Koko Suomi leipoo: Annin Lettitaiteilijan yrttikranssi

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps7_6865
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo -sarjan seitsemännessä jaksossa tehtävänä on täytetyt koristeleivät.

Leipätaikina

  • 2,5dl kädenlämpöistä vettä
  • 25g hiivaa
  • 1rkl siirappia
  • 1tl suolaa
  • 2dl Sunnuntai Rouheinen sämpyläjauho
  • 4dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 1/4dl öljyä

Voiteluun

  • 1 kananmuna

Vihreä leipätaikina

  • 5dl tuoretta pinaattia
  • 1/2 pala hiivaa
  • 1dl kädenlämpöistä vettä
  • 0,5dl Valio kevytmaitoa
  • 0,5tl suolaa
  • 5dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 1tl oliiviöljyä

Täyte

  • 50g huoneenlämpöistä Valio voita
  • 50g pinjansiemeniä
  • 100g parmesaania
  • 1dl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 yksikyntinen valkosipuli
  • 80g pinaattia
  • yksi ruukku basilikaa
  • nippu ruohosipulia
  • pari oksaa rosmariinia
  • pari oksaa minttua

Levite

  • 150g huoneenlämpöistä Valio voita
  • 150g Valio maitorahkaa
  • 100g aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 1 valkosipulin kynsi
  • suolaa
  • mustapippuria

Valmistusohje

LEIPÄTAIKINA: Murustele hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi ja suola seokseen. Sekoita hyvin. Lisää sämpyläjauhot ja puolet vehnäjauhoista. Vaivaa taikinaa yleiskoneella tasaiseksi. Lisää öljy ja vaivaa se taikinan sekaan. Lisää loput vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa koneella noin 5min. Laita liina kulhon päälle ja jätä taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan.

Sillä välin valmista täyte. Laita tehosekoittimeen pinjansiemenet, parmesan, valkosipuli ja yrtit. Vedä seos tasaiseksi. Lisää oliiviöljyä nauhana ja mausta suolalla ja pippurilla. Katso, että massa on kauttaaltaan tasaista.

VIHREÄ TAIKINA: Laita tuoreet pinaatit kattilaan ja keitä niitä pari minuuttia. Valuta pinaatinlehdet, hienonna ne blenderillä ja laita jäähtymään. Laita astiaan kädenlämpöiset vesi ja maito. Murenna hiiva joukkoon. Lisää suola ja hieman jäähtynyt pinaattipyre. Laita sekaan myös 4dl vehnäjauhoja ja öljy, ja vaivaa tasaiseksi. Tarvittaessa lisää jauhoja. Jätä kohoamaan liinan alle vedottomaan paikkaan.

Jaa leipätaikina puoliksi. Kauli puolet taikinasta suorakaiteen malliseksi. Levitä taikinalevyn päälle ensin ohuelti voita ja sen perään yrttipesto (tasainen kerros kauttaaltaan). Rullaa taikina kääretortun tai korvapuustin tapaan tiiviille rullalle. Jätä sivuun odottamaan ja tee taikinan lopusta samanlainen rulla. Leikkaa rullat terävällä veitsellä pitkittäin puoliksi, mutta jätä toisesta päästä parin sentin verran leikkaamatta. Laita leikkaamasi neljä pötköä limittäin ja letitä ne pitkoksi (kuin perinteinen pullapitko). Kun letti on valmis, käännä se ympyräksi/kranssiksi ja nipistele päät yhteen. Jätä kranssi kohoamaan vedottomaan paikkaan liinan alle.

Tee vihreästä taikinasta rusetti ja nipistele se kiinni kranssiin letin saumakohtaan. Voitele leipä (ja erityisesti rusetti) kananmunalla.

Paista 200c noin 25-30min.

LEVITE: Kun leipä on uunissa, valmista levite vaahdottamalla huoneenlämpöinen voi. Lisää joukkoon rahka ja sekoita tasaiseksi. Pilko aurinkokuivatut tomaatit ja valkosipuli pieneksi silpuksi. Lisää se voi-rahka -seokseen. Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.