Koko Suomi leipoo: Annin mustikkaunelma
Koko Suomi leipoo -sarjan toisessa jaksossa kisaajat pääsivät leipomaan suosikkinsa perinneleivonnaisista.
- Aktiivinen valmistusaika: 2h
Muropohja
- 125g Valio voi
- 1,5dl sokeri
- 2 kananmunaa
- 1,5dl Sunnuntai erikoisvehnäjauho
- 1dl kaurahiutale
- 1tl leivinjauhe
- 2tl vaniljasokeri
- 1tl kardemumma
Täyte
- 300g pakastemustikka
- 2rkl perunajauho
- 150g valkosuklaa
- 250g mascarpone
- 1 kananmunan valkuainen
- 1 kananmuna
Lemon curd
- 1,5 kpl luomusitruunaa
- 0,75 dl sokeria
- 25g Valio voita
- 1 kananmuna
- 1 kananmunan keltuainen
- 2tl maissitärkkelys
Jugurttivaahto
- 2dl Valio kuohukerma
- 2dl Valio turkkilainen jogurtti
- 0,5dl tomusokeri
- 1tl vaniljasokeri
Päälle
- 0,5l mustikka, tuore
- kaksi oksaa sitruunamelissaa
- 1dl kaurahiutale, iso
- 1rkl hunaja
- 1rkl sokeri
- 0,5tl suola
- 2rkl vesi
Valmistusohje
OHJEET: Valmista ensin muropohja vaahdottamalla pehmeä huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sitten yksi kananmuna. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet. Kaada ne vaahdon joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Jätä pieni määrä taikinaa sivuun ja laita se kylmään. Painele taikina 28-senttisen piirakkavuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 200c noin 10min.
Pyörittele pakastemustikat perunajauhoissa. Kaada ne sitten piirakkapohjan päälle. Sulata valkosuklaa, jäähdytä sitä hetki ja sekoita se sitten mascarponen ja kananmunien kanssa kanssa tasaiseksi. Kaada seos mustikoiden päälle. Paista uunissa 200c noin 20min..
Keitä sillä välin lemon curd. Pese yksi sitruuna ja raasta sen kuori hienoksi raasteeksi. Purista sitten sen mehu ja kaada se sekä raaste pieneen kattilaan. Laita sekaan myös voi ja sokeri. Keitä, kunnes voi ja sokerikiteet on sulaneet nesteen sekaan. Ota kattila liedeltä pois. Purista nyt myös puolikkaan sitruunan mehu ja sekoita joukkoon maissitärkkelys. Kaada tämä seos nauhana keitetyn sitruunamehun sekaan. Tämän jälkeen vatkaa kevyesti kananmuna ja keltuainen keskenään, ja kaada ohuena nauhana kattilaan. Nosta kattila takaisin liedelle ja keitä hämmentäen sen aikaa, että tahna sakenee hieman. Laita tahna jäähtymään.
Valmista pieni määrä granolaa koristeeksi. Levitä kaurahiutaleet uunipellille, laita päälle hunaja, sokeri, suola ja vesi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä tasaiseksi levyksi pellille. Kauli kylmässä oleva taikina ohuehkoksi levyksi. Stanssaa siitä pieniä kukkasia ja laita ne granolan kanssa samalle pellille. Paista 175c noin 5-10min. Tarkkaile, ettei kukat tai granola pääse palamaan.
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon jogurtti ja sokerit. Vatkaa sen aikaa, että vaahto on pursotettavaa.
Kun piirakka on paistettu, anna sen jäähtyä hetken aikaa. Sitten levitä päälle lemon curd (ei aivan reunoille asti). Laita jogurttivaahto pursotinpussiin ja pursota lemon curdin päälle pieniksi keoiksi. Lopuksi laita päälle mustikoita. Viimeistele granolalla, paistetuilla kukilla ja sitruunamelissalla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Paras sienikastike: Helppo suppilovahverokastike Katin ohjeella
-
Hanna Sumarin tyrmäävän hyvä omenapiirakka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Taivaallinen omenahillo
-
Jäädytetty Nutella-juustokakku
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Lassaka eli vähähiilihydraattinen lasagne ilman pastaa