Koko Suomi leipoo: Inkan puppelsiini eli pulla-appelsiini
Koko Suomi leipoo -sarjan ensimmäisessä jaksossa taidonnäytteessä kisaajat pääsevät leipomaan suosikkinsa perinneleivonnaisista.
Pullat
- 2,5 dl maitoa
- 25 g tuorehiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 dl sokeria (hieno)
- 1 tl kardemummaa
- 100 g voisulaa
- 6-8 dl vehnäjauhoja
- 6 appelsiinia
Voiteluun
- 1 kananmuna
Voinappi pulliin
- 50 g pehmeää voita
- 2 rkl sokeria (hieno)
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl kardemumma
Appelsiinikastike
- 2 dl puristettua appelsiinimehua
- 1 dl sokeria
Suklaakastike
- 200 g maitosuklaata
- ½ dl kuohukermaa
- nokare voita
- ripaus suolaa
Valmistusohje
OHJE: Leikkaa appelsiinit puoliksi ja purista niistä mehut sitruspuristimella. Säästä kuoret. Sulata voi ja jätä jäähtymään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele sekä liota siihen hiiva hyvin. Lisää sokeri ja kardemumma sekä puolet voisulasta. Vaivaa jauhot sekaan. Lisää loput voisulasta ja vaivaa se taikinaan. Laita leivinliina taikinakulhon päälle ja jätä pullataikina nousemaan noin 20 minuutin ajaksi lämpimään. Pullataikinan noustessa tee voinappi ja suklaakastike.
Voinappi: sekoita pehmeä voi, sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma keskenään hyvin sekaisin. Kääri seos leivinpaperille rullalle ja laita pakastimeen jäätymään. Tee appelsiinin kuorien reunaan 4 viiltoa. Kun pullataikina on noussut, pyöritä pullat tasaisiksi ympyröiksi ja laita ne tyhjennettyjen appelsiinin kuoripuolikkaiden sisälle.
Leikkaa voinappipötköstä palasia ja paina ne pullien keskelle. Voitele pullat kananmunalla ja sirottele hienoa sokeria voisilmän ympärille. Aseta puppelsiinit muffinivuokiin, jotta ne pysyvät pystyssä.
Paista puppelsiineja 225 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, jonka jälkeen peitä ne foliolla ja paista toiset 10 min tai kunnes pullat ovat kypsiä. Pullien ollessa uunissa voit aloittaa appelsiini- ja suklaakastikkeen tekemisen.
Appelsiinikastike: Mittaa appelsiinimehu ja sokeri paistinpannulle. Paista/kiehauta tätä seosta niin kauan, että se alkaa siirappisoitumaan. Nosta sitten pois levyltä ja kaada tarjoiluastiaan.
Suklaakastike: sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita siihen kiehautettu kerma, voi ja suola. Laita tarjoiluastiaan. Avaa appelsiinin kuoret ja dippaa pullaa valitsemassasi kastikkeessa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti