Koko Suomi leipoo: Huojuva rengaslava

KOKO_SUOMI_LEIPOO_KAUSI_6_JAKSO_3_BEAUTYSHOTS_KEKSITAIDETTA_NIKO-1

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannessa jaksossa tehtiin keksitaidetta.

Keksitaikina

  • 200 g voita
  • 1 ½ dl hienoa sokeria
  • 1 kananmuna
  • 5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • ¾ tl leivinjauhetta
  • mustaa elintarvikeväriä sen verran että taikina on sopivan tummaa

Kaulimiseen

  • 1 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Lakutäyte

  • 1 dl vettä
  • 100 g lakua
  • 60 g pehmeää voita
  • 3 dl tomusokeria
  • 100 g tuorejuustoa

Mustaherukkatäyte

  • 1 dl mustaherukkamehua, (mustaherukkapyre Pakkasmarja)
  • 60 g voita
  • 3 dl tomusokeria
  • 150 g maustamatonta tuorejuustoa

Koristeluun

  • 1 kananmunan valkuainen
  • 3-4 dl tomusokeria
  • mustaa elintarvikeväriä
  • 20 g tuoreita mustaherukoita tai pakaste Pakkasmarja
  • 50 g perinteisiä lakupaloja

Liimaukseen

  • 2 dl sokeria

Valmistusohje

"Keksitaideteos sai idean työpaikaltani, jossa kuljetan erilaisia kuormalavoja. Ajatus huojuvista ja kaatuneista rengaspinoista. Miksipä siitä ei saisi myös keksitaideteosta? Alustana pienoismalli kuormalavasta ja eri asennoissa olevat rengasmaiset keksit, makeine täytteineen."

KEKSIOSIEN VALMISTUS: Sekoita voi ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet (vehnäjauho, vaniljasokeri ja leivinjauhe) erillisessä kulhossa. Lisää voi-sokerivaahtoon munat yksitellen hyvin sekoittaen. Sekoita lopuksi jauhoseos muun massan joukkoon ja nosta taikina hetkeksi viilenemään jääkaappiin. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Kauli jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Tarvitset keksitaikinasta; kuusi renkaan näköistä isoa keksiä (reikä keskellä) (halkaisija 12cm), neljä pienempää renkaan näköistä keksiä (reikä keskellä) (halkaisija 8cm), 12 pientä (3cm halkaisija) pyöreää keksiä ja kuusi mini (1,5cm halkaisija) pyöreää keksiä. Paista kekseistä vaaleita ja reunat saavat olla ruskettuneet. Nosta valmiit keksit hetkeksi kovettumaan pöydälle.

LAKUTÄYTTEET VALMISTUS: Pehmennä laku vedessä keittämällä. Poraa tasaiseksi. Jäähdytä. Sekoita pehmentynyt voi ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää seokseen notkistettu tuorejuusto ja lakutäyte. Sekoita tasaiseksi.

MUSTAHERUKKATÄYTTEEN VALMISTUS: Sekoita pehmentynyt voi ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää seokseen notkistettu tuorejuusto ja mustaherukkamehu. Sekoita tasaiseksi.

KEKSITAIDETEOKSEN VALMISTUS: Valmista liimausaine kuumentamalla sokeri pannulla täydellä teholla, tee tämä varovaisesti, ettet polta sormiasi. Seos on todella kuumaa. Täytä puolet kekseistä lakritsitäytteellä ja puolet mustaherukkatäytteellä. Laita täytteet pursotinpusseihin. Laita yhden päälle täytettä ja laita kansi päälle. Tee tällä tavalla kaikki keksit. Aloita rengaspinon kokoaminen asettamalla lavan päälle vankka pohja isoimmista kekseistä. Jatka kokoamista epämääräisessä järjestyksessä, yritä tehdä mahdollisimman kestävä torni. Valmista koristeluaine vatkaamalla kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista. Lisää seokseen mustaa elintarvikeväriä.  Nosta värjätty koristeluaine pursotin pussiin. Laita pursotinpussin päähän 1 mm reikäinen pyöreä tylla, jolloin saat tarkempaa jälkeä. Kuorruta ja koristele pikeerillä haluamallasi tavalla ja asettele lakupaloja ja mustaherukoita vielä koristeeksi.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.