Koko Suomi leipoo: Handmade with love -kakku, Laura

koko_suomi_leipoo_s8_eps10_taidonnäyte_tehtävä_laura_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden finaalissa leivottiin juhlaan.

Kakkupohja

  • 700 g porkkanaraastetta
  • 6 kpl kananmunia
  • 175 g sokeria
  • 175 g fariinisokeria
  • 4 ½ dl auringonkukkaöljyä
  • 390 g erikoisvehnäjauhoja
  • 90 g mantelijauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 1 rkl kanelia
  • 1 ½ tl inkivääriä
  • 1 tl merisuolaa
  • 200 g saksanpähkinöitä
  • 2 rkl voita vuokien voiteluun

Kostutus

  • 1 dl sitruunan mehua
  • 2 rkl sokeria
  • ½ dl vettä

Täyte

  • 6 dl vispikermaa
  • 300 g tuorejuustoa
  • 290 g valkoinen suklaata
  • 2 kpl sitruunan kuoriraastetta
  • 500 g puolukkoita (pakaste, suomalainen)

Koristelu

    marenkivoikreemi

    • 2 ½ dl (7–8 munaa) valkuaista
    • 400 g sokeria
    • 500 g pehmeä voita
    • pastavärit; persikka, pinkki, vihreä

    Pitsikoriste

    • 6 g vohvelipaperia
    • 1 dl vettä
    • 50 g sokerimassaa
    • 1 rkl maissitärkkelystä
    • 2 rkl pakastekuivattuja vadelmia
    • pieni määrä lehtikultaa

    Keksitaikina

    • 150 g Cheddar-juusto
    • 120 g voita
    • 2 ½ dl erikoisvehnäjauhoja
    • ½ tl leivinjauhetta
    • 1 rkl rosmariinia (tuore)
    • ¼ tl merisuolaa
    • 1 kpl kananmuna
    • 1 kpl kananmuna voiteluun
    • ½ dl unikonsiemiä

    Täyte

      Paahdetut tomaatit

      • 15 kpl kirsikkatomaattia
      • 2 rkl oliiviöljyä
      • 2 tl valkoviinietikkaa
      • 1 tl ruokosokeria
      • ½ tl sormisuolaa
      • ½ tl mustapippuria (rouhe)

      Rosmariinimajoneesi

      • 1 kpl kananmuna
      • 2 ½ dl rypsiöljyä
      • 1 tl dijon-sinappia
      • 1 tl valkoviinietikkaa                     
      • 1 rkl rosmariinia (tuore)
      • 1 tl merisuolaa
      • valkosipulirouhetta myllystä

      Koristelu

        Juustopitsi

        • 200 g cheddar-juustoa            
        • 2 rkl vehnäjauhoja

        Valmistusohje

        KAKKUPOHJA: Pese, kuori ja raasta porkkanat. Rouhi saksanpähkinät. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet. Lisää munasokerivaahtoon öljy, porkkanaraaste, kuivat aineet ja pähkinärouhe. Kaada tasan 4 x Ø 20 cm voideltuihin irtopohjavuokiin ja paista kiertoilmalla 165 asteessa 25 min. Jäähdytä hyvin.

        KOSTUTUS: Kiehauta vesi ja sokeri. Lisää sitruunamehu ja jäähdytä.

        TÄYTE: Sulata valkosuklaa ja anna jäähtyä. Vatkaa tuorejuusto sileäksi ja lisää sitruunan kuoriraaste. Vatkaa kerma erillisessä kulhossa vaahdoksi. Kaada suklaa tuorejuuston sekaan ja sekoita hyvin. Lisää vielä kermavaahto varovasti käännellen.

        MARENKIVOIKREEMI: Vatkaa pallovispilällä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa, kunnes valkuaiset kypsyvät (60 ºC). Siirrä monitoimikoneeseen ja vaahdota voimakkaasti, kunnes seos jäähtyy. Vähennä nopeutta ja lisää huoneenlämpöinen voi vähitellen joukkoon. Lisää vaniljasokeri. Jatka vatkaamista, kunnes kreemi on vaaleaa ja kuohkeaa. Jaa kreemi kahteen osaan. Jaa toinen osista vielä kolmeen osaan ja värjää persikalla, pinkillä ja vihreällä pastavärillä. 

        VOHVELIPITSI: Revi vohvelipaperi kapeaan astiaan ja kaada päälle vesi. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Annostele n. 2 rkl verran massaa kuumalle, kuivalle paistinpannulle. Levitä lastalla tasaiseksi ja anna veden haihtua. Nosta valmis pitsi pöydälle odottamaan.

        KAKUN KOKOAMINEN JA KORISTELU: Jaa kaikki 4 kakkupohjaa puoliksi, jolloin sinulla on 8 pohjaa eli 4 pohjaa/kakku. Kokoa kakut kakkupahvien päälle. Pienennä ylemmän kakun kakkupahvia, jotta se ei näy valmiissa kakussa. Kiinnitä reunan ympärille reunakalvo. Kostuta pohjat sitruunavedellä ja täytä valkosuklaamoussella.Ripottele moussen päälle runsaasti kohmeisia puolukoita. Laita täytetyt kakut (4 pohjaa, 3 täytekerrosta) hetkeksi kylmään, jolloin täyte asettuu. Laita alempaan kakkuun kolme kakkutukea. Huomaa, että kakkutukien tulee olla yhtä pitkät, jotta kakusta tulee suora. Nosta ylempi kakku kakkupahveineen niiden päälle. Levitä kakun pintaan ensin murukerros marenkivoikreemistä. Koveta kylmässä. Levitä varsinaisen kuorrutekerros. Jätä pintaan tekstuuria. Tee kakun reunaan pinkillä kreemillä sabluunan avulla kuviota. Pursota persikalla kreemillä kakun pintaan unisiepparin kehikko. Pursota kehikosta roikkuvia makrameesulkia ja -solmuja pinkillä, persikalla ja vihreällä kreemillä. Muovaile sokerimassasta erikokoisia nappeja. Koristele napit lehtikullalla ja kiinnitä kakun sivulle. Lisää vadelmamurua kakun sivulle. Rutistele vohvelipitsit muotoonsa ja tee niistä ruusuke kakun keskelle.

        VINKKI: Kakusta tulee painava, joten sen siirtämistä helpottavat kunnon kakkutuet ja paksu kakkupahvi alimmaisena.

        KSL-ROSMARIINIKEKSI: 

        KEKSITAIKINA: Raasta juusto. Sekoita joukkoon jauhot, suola sekä rosmariini. Nypi voi joukkoon. Lisää viimeisenä kananmuna ja pyöritä n. Ø 5 cm pötköksi. Laita kylmään tekeytymään 20 minuutiksi. Voitele pötkö kananmunalla ja pyörittele unikonsiemenissä. Leikkaa 30 osaanja paista keksit 180 asteessa 12 min.

        MAJONEESI: Mittaa kapeaan kulhoon kananmuna, öljy, sinappi, etikka ja suola. Sekoita sauvasekoittimella majoneesiksi. Mausta valkosipulirouheella ja tuoreella rosmariinilla.

        PAAHDETUT KIRSIKKATOMAATIT: Pese ja puolita tomaatit. Lado uunipellille ja lisää päälle öljy, viinietikka ja mausteet. Paahda grillivastuksilla n. 5 min.

        JUUSTOPITSIRaasta juusto karkeaksi, kääntele joukkoon vehnäjauho ja levitä seos uunipellille. Sulata grillivastuksilla rapeaksi n. 5 min. Anna jäähtyä ennen kuin taivutat pitsin pienempiin osiin. 

        KEKSIEN KORISTELU JA VIIMEISTELY: Pursota keksille reilu nokare majoneesia. Nosta jokaisen keksin päälle paahdettu  tomaatinpuolikas. Koristele juustopitsillä.

        VINKKI: Voit maustaa keksit ja majoneesin lempiyrteilläsi.

        Parhaat ruokaohjelmat

        • masterchef2 (002)
          MasterChef Suomi

          MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.