Koko Suomi leipoo: Emman trooppinen hiekkahentunen

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps1_3775
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo -sarjan ensimmäisessä jaksossa taidonnäytteessä kisaajat pääsevät leipomaan suosikkinsa perinneleivonnaisista.

Hiekkahentunen

  • 200 g huoneenlämpöistä voita (josta 150 g taikinaan ja 50 g vuokien voiteluun)
  • 2/3 dl sokeria
  • 1 luomumunan keltuainen (huoneenlämpöinen)
  • 4 dl vehnäjauhoja (joista 3 dl taikinaan ja 1 dl muotoiluun)

Vuokien jauhottaminen

  • 2 dl paahdettua mantelijauhetta

Valkosuklaa-passionhedelmäganache

  • 200 g valkosuklaata
  • 100 g passionhedelmäsosetta

Passionhedelmäcurdy

  • 80 g passionhedelmäsosetta
  • 50 g sokeria
  • 2 luomukananmunan keltuaista, huoneenlämpöinen
  • 65 g voita, suolaton (huoneenlämpöinen)

Koristeluun

  • 4 passionhedelmää
  • 2 arkkia syötävää lehtikultaa
  • 24 pientä mintunlehteä
  • 12 tuoretta vadelmaa

Valmistusohje

HIEKKAHENTUNEN: Laita uuni 175 asteeseen. Aloita paahtamalla mantelijauhetta kuivalla pannulla, keskilämmöllä.  Varo polttamasta jauhetta. Voitele vuoat pienellä leivontasudilla, jotta saat voita vuoan jokaiseen koloon. Käytä runsaasti voita voiteluun. Mantelijauhota vuoat leivinpaperin päällä.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään. Vatkaa noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon keltuainen ja vatkaa tasaiseksi, noin 2 minuuttia. Mittaa 3 dl vehnäjauhoja kulhoon. Paina jauhot tiiviisti mittaan mittausvaiheessa. Lisää jauhot voi-sokeri-muna-seokseen muutamassa erässä. Sekoita tasaiseksi.

Painele 16 g taikina hyvin voideltuihin ja mantelijauhotettuihin pieniin leivosvuokiin. Nosta vuoat jääkaappiin noin 10 minuutin ajaksi kylmenemään (viilennyksen voi ajanpuutteessa jättää tekemättä). Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 9-11 minuuttia uunin tehosta riippuen. Hentusten pitäisi olla kypsiä, mutta vaaleita väriltään. Ota uunista ja kumoa heti varovasti jäähdytysritilälle jäähtymään ylösalaisin. Jäähdytä kunnolla. Irrottele hiekkahentuset vuoista, kun ne ovat täysin jäähtyneet. Koputtele vuokia kevyesti lusikalla. Anna tarvittaessa jäähtyä vielä ennen täyttöä. Käsittele varovasti, hiekkahentuset ovat todella hauraita.

VALKOSUKLAA-PASSIONHEDELMAGANACHE: Rouhi valkosuklaa veitsellä pienehköksi muruksi. Lisää suklaa ja passionhedelmäsose vesihaudekattilaan. Kuumenna sen aikaa, että suklaa juuri sulaa. Sekoita tasaiseksi. Laita vesihauteeseen jäähtymään. Kun ganache on jäähtynyt, laita pursotuspussiin odottamaan hiekkahentusten täyttöä. Huomaa, että ganache ei saa olla liian jäykkää, koska muuten se ei pursotu hyvin.

PASSIONHEDELMÄCURDY: Pilko voi sokeripalan kokoisiksi paloiksi. Lisää kaikki aineet vesihaudekattilaan. Keitä keskilämmöllä jatkuvasti vatkaten, ettei munat mene kokkeliksi. Kun seos alkaa saostua, laske lämpöä saadaksesi haluamasi koostumuksen. Kun seos on saavuttanut haluamasi koostumuksen, kaada curdy laakeaan astiaan ja laita jäähtymään jäähdytyskaappiin / kylmään vesihauteeseen. 

KOKOAMINEN: Pursota hiekkahentusten pohjalle ganache. Täytä hentunen 2/3 asti korkeudestaan. Laita hetkeksi jääkaappiin viilenemään. Ota hiekkahentuset kaapista ja lisää päälle curdyä niin, että hentusen pesään mahtuu curdyn päälle 1-2 tl tuoretta passionhedelmän lihaa. Lisää tuore passionhedelmäliha. Asettele tuoreet vadelmat ja mintunlehdet hiekkahentusen päälle. Viimeistele lehtikullalla.  Nosta tarjolle.

Parhaat ruokaohjelmat