehnäjauhoja
  • 6 appelsiinia

Voiteluun

  • 1 kananmuna

Voinappi pulliin

  • 50 g pehmeää voita
  • 2 rkl sokeria (hieno)
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemumma

Appelsiinikastike

  • 2 dl puristettua appelsiinimehua
  • 1 dl sokeria

Suklaakastike

  • 200 g maitosuklaata
  • ½ dl kuohukermaa
  • nokare voita
  • ripaus suolaa

Valmistusohje

OHJE: Leikkaa appelsiinit puoliksi ja purista niistä mehut sitruspuristimella. Säästä kuoret. Sulata voi ja jätä jäähtymään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele sekä liota siihen hiiva hyvin. Lisää sokeri ja kardemumma sekä puolet voisulasta. Vaivaa jauhot sekaan. Lisää loput voisulasta ja vaivaa se taikinaan. Laita leivinliina taikinakulhon päälle ja jätä pullataikina nousemaan noin 20 minuutin ajaksi lämpimään. Pullataikinan noustessa tee voinappi ja suklaakastike.

Voinappi: sekoita pehmeä voi, sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma keskenään hyvin sekaisin. Kääri seos leivinpaperille rullalle ja laita pakastimeen jäätymään. Tee appelsiinin kuorien reunaan 4 viiltoa. Kun pullataikina on noussut, pyöritä pullat tasaisiksi ympyröiksi ja laita ne tyhjennettyjen appelsiinin kuoripuolikkaiden sisälle.

Leikkaa voinappipötköstä palasia ja paina ne pullien keskelle. Voitele pullat kananmunalla ja sirottele hienoa sokeria voisilmän ympärille. Aseta puppelsiinit muffinivuokiin, jotta ne pysyvät pystyssä.

Paista puppelsiineja 225 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, jonka jälkeen peitä ne foliolla ja paista toiset 10 min tai kunnes pullat ovat kypsiä.  Pullien ollessa uunissa voit aloittaa appelsiini- ja suklaakastikkeen tekemisen.

Appelsiinikastike: Mittaa appelsiinimehu ja sokeri paistinpannulle. Paista/kiehauta tätä seosta niin kauan, että se alkaa siirappisoitumaan. Nosta sitten pois levyltä ja kaada tarjoiluastiaan.

Suklaakastike: sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita siihen kiehautettu kerma, voi ja suola. Laita tarjoiluastiaan. Avaa appelsiinin kuoret ja dippaa pullaa valitsemassasi kastikkeessa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja