Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Croissant et Pain au Chocolat

Warner Bros. International Television Production Finland
Julkaistu 20.11.2018 10:18

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden toisessa taitotehtävässä Mari leipoi tuomareille ranskalaisia suklaatahnalla täytettyjä croissantteja.

Taikina

  • 400 g kylmää voita
  • 8 dl (520g) vehnäjauhoa
  • 3.2 dl kylmää maitoa
  • 2tl tuore hiivaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 30 g tummaa suklaata koristeluun
  • Tomusokeria koristeluun
  • Leivontaan vehnäjauhoja
  • 1 Kananmuna voiteluun

Suklaatahna

  • 150g hasselpähkinöitä
  • 130g tummaa suklaata (44%)
  • 2rkl (30ml) rapsiöljyä
  • 1.5rkl kaakaojauhe
  • 4rkl tomusokeria

Valmistusohje

Nypi 1/3 voista kuutioituna jauhojen kanssa. Liuota hiiva hyvin maidon sekaan ja sekoita neste sekä suola voi-jauhoseoksen sekaan. Nosta taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä vähintään 5 minuuttia niin, että taikina on kimmoisa ja sitkeä.

Muotoile taikina suorakaiteen muotoiseksi ja kääri tuorekelmuun. Pakasta taikinaa kunnes on selkeästi jäähtynyt.

Leikkaa kylmästä jäljellä olevasta voista terävällä veitsellä ohuita siivuja ja laita ne jääkaappiin odottamaan.

Tee suklaatahna pakastusaikoina (Ohje reseptin lopussa)

Ota taikina pakkasesta ja kauli siitä nokallaan oleva neliö. Käytä vehnäjauhoa kaulinnassa apuna kaikissa kaulintavaiheissa, ettei taikina tartu pöytää ja tee reikiä voitaskulle. Laita neliön sisään kylmät voiviipaleet neliöksi niin, että reunat riittää muodostamaan ”kirjekuoren” voin päälle. Käännä reunat muodostuneen neliön päälle niin, että taikina on kolmessa kerroksessa. Kauli taikina suureksi suorakaiteeksi (n.50 x30) ja taita taas 1/3 osa keskelle molemmilta reunoilta. Kääri taikina tuorekelmuun ja pakasta 10 minuuttia. Toista kauliminen, taittelu ja pakastaminen 4–6 kertaa.

Viimeisen taittelun jälkeen jaa taikina kahteen osaan ja peitä tuorekelmuun toinen osa.

Pain au chocolat: Kauli pala 80 x 20 kokoiseksi palaksi. Leikkaa kymmeneksi 8cm leveäksi palaksi ja levitä valmista suklaatahnaa tasamäärä kaikkien palojen toiseen päähän. Rullaa suklaatahnapäästä alkaen rullalle ja jätä reuna rullan alle. Laita uuni lämpeämään 250 asteeseen.  Anna kohota pellillä uunin lämpenemisen ajan leivinliinan alla. Voitele kananmunalla. Paista 250 asteessa n.15 min kunnes ovat kullanruskeita ja onttoja pohjasta koputettaessa. Anna hetki jäähtyä ja tee sulatetulla tummalla suklaalla raidoitus pain au chocolatien päälle. Ripottele hieman tomusokeria päälle juuri ennen tarjoilua.

Croissant: Kauli 50 x 30 kokoiseksi levyksi. Jaa levy taikinapyörällä 10 x 30 kokoisiksi paloiksi ja jaa ne pitkittäin nurkasta vastapäiseen nurkkaan. Leikkaa leveään sivuun noin 4 cm halkio jokaiseen 10:een palaan. Levitä halkiosta taikinan reunoja ja kääri leveästä kapeampaan päin taikina kolmiot rullalle ja aseta sarven muotoon leivinpaperin päälle uunipellille.  Anna kohota pellillä pain au chocolatien paiston ajan leivinliinan alla. Voitele kananmunalla. Paista 250 asteessa n.15 minuuttia, kunnes ovat kullan ruskeita ja onttoja pohjasta koputettaessa.

Tee suklaatahna pakastamisväleissä: Laita lämpenemään uuni 175 asteeseen. Laita uunipellille kuorelliset hasselpähkinät ja paahda niitä 10min uunin keskitalolla. Kaada paahdetut pähkinät puhtaan keittiöpyyhkeen sisään ja hankaa pähkinöitä kunnes niistä irtoaa kuoret. Ihan kaikkia kuoria ei tarvitsee irrottaa, mutta suurin osa. Laita pähkinät tehosekoittimeen tai sekoita ne sauvasekoittimella kunnes pähkinämassa muuttuu öljyiseksi ja juoksevaksi. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja lisää se sekä öljy pähkinäöljyyn ja sekoita kunnes massa on tasaista. Sekoita keskenään kaakaojauhe ja tomusokeri hyvin ja lisää ne pähkinäsuklaa massaan ja sekoita hyvin. Laita suklaatahna jäähtymään valmiina jääkaappiin.

Tarjoile Päivä Pariisissa elämys sekä suolaisen, että makean croissantin avulla.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Kukkaan puhjennut juustopiiras, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: British chicken pie, Kristan reseptiKoko Suomi leipoo: Kanelikierrekakku, Lauran reseptiKoko Suomi leipoo: Pasteis de nataKoko Suomi leipoo: Kaali-pekonipiiras Koko Suomi leipoo: Petrin vegaaniset vadelma-tuhatlehtiset
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitMakeat leivonnaisetLeivontaJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti