Koko Suomi leipoo: Croissant et Pain au Chocolat

KSL: Ranska Mari
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden toisessa taitotehtävässä Mari leipoi tuomareille ranskalaisia suklaatahnalla täytettyjä croissantteja.

Taikina

  • 400 g kylmää voita
  • 8 dl (520g) vehnäjauhoa
  • 3.2 dl kylmää maitoa
  • 2tl tuore hiivaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 30 g tummaa suklaata koristeluun
  • Tomusokeria koristeluun
  • Leivontaan vehnäjauhoja
  • 1 Kananmuna voiteluun

Suklaatahna

  • 150g hasselpähkinöitä
  • 130g tummaa suklaata (44%)
  • 2rkl (30ml) rapsiöljyä
  • 1.5rkl kaakaojauhe
  • 4rkl tomusokeria

Valmistusohje

Nypi 1/3 voista kuutioituna jauhojen kanssa. Liuota hiiva hyvin maidon sekaan ja sekoita neste sekä suola voi-jauhoseoksen sekaan. Nosta taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä vähintään 5 minuuttia niin, että taikina on kimmoisa ja sitkeä.

Muotoile taikina suorakaiteen muotoiseksi ja kääri tuorekelmuun. Pakasta taikinaa kunnes on selkeästi jäähtynyt.

Leikkaa kylmästä jäljellä olevasta voista terävällä veitsellä ohuita siivuja ja laita ne jääkaappiin odottamaan.

Tee suklaatahna pakastusaikoina (Ohje reseptin lopussa)

Ota taikina pakkasesta ja kauli siitä nokallaan oleva neliö. Käytä vehnäjauhoa kaulinnassa apuna kaikissa kaulintavaiheissa, ettei taikina tartu pöytää ja tee reikiä voitaskulle. Laita neliön sisään kylmät voiviipaleet neliöksi niin, että reunat riittää muodostamaan ”kirjekuoren” voin päälle. Käännä reunat muodostuneen neliön päälle niin, että taikina on kolmessa kerroksessa. Kauli taikina suureksi suorakaiteeksi (n.50 x30) ja taita taas 1/3 osa keskelle molemmilta reunoilta. Kääri taikina tuorekelmuun ja pakasta 10 minuuttia. Toista kauliminen, taittelu ja pakastaminen 4–6 kertaa.

Viimeisen taittelun jälkeen jaa taikina kahteen osaan ja peitä tuorekelmuun toinen osa.

Pain au chocolat: Kauli pala 80 x 20 kokoiseksi palaksi. Leikkaa kymmeneksi 8cm leveäksi palaksi ja levitä valmista suklaatahnaa tasamäärä kaikkien palojen toiseen päähän. Rullaa suklaatahnapäästä alkaen rullalle ja jätä reuna rullan alle. Laita uuni lämpeämään 250 asteeseen.  Anna kohota pellillä uunin lämpenemisen ajan leivinliinan alla. Voitele kananmunalla. Paista 250 asteessa n.15 min kunnes ovat kullanruskeita ja onttoja pohjasta koputettaessa. Anna hetki jäähtyä ja tee sulatetulla tummalla suklaalla raidoitus pain au chocolatien päälle. Ripottele hieman tomusokeria päälle juuri ennen tarjoilua.

Croissant: Kauli 50 x 30 kokoiseksi levyksi. Jaa levy taikinapyörällä 10 x 30 kokoisiksi paloiksi ja jaa ne pitkittäin nurkasta vastapäiseen nurkkaan. Leikkaa leveään sivuun noin 4 cm halkio jokaiseen 10:een palaan. Levitä halkiosta taikinan reunoja ja kääri leveästä kapeampaan päin taikina kolmiot rullalle ja aseta sarven muotoon leivinpaperin päälle uunipellille.  Anna kohota pellillä pain au chocolatien paiston ajan leivinliinan alla. Voitele kananmunalla. Paista 250 asteessa n.15 minuuttia, kunnes ovat kullan ruskeita ja onttoja pohjasta koputettaessa.

Tee suklaatahna pakastamisväleissä: Laita lämpenemään uuni 175 asteeseen. Laita uunipellille kuorelliset hasselpähkinät ja paahda niitä 10min uunin keskitalolla. Kaada paahdetut pähkinät puhtaan keittiöpyyhkeen sisään ja hankaa pähkinöitä kunnes niistä irtoaa kuoret. Ihan kaikkia kuoria ei tarvitsee irrottaa, mutta suurin osa. Laita pähkinät tehosekoittimeen tai sekoita ne sauvasekoittimella kunnes pähkinämassa muuttuu öljyiseksi ja juoksevaksi. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja lisää se sekä öljy pähkinäöljyyn ja sekoita kunnes massa on tasaista. Sekoita keskenään kaakaojauhe ja tomusokeri hyvin ja lisää ne pähkinäsuklaa massaan ja sekoita hyvin. Laita suklaatahna jäähtymään valmiina jääkaappiin.

Tarjoile Päivä Pariisissa elämys sekä suolaisen, että makean croissantin avulla.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!